Duhovna obnova uoči SHKM 2017 u Vukovaru

2017.4.24. Vukovar 1

 

U župi Kraljice svete krunice na Borongaju bila je duhovna obnova kao priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) koji se ove godine i to 29. i 30. travnja održava u Vukovaru pod geslom „Krist naša nada“. Domnikanski bogoslovi također vode grupu od 55 mladih u Vukovar. Uz organizatora duhovne obnove dominikanca fr. Dominika Štefulića, mladi župe ugostili su s. Anu Joskić i s. Darku Perić iz Družbe sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika, da vode ovu duhovnu obnovu.

 

 

Duhovna obnova za mlade se sastojala od duhovnih interaktivnih radionica koje je vodila s. Ana, zajedničke sv. mise, organizacijskih informacija o putu u Vukovar nakon čega je uslijedio agape. Mladi su bili srednjoškolci, studenti i radnička mladež. Sestri Ani je prva asocijacija na mlade bila svjetlost - „Vi ste svjetlost svijeta“ (Mt 5,14) koja se provlačila kroz cijelu radionicu kao tema obnove.

 

Početak radionice osmišljen je kao duhovni nagovor kojim nas je s. Ana pokušala potaknuti na razmišljanje i introspekciju o „mraku“ vlastitih grijeha i „“svjetlosti“ vlastitih dobrih djela. Dok je meditativna glazba u pozadini svirala, a s. Ana čitala odabrane retke iz Biblije, mladi su prilazili upaljenoj uskrsnoj svijeći i palili svoje lučice u tišini svoga srca predajući Gospodinu svoje brige i molitve. Potom je uslijedila igra u parovima u dvije grupe čiji zadatak je bio sačuvati svoje lučice upaljenim, a ugasiti one iz tuđe grupe. Sestra Ana nam je skrenula pozornost i osvijestila nas što znači boriti se, braniti i održavati svoju svjetlost, a kakav je to osjećaj za nas i utjecaj na druge kada gasimo svjetlost kod bližnjih.  Posljednji dio radionice bio je odgovaranje na pitanja kada jesmo i kada nismo svjetlost te u kojim slučajevima je teško biti svjetlo i na koje načine biti drugima svjetlo u svakodnevnom životu. Duh Sveti je djelovao tako snažno kroz nekolicinu mladih koji su pred svima hrabro priznali svoje muke i s čime se bore, tražeći sestre Anu i Darku da im daju neke smjernice kako postupiti kada su suočeni s grijehom. Ostali mladi su se također uključili te izrazili svoju podršku i kroz vlastita svjedočanstva pokazali da je jedino pravo rješenje u hodu prema svjetlosti, prema Gospodinu. Radionice su dotakle svakoga na svoj način, u mjeri u kojoj i koliko je svakom bilo potrebno, a plodovi su se već počeli pokazivati.


Briga o duhovnom rastu mladih pokazuje se sve većim i težim izazovom, 
velika je odgovornost na laicima i klericima,
sv. Franjo i sv. Dominiče, molite za nas.

Autorica: Maja Marinović

Preuzeto sa stranice: http://franjevke-dubrovnik-dance.net/dogadanja/sestre-franjevke/zajednistvo-dominikanskoga-i-franjevackoga-reda-u-punom-sjaju

2017.4.24. Vukovar 2

 

2017.4.24. Vukovar 3