Vijesti i zanimljivosti

Predstavljanje Izazova istine

2017.5.26. izazov istine 1

Nedjelja dobrog pastira u Virju

2017.5.9.Nedjeljdobrogpastira10

 

7. svibnja 2017., na IV. vazmenu nedjelju poznatu i pod nazivom „Nedjelja Dobroga Pastira“ dvanaestorica dominikanaca posjetili su, sada već tradicionalno, župu svetog Martina biskupa u Virju. Riječ je o župi u kojoj više od 70 godina djeluju sestre dominikanke, a tamošnji župnik Ivica Bačani svake godine s radošću poziva dominikance upravo na nedjelju u kojoj se na poseban način moli za duhovna zvanja.

Opširnije:Nedjelja dobrog pastira u Virju

Vukovarska suza - zalog nade za našu budućnost

2017.5.4. Vukovarska 1

 

Fotografija koju je naš subrat Ivan Dominik Iličić,  prijavio na foto natječaju povodom SHKM u Vukovaru pod nazivom Vukovarska suza - zalog nade za našu budućnost, osvojila je drugo mjesto u kategoriji portret na temu nade.

Opširnije:Vukovarska suza - zalog nade za našu budućnost

Provincijal s bogoslovima na Međunarodnom znanstvenom simpoziju u Banja Luci

2017.4.26. Međunarodni 1

 

U organizaciji Europske akademije Banjolučke biskupije u ponedjeljak, 24. travnja 2017, započeo je s radom dvodnevni Međunarodni znanstveni simpozij na temu: „Dubički arhiđakonat u srednjem vijeku i njegovi tragovi kroz kasnija stoljeća“.

Opširnije:Provincijal s bogoslovima na Međunarodnom znanstvenom simpoziju u Banja Luci

Duhovna obnova uoči SHKM 2017 u Vukovaru

2017.4.24. Vukovar 1

 

U župi Kraljice svete krunice na Borongaju bila je duhovna obnova kao priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) koji se ove godine i to 29. i 30. travnja održava u Vukovaru pod geslom „Krist naša nada“. Domnikanski bogoslovi također vode grupu od 55 mladih u Vukovar. Uz organizatora duhovne obnove dominikanca fr. Dominika Štefulića, mladi župe ugostili su s. Anu Joskić i s. Darku Perić iz Družbe sestara franjevki od Bezgrešnog začeća iz Dubrovnika, da vode ovu duhovnu obnovu.

Opširnije:Duhovna obnova uoči SHKM 2017 u Vukovaru

Misijsko – pastoralna akcija u Biogradu na Moru

2017.4.11. Biograd 4

 

Petorica dominikanskih bogoslova: fr. Domagoj Marija Duvnjak, fr. Josip Bernard Knez, fr. Ivan Babić, fr. Matej Trupina i fr. Gabriel Matej Baćak, posjetili su od  6. – 8. travnja 2017. rodni kraj brata Josipa Bernarda. Glavni povod njihovog dolaska u Biograd na Moru bila je misijsko – pastoralna akcija u Osnovnoj školi Biograd. Ona se najvećim dijelom sastojala od predstavljanja povijesnog nastanka i sadašnjeg djelovanja Reda braće propovjednika u Hrvatskoj i svijetu te od spontanih i iskrenih svjedočanstava dominikanskog zvanja. 

Opširnije:Misijsko – pastoralna akcija u Biogradu na Moru

Dodjela priznanja studentima za promicanje vršnjačke asistencije studentima s invaliditetom

2017.3.10. dodjela priznanja

 

Danas je Dekan Fakulteta KBF-a Sveučilišta u Zagrebu podijelio na Danu Fakulteta posebna priznanja studentima kako za akademski i znanstveni uspjeh tako i za promicanje vršnjačke asistencije studentima s invaliditetom. Za promicanje vršnjačke asistencije studentima s invaliditetom nagrađeni su i dominikanski bogoslovi fr. Gabriel Matej Baćak i fr. Reginald Matej Biklić.  Neka njihova svjetlost tako svijetli pred ljudima da ljudi vide njihova dobra djela i slave Oca našega koji je na nebesima (usp. Mt 5, 16).

Korizmeno hodočašće u Mariju Bistricu

2017.3.5. Marija Bistrica 1

 

Dominikanski studenti, s  nekolicinom mladih župljana, odlučilo je korizmu obilježii hodočašćem u Mariju Bistricu. Hodočašće su započeli jutarnjom svetom misom u crkvi Kraljice svete Krunice na Koloniji, uz blagoslov p. Zvonka Kneževića. Put do svetišta Majke Božje Bistričke, dug 32 kilometra, mladi su hodočasnici ''skratili'' moljenjem krunice i križnog puta.

Opširnije:Korizmeno hodočašće u Mariju Bistricu

Uskrsni broj 'Crkve u malom'

2016.CuM.01

Premijera HRT-ova filma o 800 godina dominikanaca u Hrvatskoj

2016.01.14.pozivnica

 

U srijedu 20. siječnja 2016. u dvorani „Zvonimir Bajsić" Hrvatske radiotelevizije u 19.00 će sati biti održana svečana premijera dokumentarnoga filma „Dominikanci u Hrvatskoj – prvih 800 godina" scenarista i redatelja Krešimira Čokolića. Film je sniman u svim samostanskim zajednicama Hrvatske dominikanske provincije i nekim zajednicama Kongregacije sestara dominikanki, donosi povijesni pregled nastanka Reda propovjednika i dolaska dominikanaca i dominikanki u Hrvatsku te mnogobrojne sadržaje kojima su dominikanci tijekom osam stoljeća, uz primarnu zadaću naviještanja Radosne vijesti, zadužili hrvatsku kulturu, obrazovanje i znanost te cjelokupno hrvatsko društvo. O tome u 50-minutnom dokumentarnom filmu govore sami dominikanci i dominikanke. Film bilježi i djelovanje dominikanaca u Bosni i Hercegovini te Sloveniji.

 

Producent filma je Hrvatska radiotelevizija, Odjel za kulturu, umjetnost i religiju, direktor fotografije je Damjan Petrović, montažer Damir Horvatek, a urednik Mario Raguž.

 

Suorganizator svečanosti premijere je Hrvatska dominikanska provincija.

Duhovna obnova u Međugorju

2015.12.4.Međugorje