Okončao peti dan XVI. Studijskog tjedna u Trogiru

2013.08.31.Studijski.tjedan5.01

Petog dana Europskog Studijskog tjedna za dominikansku braću u formaciji održana su tri predavanja.

Fr. Srećko Koralija održao je predavanje pod naslovom „Marija u spisima Efrema Sirskog“. Efrem Sirski (4. st.) klasični je pisac sirske crkve i ekumenski svetac kojega časte pravoslavna i katolička crkva. U stilski dotjeranim himnima Efrem Sirski izrazio je mariološku misao koja se može sažeti kako slijedi: 1. Marija nije autor spasenja, ali je pomoć u spasenju; 2. u Kristu je Marija sve, a bez njega je ništa u onome što jest; 3. Marija je po Kristu Majka Božja; 4. otajstvo Marije i otajstvo Isusa Krista su dva korelativna otajstva.

 

2013.08.31.Studijski.tjedan5.02Drugo predavanje, pod naslovom „Mariologija hrvatskih dominikanaca od 13.-20. stoljeća“, održao je fr. Marijan Biškup. Povijesni prikaz mariološke misli hrvatskih dominikanaca podijeljen je u četiri cjeline: 1. u razdoblju od 13.-15. st. valja istaknuti bl. Augustina Kažotića koji je bio zagovornik pobožnosti prema Mariji i koji je u umjetničkim djelima često prikazivan u društvu Majke Božje; 2. u 16. st. javlja se Klement Ranjina koji u komentaru „Sentencija“ Petra Lombardskog zastupa negativan stav o Marijinom bezgrešnom začeću, a pod utjecajem sv. Tome Akvinskoga; 3. u 17. i 18. st. valja istaknuti Ignacija Aqulinija koji je zaslužan za hrvatsku preradu postojećih latinskih obrazaca marijanske pobožnosti, a što je bilo snažan izvor duhovne hrane običnih vjernika; 4. u 19. i 20. st. možemo spomenuti Jordana Viculina zahvaljujući kojemu je početkom 20. st. pokrenut časopis „Gospina krunica“ te druge kulturne djelatnosti u znaku Marije.

 

U posljednjem predavanju fr. Marijan Biškup govorio je o mariološkoj misli Vinka Marije Gučetića, poznatog propovjednika i teološkog pisca u 18. stoljeću. Ovaj dubrovački dominikanac pisao je o Marijinoj krunici i to ne na način sentimentalnih panegirika, već snažnim teološkim govorom. On je mislio da je molitva Gospine krunice izvrsno sredstvo za učvršćenje i produbljenje naše vjere. Držao je da je sv. Dominik autor krunice i da je ona uspješno sredstvo u učvršćivanju katoličke vjere protiv krivovjernih učenja.

 

Video-sažetak petog dana XVI. Studijskog tjedna