Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas okrijepiti! - Razmišljanje o Evanđelju (Mt 11,28-30)

2014.7.6.Umorni.00

„Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vas okrijepiti. Uzmite jaram moj na se i učite od mene jer sam krotka i ponizna srca. Tako ćete naći spokoj svojim dušama jer jaram je moj sladak i breme moje lako."

 

2014.7.6.Umorni.01Naše je vrijeme obilježeno mnogim kvalitetnim znanstveno-tehničkim postignućima koja nam život čine lakšim i ljepšim. Skoro pa nema aspekta našeg života koji njima ne bi bio prožet i zbog toga ljudi smatraju da život bez njih uopće ne bi bio moguć. Međutim, unatoč tehnološkoj razvijenosti čovjek osjeća da je život nerijetko naporan, težak i mučan. I koliko god napredovali u tehnizaciji života, ipak ostajemo svjesni da ona ne može dati zadovoljavajuće rješenje za sve naše probleme.

 

Postoje trenuci u našem životu u kojem duboko i bolno osjetimo da smo shrvani samim životom. Umjesto da budemo sretni, da napredujemo i imamo pred sobom jasnu viziju našeg života i smisao prema kojemu bismo trebali ići, mi zapravo osjećamo kao da se gubi tlo pod nogama, razočarani smo jer život nije u realnosti onakav kakvim smo ga zamišljali; gubimo preglednost nad samim životom i zato se počinjemo bojati za našu budućnost i same sebe. U takvim trenucima se zapitamo: gdje je izlaz? Ili: što je meni ovo trebalo?

2014.7.6.Umorni.02

 

Čini se da je to slika onih koje Isus naziva umornima i opterećenima i smatram da se u njima možemo lako pronaći. Besmisao, apsurd, razočaranost, zasićenost ispraznošću umaraju nas i opterećuju... Ali unatoč tome postoji izvor životne snage koji nas prati u svim trenucima našeg života, a to je Isus Krist. On se uvijek nudi kao spasitelj i osloboditelj od besmisla jer je ljubav koja suosjeća s čovjekom patnikom.

 

On sam kaže da će nas okrijepiti i da u njemu možemo naći spokoj ukoliko njegov jaram uzmemo na sebe i budemo spremni od njega učiti. Zašto govori o jarmu i učenju? U pozadini ovih riječi stoje motivi iz Knjige Sirahove u kojoj je omiljena tema mudrost. O njoj Sirah ovako govori: „Stavi svoje noge u njezine okove i vrat svoj u njezin jaram... Jer ćeš naposljetku u njoj naći spokoj i ona će ti se pretvoriti u radost." Samim tim Isus neizravno kaže da je on sam mudrost i da sa njim uvijek možemo računati jer mudrost „sve zna i razumije, ona nas razborito vodi u pothvatima našim i štiti svojom moći" (Mudr 9,11). Isusov jaram mudrosti je sladak, a breme lako jer za sve što zapovijeda, daje dovoljno snage i milosti čiji se izvor nalazi na križu. Škola u kojoj Kristovi učenici uče mudrost jest zapravo škola križa u kojoj mudrost ne govori samo riječima, nego i djelima i ne samo da poučava nego i daje životvornu milost koja nas pomiruje i sjedinjuje s Bogom.

 

Fr. Josip Cota