Jeste li znali da možete biti redovnik, a ne biti svećenik?

U PRVOME NASTAVKU SAZNALI SMO ŠTO SU TO BRAĆA SURADNICI, A SADA U NOVOME NASTAVKU SAZNAJTE KAKO SE POSTAJE I KAKVE PERSPEKTIVE OČEKUJU BRATA SURADNIKA U DOMINIKANSKOME REDU  

2013-05-11 Braća suradnici 0b

Jeste li znali da možete postati u punom smislu redovnikom, te predano i potpuno služiti Bogu iako nemate poziv za svećenika? U ovome tekstu nađite odgovor i saznajte što je to brat suradnik!

2013-04-10 Braća suradnici 4

DIO I. - TKO SU TO BRAĆA SURADNICI? 

 

Biti redovnik, ali ne i svećenik? U našem Redu ti su pojedinci poznati kao braća suradnici, a u drugim redovničkim zajednicama kao časna braća ili braća laici. Braća suradnici su u zavjetima koje dajemo potpuno izjednačeni sa braćom svećenicima i nisu ništa manje redovnici od braće koji su zaređeni svećenici.

 

Naše nam konstitucije o tome kažu: “Ustrojstvo Reda kao redovničke ustanove proizlazi iz njegove misije i bratskog zajedništva. Budući da su služba riječi i podjeljivanje sakramenata svećenička služba, naša je redovnička ustanova klerička, u čijoj misiji i braća suradnici imaju udjela na više načina, izvršujući tako zajedničko svećeništvo. Potpuno određenje propovjednika za službu navještanja evanđelja riječju i djelom očituje se u tome što su oni svečanom profesijom potpuno i trajno ucijepljeni u Kristov život i misiju.”

2013-04-10 Braća suradnici

 

Nekada su, da bi se razlikovali od braće svećenika, braća suradnici nosili bijelu tuniku sa crnim škapularom i crnom kapucom. Prilažem vam fotografiju jednoga našega brata iz američke provincije, koji je na jedan simpatičan način dočarao kako je to nekada izgledalo. Kako se postaje brat suradnik, koje je naše poslanje i kako izgeda naš život možete čitati drugi put.

 

Preporučam Facebook stranicu Dominikanci-Braća suradnici, na kojoj možete naći kratke životopise svetaca i blaženika braće suradnika, dnevno evanđelje, zanimljivosti iz života Crkve i naše redovničke zajednice i još mnogo toga.

 

 

 

 DIO II. - KAKO SE MOŽE POSTATI BRAT SURADNIK U DOMINIKANSKOM REDU?

 

2013-05-11 Braća suradnici 1b
Postoji više načina kako se postaje dominikanac. Prvi način je da mlada osoba svoje srednjoškolsko obrazovanje provede u našem sjemeništu u Splitu pod budnim okom fr. Petra Galića, promotora za zvanja, nakon čega se pripušta u novicijat. Drugi, češći način jest da zainteresirani za dominikanski Red dolaze nakon završene četverogodišnje srednje škole, prolaze kroz period postulature, potom ulaze u novicijat i nakon polaganja prvih, jednostavnih zavjeta upisuju fakultet. Također za Dominikanski red nerijetko se zainteresiraju i oni koji su započeli ili završili studij na nekom drugom fakultetu.

 

Postupak ulaska u dominikanski Red - postulatura i novicijat za braću klerike i braću suradnike su potpuno isti i odvijaju se pod vodstvom učitelja novaka. Knjiga konstitucija i naredbi braće Reda propovjednika nam govori :“ Novicijat je vrijeme kušnje, određeno za to da novaci temeljitije upoznaju Božji poziv, i to dominikanski, da iskuse način života u Redu, da se u pameti i srcu oblikuju dominikanskim duhom i da braća provjere njihovu namjeru i prikladnost”. (KKN br. 177) Nakon 2013-05-11 Braća suradnici 3b
godine novicijata i položenih jednostavnih zavjeta, braća se upućuju na studij u Zagreb. Put studija nije rezerviran samo za buduće svećenike. Braća suradnici također mogu studirati teologiju i filozofiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu ili se usmjeriti na neki drugi obrazovni smjer prikladan njihovim talentima i darovima kao što su npr. orguljaš, glazebnik, slikar, ekonomist itd.

 

"Budući da se braća suradnici ponajviše razlikuju po naravnim sposobnostima te njihovo djelovanje u Redu može biti raznoliko, potrebno je dati im izobrazbu koja odgovara obdarenosti pojedinca, misleći pritom na potrebe Crkve i Reda u pojedinom kraju.” (KKN br. 219-III)

 

Nakon tri godine od polaganja jednostavnih zavjeta, brat se može pripustiti svečanim zavjetima. I tu je Knjiga konstitucija i naredbi jasna: “Poslije tri godine jednostavne profesije neka se formacija braće suradnika, bilo sa svečanim zavjetima ili bez njih, nastavi barem za dvije godine pod nadzorom mjesnog starješine u kojem prikladnom samostanu.” (KKN br. 218.)

 2013-05-11 Braća suradnici 2b

Kao i njihova braća svećenici, braća suradnici također svoje poslanje vrše sukladno volji sv. Dominika: uvijek propovijedati u korak vremenu u kojemu živimo. Poziv brata suradnika danas je, nazovimo ga tako, šarolik. Braća se više ne bave samo poslovima unutar samostanskih zidina, već mnogi završavaju jedan ili više fakulteta. Profesori su na mnogim poznatim svjetskim sveučilištima, bave se teološkim, intelektualnim i znanstvenim radovima, vrše visoke službe unutar Reda, profesori su vjeronauka u župama, osnovnim i srednjim školama, bave se karitativnim djelatnostima od orguljaša, kipara, slikara, krojača do kuhara itd. Može se reći da propovijedaju punim plućima na svim poljima.

 

Smatram da nije potrebno naglašavati da je svaka služba, ma koliko skromna bila, važna za naše poslanje u Redu i kao takva ne može se vrednovati na manje ili više važnu. Svaka je služba posebna i korisna za nas i za sve one kojima smo poslani propovijedati. Dominikanski red dao je mnogo braće suradnika koji su uzdignuti na čast oltara. O njima ću pisati idući idući put.

 

fr. Mladen Folnović OP