Srećko Koralija - Iskustva iz Indonezije

2014.8.30.Studijski.tjedan.12

U subotu, 30. Kolovoza, prije Okruglog stola kojim službeno završava ovogodišnji XVII. Studijski tjedan u Trogiru na temu 'Riječ i proroštvo u središtu dominikanskog života', fr. Srećko Koralija OP - regens studija HDP-a i organizator Studijskog tjedna – održao je fakultativno predavanje o svojim nedavnim iskustvima u Indoneziji.

 

Ove godine u Surabayi, na istočnom djelu otoka Jave, drugom najvećem indonezijskom gradu od 11. do 16. kolovoza održana je konferencija 'Justice, Peace and Care of Creation' (Pravda, Mir i Briga za Stvorenje). Ovaj skup se održava svake tri godine i okuplja regionalne promotore organizacije 'Dominicans for Justice and Peace' (Dominikanci za pravdu i mir) za regiju Azija-Pacifik.

 

Suorganizator konferencije su bili 'The Journées Romaines Dominicaines' (JRD) koji okupljaju članove Dominikanske obitelji koji žive u muslimanskim zemljama i surađuju s muslimanskim zajednicama u cilju ostvarivanja međureligijskog dijaloga. Skupovi JRD-a se održavaju svake četiri godine.

 

Ove dvije organizacije ujedinile su svoje napore, i kao što je već spomenuto, održale zajedničku konferenciju u Surabayi, u Indoneziji kao najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji na temu: 'Dialogue as a Way for Preaching' (Dijalog kao način i put propovijedanja). Sudionici konferencije su razmatrali ulogu međureligijskog dijaloga i uzajamne suradnje u svijetu koji trpi nasilje zbog vjerskog fundamentalizma.

 

Na mnogim zajedničkim sastancima, panelima, susretima, raspravama i kroz rad u skupinama obrađene su između ostalog teme od velike važnosti kao npr: 'Fundamentalizam i nasilje kao stvarnost našega svijeta', 'Riječ i riječi dijaloga', te 'Dijalog kao izgradnja mosta prema miru' itd.

 

Fr. Srećko Koralija je imao sreću sudjelovati na ovoj konferenciji te je sa sudionicima našeg Studijskog tjedna podjelio svoja iskustva i dojmove. Kako bi vam dočarali dio atmosfere o kojemu je fr. Srećko govorio, donosimo vam ovaj kratak video: