Fr. Dominik je dobio Rektorovu nagradu

2017.6.9. rektor1

Dominikanski student fr. Dominik Štefulić dobitnik je Rektorove nagrade. Ove akademske godine aplicirao je za Rektorovu nagradu svojim istraživačkim radom pod naslovom Katolički svećenici u Hrvatskom saboru – primjer Živka Odžića (1836.-1892.) pod mentorstvom dr. sc. Ane Biočić. Dodjela Rektorove nagrade bit će 
u četvrtak 6. srpnja 2017. u 10 sati u Kongresnoj dvorani na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Kennedyjev trg 6. Cijeli fr. Dominikov rad možete pročitati ovdje, a njegov sažetak glasi:

U drugoj polovici 19. stoljeća većina europskih zemalja je opterećena sukobom Katoličke Crkve i države, ali u Trojednoj kraljevini katolički svećenici participiraju u politici kao saborski zastupnici. Jedan od njih je i kukujevački župnik Živko Odžić (1836.-1892.). Na temelju neobjavljene arhivske građe (Arhiv Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Nadbiskupijski arhiv Đakovo), objavljene arhivske građe (Inventar župe Kukujevci, Dnevnici Sabora i Saborski spisi), periodike toga vremena i relevantne literature autor donosi biografske podatke katoličkog svećenika i zastupnika narodnjačke opcije u saboru Trojedne kraljevine, Živka Odžića. Uz biografske podatke autor prikazuje njegovo političko djelovanje u Saboru (1872.-1878.) na temelju analize njegovih saborskih govora. Bavio se pitanjima vezanim uz gospodarstvo i obrazovanje, a u politici se najviše suprotstavljao reviziji Hrvatsko-ugarske nagodbe i sekularizaciji školstva. Odžić se u samom radu Sabora nije posebno istaknuo, ali njegov primjer dokazuje tezu da su župnici očekivani saborski zastupnici, dok u drugim zemljama Europe dolazi do sekularizacije, odnosno odvajanje Crkve i države.