Teologija i filozofija

Tko sam ja?

2016.11.17. Tko sam ja 1

 

Prije dva dana održan je znanstveni skup u Zagrebu pod naslovom „Suvremeni izazovi odnosa filozofije i teologije“ (više ovdje). Na tom skupu posebno mi je bio zanimljiv predavač Stephen Priest koji je između ostalog obrazložio zašto je pitanje „Tko sam ja?“ teško odgovoriti. Budući da mi je ova tema zanimljiva, odlučio sam ukratko i na što jednostavniji način objasniti problematiku ovog pitanja, nadajući se da će biti razumljiva široj publici, a ne samo onima koji imaju predznanje iz filozofije.

 

Opširnije:Tko sam ja?

Zakoni...

2016.07.04.zakoni00

 

Zakoni...

 

Počeo bih s riječima tuge. S riječima prijekora. Svi smo doživjeli situaciju u kojoj nas netko prekorava, no zasigurno to čini s dobrom namjerom ona osoba koja nam želi ukazati na naše pogreške i time nas upraviti na pravi put. „Jer koga Jahve ljubi onoga i kori, kao otac sina koga voli." (Izr 3, 12)

 

U tom smislu možemo promatrati i Isusove riječi prijekora. Njegov je „jao", upućen farizejima, pismoznancima, zakonoznancima, ali i svakom od nas. Riječi kojima Isus opisuje „ljude" u evanđelju po Luki (Lk 11, 37-52) upućujući im (nam) „jao"; oštre su riječi i ovakav oštar ton trebamo ozbiljno shvatiti. Jao onima! Jao onima koji su opisani u evanđelju jer „uzeli su ključ znanja: sami ne uđoše, a spriječiše onima koji htjedoše ući." (usp. Lk 11, 52) Rekao bih i jao onima koji su „dobili" taj i takav „teret" nezgodan za svakog čovjeka s osjećajem za pravednost, nasuprot onome koji si takvo što uzme činiti na svoju vlastitu ruku – propisivati zakone. Biti „zakonoznanac" – zakonodavac.

Opširnije:Zakoni...

Čemu, Oče, suze nevinih?

 

Opširnije:Čemu, Oče, suze nevinih?

Ti si Petar – Stijena

2015.02.22.Petar-Stijena.02

 

Iz ovih je riječi Katolička Crkva utemeljila nauk o primatu Petrova nasljednika – pape. S druge pak strane, Pravoslavna Crkva smatra kako su svi biskupi nasljednici ove Kristove oporuke onda kada pravovjerno naviještaju Riječ, dok protestanti naglašavaju povlašteno Petrovo mjesto u Prvoj Crkvi te ovu Kristovu riječ Petru tumače kao isključivo riječ samome Petru, a nikako kao prenosive riječi na nasljednike apostola.

Opširnije:Ti si Petar – Stijena

O ljubavi prema čovjeku i čovječanstvu

2015.07.10.o.ljubavi3

To je na dlaku tako kako mi pričaše, uostalom, vrlo davno, jedan liječnik - kaza starac. On je bio već postariji čovjek i nesumnjivo mudar. Govorio je isto tako iskreno kao i vi, iako šaleći se, ali šaleći se tužno; ja, reče on, volim čovječanstvo, ali se čudim samom sebi: što više volim čovječanstvo uopće, to manje volim ljude - pojedince, to jest, svakoga za se, kao odijeljenu ličnost. U mašti sam dolazio, kaže, često do neobičnih misli o službi čovječanstvu i možda bih zaista pošao bio na križ za ljude kada bi se to iznenada zatražilo, a međutim, nisam mogao proboraviti ni dva dana s nekim u sobi, što znam iz iskustva. Jedva što je blizu mene, njegova osoba već guši moje samoljublje i sužava moju slobodu. Za dan i noć mogao sam, štoviše, zamrziti i najboljeg čovjeka: jednoga zato što dugo jede za ručkom, drugoga zato što ima kihavicu pa se neprestano useknuje. Postajao sam, veli, neprijatelj ljudima čim bi me se dotakli. Zato se uvijek događalo ovo: što sam više mrzio ljude - pojedince, to sam vatrenije ljubio čovječanstvo uopće.

 

Dostojevski, Braća Karamazovi

Opširnije:O ljubavi prema čovjeku i čovječanstvu

Od Ja prema Ti

2015.07.04.od.ja

Postoji li išta na ovom svijetu što može čovjeka usrećiti? Postoji li ono nešto što može čovjeka ispuniti i pružiti mu usmjerenje k konačnom cilju? Postoji li ono dragocjeno, neprocjenjivo blago što se ni s čim ne može usporediti niti veće od toga zamisliti?

Opširnije:Od Ja prema Ti

Zašto papa Franjo voli siromahe?

2015.04.19.zasto.papaC

Razmišljanje o siromašnima uvijek je bilo aktualno u Crkvi. Možemo slobodno reći da je i praksa pomaganja siromašnima uvijek bila aktualna u Crkvi koliko god nam neki pokušali prikazati suprotno. Ta briga za siromašne i razmišljanje o siromaštvu na poseban je način aktualizirano u posljednje dvije godine izborom pape Franje. Odgovor na pitanje zašto papa Franjo toliko pažnje poklanja siromašnima trebao bi puno više prostora od ovoga koji nam je na raspolaganju, ali to nas neće obeshrabriti u nastojanju da iznesemo bar neke misli.

Opširnije:Zašto papa Franjo voli siromahe?

Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi

 2015.04.02.v.cetvrtak

"Novi zavjet je skriven u starom; stari je napravio dostupno za novo". S tom formulom sv. Augustin objašnjava značenje Svetog Pisma. To potvrđuje da je božanska objava našla svoje ispunjenje u Isusovu životu, poučavanju i iznad svega u njegovoj smrti i uskrsnuću.

Opširnije:Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi

Kako je Josip postao ocem mnoštva naroda

2015.03.19.Sv.Josip.01

Stara narodna mudrost veli kako je sv. Josip najbolji nebeski zaštitnik za imati zato što mu Bog ne može ništa odbiti, inače će sv. Josip jednostavno pokupiti svoju Ženu i Dijete te se odseliti...

Opširnije:Kako je Josip postao ocem mnoštva naroda

Putujuća Crkva i zamke na njenom putu

2014.11.9.Putujuća.Crkva.01

Mi smo putujuća Crkva koja još nije dosegnula svoju nebesku domovinu. Crkva nije Kraljevstvo Božje već na putu prema Kraljevstvu Božjem te sukladno tome ne stoji zamrznuta u vremenu, monolitna i nepromjenjiva, odijeljena od svijeta bez ikakvog kontakta i međusobnog utjecaja. Crkva raste, razvija se, produbljuje svoju spoznaju Božje Objave sadržane u Svetom pismu te se i mijenja. No to ne znači da se povodi za onim načelom da je svaka promjena dobra samo promjene radi ili da treba odmah odbiti svaki napredak. Treba hoditi onim vijugavim i uskim putom koji vodi do konačnog cilja kojega se nikada ne treba izgubiti iz vida.

Opširnije:Putujuća Crkva i zamke na njenom putu

Dušni dan - spomen umrlog Krista

christ-funerailles

Snagom vjere sigurni smo u jedno: kroz smrt nećemo prolaziti sami jer nas ondje čeka On – naš Otkupitelj.

Opširnije:Dušni dan - spomen umrlog Krista