Provincijal s bogoslovima na Međunarodnom znanstvenom simpoziju u Banja Luci

2017.4.26. Međunarodni 1

 

U organizaciji Europske akademije Banjolučke biskupije u ponedjeljak, 24. travnja 2017, započeo je s radom dvodnevni Međunarodni znanstveni simpozij na temu: „Dubički arhiđakonat u srednjem vijeku i njegovi tragovi kroz kasnija stoljeća“.

 

Na skupu je bilo predstavljeno 20 stručnih izlaganja poznatih znanstvenika iz Hrvatske, Madžarske i Bosne i Hercegovine.

 

Pozdravne riječi uputili su načelnik Kozarske Dubice gospodin Radenko Reljić, Veliki Prior Templarskog reda u Hrvatskoj gospodin Vinko Lisec, provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. sc. fr. Slavko Slišković, direktor i voditelj Akademije mons. dr. sc. Miljenko Aničić i mr. sc. Frano Piplović, te banjalučki biskup mons. dr. sc. Franjo Komarica.

 

Na simpoziju su sudjelovali provincijal fr. Slavko Slišković i bogoslov fr. Dominik Štefulić svojim radom na temu „Dominikanci u Dubičkom arhiđakonatu Zagrebačke biskupije.“ Rezultate zajedničkog rada na simpoziju je izložio fr. Dominik donoseći općenite povijesne okolnosti nastanka Reda i širenja na hrvatske prostore koji su bili dobar uvod u izlaganje o dominikanskim samostanima u Dubičkom arhiđakonatu, a to su samostani sv. Nikole u Dubici (osnovan o. 1235.) i samostan sv. Antuna Opata u Bihaću (osnovan o. 1266.).

 

 

Zajedno s fr. Slavkom i fr. Dominikom u Banja Luku na simpozij uputili su se još dvojica bogoslova fr. Dajan Topalović i fr. Ilija Lešić koji su bili potpora i podrška subraći, ali i želja za novim znanjem je sigurno potakla bogoslove na odlazak u Banja Luku, u duhu karizme dominikanskog Reda. 

 

2017.4.26. Međunarodni 2

 

 

2017.4.26. Međunarodni 3

 

2017.4.26. Međunarodni 4

 

2017.4.26. Međunarodni 5