Završio XVI. Studijski Tjedan za braću dominikance u formaciji - Trogir 2013.

2013.09.02.Završetak.ST2013.01

U organizaciji Hrvatske dominikanske provincije i nedavno osnovanog Instituta sv. Tome Akvinskoga, u Trogiru, na otoku Čiovu, od 25. kolovoza do 1. rujna održan je XVI. međunarodni Studijski tjedan za članove dominikanske obitelji u formaciji.

2013.08.27.studijski.tjedan2.02U dominikanskom samostanu Sveti Križ te u Hotelu Sveti Križ bilo je riječi o naslovu Studijskog tjedna: „Marija – primjer slušateljice“. Budući da se 2013., u okviru teme „Neka mi bude po tvojoj riječi (Lk 1,38)“, nastavlja priprema za proslavu Jubileja Reda braće propovjednika 2016., ovo je bila prilika razmišljati o mjestu Marije u teologiji i u životu Crkve.

 

Radni dio Studijskog tjedna sastojao se od predavanja, proučavanja tekstova, studentskih prezentacija i rasprava, a sve je zaključeno zajedničkim okruglim stolom. Sudjelovalo je dvadesetak studenata iz Španjolske, Slovačke, Irske i Hrvatske, a niz predavanja su predvodili fr. Luc Devillers OP (Francuska), fr. Alberto-Fabio Ambrosio OP (Italija), Mary-Gabrielle Mouthon (Švicarska), s. Marija Pehar (Hrvatska), fr. Srećko Koralija OP (Hrvatska) i fr. Marijan Biškup OP (Hrvatska). Prof. Julijana Matanović je nažalost bila spriječena sudjelovati na Studijskom tjednu.

 

Studijski tjedan otvorio je fr. Srećko Koralija OP, regens studija Hrvatske dominikanske provincije i koordinator Studijskog tjedna, s uvodnim osvrtom na središnju temu. Tematska raznolikost ovogodišnjih predavanja osvjetlila je središnji naslov Studijskog tjedna i obogatila razumijevanje Marijine uloge u povijesti spasenja. U izlaganju s. Marije Pehar bilo je riječi o povijesnom i teološkom aspektu mariologije: „Povijesno-teološkiimg 3077 razvoj mariologije“ i „Mariologija II. Vatikanskog sabora“. Biblijsko-egzegetski prikaz izložio je fr. Luc Dellivers: „Marija iz Nazareta: Model učenika u Lukinom evanđelju (Lk 1,38)“ i „Magnificat!: Himan Božje službenice u svom kulturalnom kontekstu“. O protestantskom razumijevanju i doživljavanju Marije te stvarnim i mogućim temeljima ekumenskog zajedništva govorila je Marie-Gabrielle Mouthon: „Slava Mariji prema reformatorima-povratak u povijest“ i „Slava Mariji prema reformatorima-ekumenski izazov“. Međureligijsku dimenziju mariologije predstavio je fr. Alberto Fabio Ambrosio OP: „Marija u Islamu-Kuran i tradicija“ i „Marija u sufizmu“, dok je fr. Srećko Koralija OP govorio o liku Marije u razdoblju sirske patristike: „Neki aspekti mariologije sirskih otaca“ i „Marija u spisima Efrema Sirskog“. Predavanja je zaključio fr. Marijan Biškup OP s predstavljanjem mariološke misli i nekih oblika marijanske pobožnosti u hrvatskih dominikanaca: „Mariologija hrvatskih dominikanaca od 13. do 20. stoljeća“ i „Vinko Marija Gučetić (1682.-1771.): pogled na njegovu mariološku misao“. Službeni jezici ovogodišnjeg Studijskog tjedna bili su engleski, francuski i hrvatski jezik.

 

2013.08.27.studijski.tjedan2.11Sudionici Tjedna su i aktivno sudjelovali u radu. Naime, na samom početku Tjedna izložili su glavne značajke nekih crkvenih dokumenata o Marij, dok su koncem tjedna imali kratke prezentacije o sadržaju predavanja Tjedna. Studijski dio Tjedna zaključen je Okruglim stolom u subotu, 31. kolovoza.

 

Osim predavanja za sudionike je organiziran obilazak povijesnih i kulturnih znamenitosti Trogira, a ovdje valja istaknuti da je svojom nazočnošću i pozdravnim govorom Studijski tjedan uveličao trogirski gradonačelnik Ante Stipčić. Posjet svetištu i crkvi Gospe od Prizidnice na Čiovu svima je ostao u posebnom sjećanju. Svetište i istoimena crkva izrasli su u sklopu pustinjačke zajednice koju su u 16. stoljeću osnovali poljički svećenici glagoljaši. Sudionici Studijskog tjedna izmolili su Krunicu u crkvi svetišta.

 img 3348

Cjelinu Studijskog tjedna zajedno s intelektualnim i kulturnim uzdizanjem činila je i liturgija. Vjernici i znatiželjni posjetioci mogli su svjedočiti pjevanoj molitvi časoslova i svetoj misi slavljenoj na nekoliko jezika. Dominikansko zajedništvo bilo je nadasve istaknuto za vrijeme obnove jednostavnih zavjeta dvojice braće studenata iz Slovačke, koji su zavjete položili na ruke hrvatskog dominikanca fr. Marijana Biškupa. Vrhunac Studijskog tjedna bio je 1. rujna u trogirskom samostanu sv. Dominika i nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića kad su, za vrijeme nedjeljne svete mise, dvojica dominikanskih novaka položili jednostavne zavjete, a petorica postulanata obukla habit i tako započela godinu novicijata.

 

Kakvi su bili dojmovi Studijskog tjedna, pogledajte u ovom videu: