Studijski tjedan 2013 - 'Marija, primjer slušateljice'

2013.08.19.Marija.Uvod.01

Ovogodišnji XVI. Međunarodni Studijski tjedan za dominikansku braću u formaciji održati će se od 25. kolovoza do 1. rujna u Trogiru pod naslovom 'Marija - primjer slušateljice'. Kako su braća-studenti prije svega sudionici Studijskog tjedna, 'Tragom Istine' kao stranica dominikanskih braće-studenata će nizom članaka i video-priloga pokriti rad sudionika Studijskog tjedna. Na taj način će se i naši čitatelji moći okoristiti radom Studijskog tjedna 2013.


2013.08.19.Marija.Uvod.02Mariologija je sastavni traktat (dio) dogmatske teologije i na teološkim fakultetima se predaje u kontekstu kristologije (nauka o Kristu kao Mesiji), ekleziologije (nauk o Crkvi) i teološke antropologije (nauk o čovjeku kao slici Božjoj), jer Blažena Djevica Marija predstavlja savršeno ostvarenje triju navedenih stvarnosti: onoga što je Krist živio, što je Crkva u sebi i što bi čovjek trebao ostvariti u sebi.

 

Teološki temelj mariologije su četiri osnovne dogme o Blaženoj Djevici Mariji, uvijek vezane uz Isusa Krista:

1.    Marija kao Bogorodica
2.    Marija Djevica – i to «vječna djevica» - „ante partum“, „in partum“ i „post partum“
3.    Dogma Marijina bezgrješnog začeća
4.    Marijino uznesenje na nebo

 2013.08.19.Marija.Uvod.03

 

Ovogodišnja tema priprema za Jubilej 800 godina postojanja Reda braće propovjednika bila je 'Neka mi bude po tvojoj riječi' (Lk 1,38) dobro je polazište za promišljanje o mjestu Blažene Djevice Marije u teologiji i životu Crkve.

 

Pisane sažetke i prigodne video-priloge objavljivati ćemo svakodnevno na 'Tragom Istine' tijekom cijelog Studijskog tjedna kako bi dočarali radnu atmosferu, ali i trenutke opuštanja i druženja između dominikanske braće studenata iz raznih europskih zemalja.