Misijsko – pastoralna akcija u Biogradu na Moru

2017.4.11. Biograd 4

 

Petorica dominikanskih bogoslova: fr. Domagoj Marija Duvnjak, fr. Josip Bernard Knez, fr. Ivan Babić, fr. Matej Trupina i fr. Gabriel Matej Baćak, posjetili su od  6. – 8. travnja 2017. rodni kraj brata Josipa Bernarda. Glavni povod njihovog dolaska u Biograd na Moru bila je misijsko – pastoralna akcija u Osnovnoj školi Biograd. Ona se najvećim dijelom sastojala od predstavljanja povijesnog nastanka i sadašnjeg djelovanja Reda braće propovjednika u Hrvatskoj i svijetu te od spontanih i iskrenih svjedočanstava dominikanskog zvanja. 

 

U četvrtak navečer, po dolasku u Biograd, dominikanski su bogoslovi bili smješteni u obitelji svojega subrata koja ih je dočekala u vrlo lijepom, druželjubivom i gostoljubivom ozračju.

 

 Odmah idućega jutra, u petak, dan su započeli misnim slavljem koje je u župi sv. Ivana Krstitelja predvodio fr. Josipov župnik – don Nikola Tokić. Ubrzo nakon zajedničke euharistijske gozbe, bili su spremni za akciju u Osnovnoj školi Biograd.

 

Na samome početku, bogoslovi su prikazali video spot sa službenom himnom Jubileja, nastao prošle godine prigodom 800. obljetnice utemeljenja Reda. Uvodnu, pozdravnu riječ svoj je nazočnoj djeci u školskoj učionici uputio fr. Domagoj Marija, pri čemu je i ukratko predstavio legendu o nastanku te simboličko značenje pojedinih dijelova habita našega Reda.

 

 U nastavku je fr. Gabriel Matej učenicima pričao o zanimljivostima iz života sv. Dominika te o povijesnom nastanku i širenju Reda, posebno u našim krajevima. Zatim su uslijedila kratka, spontana, ali i vrlo iskrena svjedočanstva braće: fr. Josipa Bernarda i fr. Ivana o redovničkom pozivu te o motivima koji su ih naveli da postanu dominikanci. Na kraju je bila ostavljena mogućnost postavljanja pitanja koju su osnovnoškolci nastojali maksimalno iskoristiti.

 

2017.4.11. Biograd 3

 

Sve u svemu, ako je suditi po stečenom dojmu, može se reći da je ova misijsko – pastoralna akcija itekako urodila svojim plodom, jer se radost „u zraku“ osjetila, što kod učenika, što i kod profesora dotične osnovne škole u Biogradu na Moru.

 

 

Posljednji dan svoga boravka u Biogradu na Moru, dominikanski bogoslovi su iskoristili priliku i da posjete benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana na otoku Pašmanu (Ćokovac). Tamo su se susreli s braćom benediktincima, na čelu s priorom Jeronimom Adamom Marinom, OSB, koji ih je ugostio i proveo samostanom.

 

                                                                                                          

fr. Gabriel Matej Baćak OP

 

2017.4.11. Biograd 1

 

2017.4.11. Biograd 2

 

2017.4.11. Biograd 5

 

  

2017.4.11. Biograd 6

 

 

2017.4.11. Biograd 7

 

2017.4.11. Biograd 8

 

 

2017.4.11. Biograd 9

 

2017.4.11. Biograd 10