A kako je bilo na duhovnim vježbama u Starom Gradu na Hvaru?

Hvar 3

 

Od 8. do 14. srpnja 2017. studenti prve i druge godine su bili na duhovnim vježbama u dominikanskom samostanu u Starom Gradu na Hvaru. Voditelj duhovnih vježbi bio je fr. Mirko Irenej Vlk. 

 

Kako je voditelj duhovnih vježbi do prije koju godinu i sam bio član studentata, razumije probleme i poteškoće na koje nailazi svaki redovnik na putu  formacije, a svoju mladu braću upozorio je na to kako nakon svečanih zavjeta i ređenja dolaze još veće brige i obaveze oko spasenja duša te se čovjek usred vršenja svoga poslanja može zateći iscrpljen i udaljen od Boga s manjkom vremena za sebe i osobni odnos s Bogom. Fr. Mirko je naglasio da nam duhovne vježbe sada u formaciji, ali i kasnije u redovničkom životu, mogu i moraju poslužiti kao povratak na izvore, kao prilika za dublje uranjanje i razmatranje onog što nam Bog želi reći i što traži od nas.

  

Starješina samostana fr. Mario Roko Marinov nas je toplo primio i ugostio u prelijepom starogradskom samostanu sv. Petra mučenika koji svoju povijest piše od davne 1481. godine.

 

Braća studenti su uz svakodnevne nagovore dobili zadatke i sami razmatrati određene duhovne tekstove te su zajedništvo gradili na slavljenjima liturgije časova i svete mise te kupanjem u našem Jadranu, te šetnjama uličicama i rivom Starog Grada.

 

Sve u svemu, vrlo lijepo iskustvo i napajanje duhovnih baterija te izvrsna prilika za opuštanje i druženje s braćom nakon ispitne groznice koja nas je tresla posljednjih mjesec dana :)

 

fr. Bonifacije Franjo OP

 

Hvar 2

 

Hvar 4

 

Hvar 1