Okončao treći dan XVI. Studijskog tjedna u Trogiru

2013.08.29.Studijski.tjedan3.01

Završio je i treći dan Međunarodnog studijskog tjedna za dominikansku braću u formaciji. Današnja predavanja održana su pod vidom Marije u islamu i kod sirskih otaca. 

 

Alberto Fabio Ambrosio, talijanski dominikanac koji živi i djeluje u Istanbulu, održao je dva predavanja o Mariji u islamskoj tradiciji i sufizmu. Fr. Alberto se bavi međureligijskim dijalogom s islamom i danas nas je obogatio vrijednim informacijama i zanimljivim stavovima. U Kuranu se Marija spominje 34 puta. Isus se pak spominje 25 puta i od toga 16 puta uz Marijino ime. Isusa u Kuranu, dakle, nema bez Marije i ona bi u određenom smislu mogla biti područje intenzivnijeg međureligijskog dijaloga od samog Isusa.

 

Glede Marije u sufizmu, predavač je prije svega opisao sami sufizam. To je islamski mistički pokret koji ima određena obilježja. Kod njih npr. vlada moć zajedničkog mišljenja: ako se svi sufi slažu oko nekog određenog pitanja, tada to postaje kao dogma. Premda je u njihovoj tradiciji istaknutiji sam Isus, prisutna je i Marija. Oni je nazivaju sadika – iskrena i pobožna i smatraju je prijateljicom Božjom. Na kraju je fr. Alberto spomenuo i to da kada govorimo o islamu, govorimo o nečem što postaje uvijek  blisko, ali i dalje. To je sudbina dijaloga s islamom, ali koji se svakako ne može izbjeći. On je pored nas i ne možemo biti indiferentni spram njega.

 

Popodnevno predavanje održao je fr. Srećko Koralija, organizator studijskog tjedna i regens studija Hrvatske dominikanske provincije. Govorio je o nekim aspektima mariologije sirskih otaca. Oni teološku misao radije izražavaju u poeziji, nego u prozi. Djevičanstvo i majčinstvo Marijino dva su važna obilježja koja oni naglašavaju. Djevičanstvo podrazumijeva cjelovitost, slobodu i nedodirnutost, a majčinstvo plodnost i sigurnost. Vrlo često povlače paralelu između Eve i Marije što prvi put nalazimo u otačkoj predaji kod sv. Ireneja. Također, njihovo je zanimljivo obilježje izražavanje teološke poruke u obliku dijaloške poeme koja je zamišljanje dijaloga između Marije i nekoga drugoga vođenoga lajtmotivom nekog biblijskog citata.

 

U ovdje priloženom video-sažetku možete pogledati ključne trenutke i naglaske s predavanja: