Okončao drugi dan XVI. Studijskog tjedna u Trogiru

2013.08.27.Studijski.tjedan2.01

Drugi dan Europskog Studijskog tjedna za braću dominikance u formaciji protekao je ekumenskome duhu. Današnji predavači govorili su o tome kako protestantske crkve promatraju ulogu Marije u djelu spasenja i zašto je himan 'Veliča' važan za sve kršćane.

Prvo jutarnje predavanje održao je profesor Svetoga Pisma na Sveučilištu u Fribourgu i naš brat dominikanac, fra Luc Devillers OP, na temu:"Magnificat!" - Himan Božje službenice u svom kulturalnom kontekstu. Držeći se svoga područja stručnosti, profesor Devillers je pokazao kako je 'Veliča' nastao na temeljima starozavjetnih tekstova poput Ps 107 (106) i 1Sam 1,9-18, te važnost koju je ovaj himan imao za ranokršćansku zajednicu do našega vremena.

 

U drugom dijelu prijepodneva i nakon popodnevne stanke, Mary-Gabrielle Mouthon, pastorica Reformirane Crkve Švicarske i doktorand na Sveučilištu u Fribourgu, održala je dvodijelno predavanje: Slava Mariji prema reformatorima. U prvom predavanju predavačica je izložila povijesni pregled razumijevanja Marije u protestantskog tradiciji. U drugom predavanju poslijepodne bilo riječi o suvremenom shvaćanju Marije u protestantskoj teologiji s posebnim naglaskom na  ekumensku perspektivu.

 

Rasprava nakon predavanja može li Marija biti most za daljnji dijalog između Katoličke Crkve i protestantskih crkava ili možda prepreka? Vrijeme rasprave bilo je nažalost prekratko za sve načeta pitanja koja su se proširila i van izvornih marioloških okvira. Tako su se rasprave nastavile nakon službenog  završetka radnog djela dana, a sutra je novi dan i novi izazovi na koje valja odgovoriti.

 

U ovdje priloženom video-sažetku možete pogledati ključne trenutke i naglaske s predavanja profesora Luca Devillersa i Mary-Gabrielle Mouthon.