Nemam vremena za gubljenje vremena

26994913 2021730441449437 2106142989 n

Današnja liturgijska čitanja 3. nedjelje kroz godinu nam daju neobično velik broj likova. Imamo proroka Jonu i Ninivljane, sv. Pavla te na kraju Isusa koji poziva Šimuna i Andriju, Jakova i Ivana. Promišljajući o svetopisamskim tekstovima primjećujemo nit poveznicu, a to je nedostatak vremena i hitnost obraćenja.

Jona na Božji nalog odmah ustaje i kreće propovijedati, Pavao nam govori kako je vrijeme kratko, a sam Isus prolazi gradom navješćujući Kraljevstvo Božje i puninu vremena koja je sadržana u njemu. Sam poziv učenicima evanđelist Marko zapisao je u stilu svoje teologije koja je nasljedovanje Krista i hod za njime, stoga ni ne začuđuje kako imamo osjećaj da je Isus „usput“ pozvao četvoricu svojih apostola, a ne može nas ni začuditi njihov brzinski odgovor, jer Isusove učenike možemo usporediti s Ninivljanima koji su se obratili na riječi proroka Jone, a Isus će sam na drugom mjestu u evanđelju reći kako je on sam i više od Jone.

Ovu hitnost odgovora na Božju riječ nemojmo shvatiti olako, kao da se na nas ne bi odnosila. Bog koji je „sama dobrota i pravednost“ ne želi pustiti nas da krepamo poput kakve životinje, već nas poziva na obraćenje, na pravi put. A taj pravi put je nitko drugi osim Isusa Krista koji je „Put, Istina i Život“. (Iv 14,6). Bogu nije stalo do toga da čovjek umre ili da propadne, jer da je, ne bi se On trudio oko čovjeka prvo kroz povijest Izraela, a zatim i kroz našu osobnu povijest, nego nas uvijek na svoje putove privodi.

 

27043556 2021730481449433 627227805 n

 

 

Koliko se nama god činilo da mi poznajemo put, da znamo gdje se nalazimo na tom putu ili čak da smo mi i sagradili taj put, grdno se varamo. Nismo mi oni koji Boga pronalaze po putu, kao da bi on mogao biti izgubljen, već sasvim suprotno, Bog je onaj koji ide putem i pronalazi nas kako lutamo. Zato nije na nama da bi mi uspostavljali Bogu putove kojima on mora ići, već je na nama da se uputimo za Bogom, za njegovim putem koji znamo da je put križa, ali i put proslave čovjeka u Bogu, i Boga u čovjeku. Na taj odgovor Bogu i nasljedovanje njega nemojmo čekati i okolišati, jer vremena za gubljenje vremena nemamo. Đavao ne gubi vrijeme već konstantno čovjeka odvlači da se ne uputi za Isusom. Zato shvatimo ozbiljno ovaj Božji poziv danas i sada, i odmah se uputimo na taj put, da nam se ne dogodi da nam na kraju života „prođe voz“. A ne bojmo se da će nam išta na tom putu nedostajati ako se odmah uputimo, jer će dobri Bog u svojoj providnosti sve voditi i sve potrebno udijeliti jer Bog sve vodi!

 

27152723 2021730498116098 1158135747 n

 

fr. Karlo Alan Kevo, OP