Gdje se održava Studijski tjedan?

2014.8.27.Studijski.tjedan.04

Trogir je drevni dalmatinski grad i luka na jadranskoj obali u današnjoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, smješten 27 kilometara zapadno od Splita. Povijesna jezgra Trogira je ustvari smještena na malom otoku između kopna i otoka Čiova na kojem se održava Studijski tjedan braće dominikanaca u formaciji već drugu godinu zaredom.

 

Tijekom svojih dvije tisuće i tri stotine godina povijesti, Trogir je postao kulturna baština, ne samo hrvatskog naroda nego i cijelog svijeta, sa svojim palačama, crkvama, tvrđavama koje su 1997. godine uvrštene na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

 2014.8.27.Studijski.tjedan.05

Trogir je najbolje očuvan primjer romaničko-gotičke arhitekture na obali Jadrana i šire. Povijesna jezgra Trogira okružena je obrambenim zidinama unutar kojih se mogu pronaći građevine svake vrste i namjene građene u romaničkom, gotičkom, renesansnom i baroknom arhitektonskom stilu. Katedrala sv. Lovre je dragulj Trogira, a njen glavni zapadni portal je remek-djelo srednjovjekovnog majstora kamenoresca Radovana i najznačajniji primjer romaničko-gotičkog stila u Hrvatskoj.

 

Kratka povijest Trogira

 

Povijest ovog grada počinje u 3. st. pr. Kr. kada na lokaciji suvremenog Trogira stari Grci osnivaju koloniju 'Tragurion' (od grč. 'tragos' što znači 'jarac'). Tijekom rimske vladavine Mediteranom, Trogir je postao važna pomorska luka ravna susjednoj antičkoj Saloni. U srednjem vijeku, od 9. st. na dalje, Trogirani plaćaju porez hrvatskim kraljevima i time efektivno postaju djelom hrvatskog kraljevstva. Od 11. st. Trogir ponovno prosperira, tako prvo postaje samostalnom biskupijom, a nakon ujedinjenja Hrvatske i Ugarske, početkom 12. st., kralj Koloman poveljom proglašava Trogir slobodnim kraljevskim gradom što sa sobom nosi mnoge povlastice.

 2014.8.27.Studijski.tjedan.06

Tako je tijekom kasnog srednjeg vijeka Trogir polako postao jedan od najvažnijih hrvatskih priobalnih gradova. No, ni Trogir nije bio pošteđen povijesnih previranja, te je 1123. godine grad razoren tijekom saracenskog napada. Više od stoljeća kasnije, Trogir je pružio utočište kralju Beli IV. i uspješno se obranio od tatarske invazije. Kao i mnogi drugi važni dalmatinski gradovi, u 14. st. Trogir potpada pod venecijansku vlast, a nakon pada Venecije 1797. godine i kratkog perioda pod francuskom kontrolom od 1806. do 1814. godine, postaje djelom Habsburške Monarhije sve do 1918. godine. Trogir je tijekom povijesti uglavnom dijelio istu sudbinu kao i ostatak Hrvatske, to se nije promijenilo ni u 20. stoljeću. Tako su nakon Prvog svjetskog rata Hrvatska i Trogir prvo bili dio kratkotrajne Države Slovenaca, Hrvata i Srba, pa dio prve (Kraljevine) Jugoslavije, a nakon Drugog svjetskog rata dio druge, komunističke Jugoslavije. Od proglašenja hrvatske neovisnosti 1991. godine, Trogir je dio samostalne Republike Hrvatske.

 

Neki osnovni podatci o Trogiru danas

 

Najvažniji ekonomski stimulans za Trogir je, razumljivo, turizam. U trogirskoj okolici su, također, prisutni snažna ribolovna i agrikulturalna tradicija. Ne približavajte se trogirskoj ribarskoj tržnici ako niste spremni na miris. Najvažnija teška industrija u Trogiru je brodograditeljstvo. Tako u Trogiru od početka 20. st. posluje brodogradilište 'Brodotrogir', koje ima dva suha doka s težinskim kapacitetom za graditi ili popravljati brodove do 60 000 tona.

 2014.8.27.Studijski.tjedan.07

Trogir je udaljen 6 km od splitske zrakoplovne luke i redovita autobusna linija povezuje zrakoplovnu luku s Trogirom i s Splitom. Tako sudionci Opće skupštine neće imati problema doći do grada jednom kad slete. Postoje plani u skorijoj budućnosti izgraditi i željezničku liniju koja bi povezivala Split, zrakoplovnu luku i Trogir kako bi se još više olakšalo kretanje između ove tri lokacije.

 

Što vrijedi posjetiti u Trogiru?

 

Sudionicima Opće skupštine i svim drugim posjetiteljima Trogira u budućnosti preporučamo posjetiti i razgledati slijedeće lokacije:

 

(1) Povijesna jezgra grada Trogira općenito sa svojih 10 najstarijih crkava iz 13. stoljeća
(2) Gradske obrambene zidine iz 15. st. i gradska vrata iz 17. st.
(3) Utvrda Kamerlengo iz 15. stoljeća
(4) Vojvodina palača iz 13. stoljeća
(5) Katedrala sv. Lovre iz 13. stoljeća
(6) Palače Čipiko iz 15. stoljeća
(7) Gradska loggia iz 15. stoljeća

 

Kao što smo već spomenuli, jedna od najinteresantnijih lokacija u Trogiru je Katedrala sv. Lovre, trobrodna bazilika građena u romaničko-gotičkom arhitektonskom stilu. Kako je izgradnja ove katedrale trajala nekoliko stoljeća i iz toga razloga miješa nekoliko različitih, arhitektonskih stilova koji su se izmjenjivali u Dalmaciji pod utjecajem različitih stranih vladara. Ova katedrala je također uvrštena i na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

 2014.8.27.Studijski.tjedan.11

Sadašnja katedrala je izgrađena na temeljima ranokršćanske katedrale koju su razorili Saraceni tijekom svog pljačkaškog pohoda 1123. godine. Izgradnja katedrale je započela 1213. godine, a završila je u 17. stoljeću. Iako je sama katedrala posvećena sv. Lovri, Trogirani ju zovu Ivanova katedrala po biskupu Ivanu koji je umro u 1111. godini na glasu svetosti. Većina je građevinskih radova učinjena tijekom 13. st. u romaničkom stilu, dok je unutrašnjost uređena tijekom 15. st. uređena u manerističkom stilu. Katedralu sv. Lovre ističe što je na njoj radio majstor kipar i kamenorezac Radovan, zapadni portal katedrale rađen u romaničkom stilu, kojega je sam Radovan izradio, smatra se njegovim remek-djelom.

 

Čiovo – mjesto održavanja Studijskog tjedna

 

Čiovo, također poznato i pod svojim talijanskim imenom 'Bua' (dolazi od grč. 'voua' što znači 'krdo') je maleni otok u središnjoj Dalmaciji koji s pučine štiti prilaz gradu Trogiru i Kaštelanskom zaljevu. S kopnom i samim Trogirom ga povezuje pomični most. Na otoku ima nekoliko sela: Arbanija, Žedno, Okrug Gornji, Okrug Donji, Slatine i Prizidnica; sam se grad Trogir također proširio na otok. Vegetacija na Čiovu je tipično mediteranska, a stanovnici uzgajaju masline, smokve, bademe, vinsku lozu i razne agrume.

 2014.8.27.Studijski.tjedan.08

Jedno vrijeme tijekom srednjeg vijeka, Čiovo je bilo kolonija gubavaca. No u 15. stoljeću otok naseljavaju izbjeglice iz područja pod turskom najezdom, a i sam se Trogir polako počinje širiti na obale Čiova. U ovo je vrijeme izgrađen i dominikanski samostan Sv. Križa na poticaj Ivana Drakanovića i Nikole Mladinova. Na otoku se isto tako nalazi i franjevački samostan sv. Antuna, te crkva. Sv. Jeronima. Na jugo-zapadnoj strani Čiova nalazi se maleni otok nazvan Fumija na kojem se nalaze ostatci kasnoantičke ili ranosrednjovjekovne crkve sv. Fumije koja pripada trogiranskim benediktincima.

 

Dominikanci u Trogiru – samostan Sv. Križa

 

Dominikanski samostan Sv. Križa smješten je na sjevernoj, kamenitoj obali otoka Čiova. Osnovan je 1432. Godine nakon što je dominikanac Nikola Milinović ohrabrio građane Trogira da traže dopuštenje od pape Eugena IV. za osnivanje dominikanskog samostan u svome gradu.

 

Gradske vlasti su dale Redu zemljište za izgradnju samostana strogog opsluživanja. Darovano zemljište u to je vrijeme bilo neobrađena divljina. Kada je gradnja konačno dovršena 1451. godine, dvadesetero braće zvalo je ovaj samostan svojim domom. Braća su sa sobom dovela i određeni broj težačkih obitelji iz Albanije čiji je zadatak bio obrađivati zemlju. Selo Arbanija još dan danas nosi ime po ovim svojim prvim stanovnicima. Samostan je također imao i hospicij s vrtom i parkom za šetnje.

 2014.8.27.Studijski.tjedan.09

Samostan Sv. Križa bio je mjesto čudesnog događaja 1600. godine kada su prokrvarile Kristove rane na gore spomenutom drvenom raspelu. Zbog ovog događaja, samostan je postao preferirano mjesto hodočašća za braću dominikanske provincije Dalmacije. Samotan je također posjedovao određene relikvije: prst sv. Tome Akvinskog, prst. Sv. Petra Mučenika, ruku sv. Lava Biskupa, ruku sv. Ivana Krstitelja, kao i ruke Sv. Andrije i sv. Jone.

 

Tijekom venecijanske vlasti nad Trogirom, ovaj je samostan bio mjesto novicijata za mlade hrvatske dominikance, a zbog svoje bogate knjižnice i mjesto filozofsko-teološkog studija. Nakon Napoleonskog osvajanja Dalmacije samostan Sv. Križa počeo je postepeno propadati dok se konačno nije zatvorio 1852. Godine. Samo je samostanska crkva ostala u upotrebi.

 2014.8.27.Studijski.tjedan.10

Baš prije početka Drugog svjetskog rata, ovaj je samostan ponovno oživio kada su ga preuzele sestre dominikanke i tamo smjestile hospicij za djecu oboljelu od malarije. Godine 1957. samostan postaje sjedište župe Žedno-Arbanija. Tijekom Domovinskog rata, samostan Sv. Križa bio je bombardiran, kao i dominikanski samostani u Dubrovniku i Čelopekama.

 

fr. Mirko Irenej Vlk OP