Izazov istine u Šibeniku i Zadru

2016.12.19. šibenik i zadar 8

 

Nakon uspješno odrađene promocije u Zagrebu 11. prosinca sve naše misli bili su usmjerena prema Šibeniku i Zadru. Zašto Šibenik, zašto Zadar? Kada smo razmišljali gdje bi mogli predstaviti novi broj našega glasila, odlučili smo se na gradove gdje su nekad bili prisutni dominikanci, a sada ih više nažalost tamo nema. Šibenik i Zadar su gradovi gdje su dominikanci boravili i ostavili svoj veliki trag u tim gradovima.

 

Šibenik je bio prvi na redu, stigli smo u Šibenik u subotu, 17. prosinca. Smjestili smo se u predivnom samostanu kod naših sestara dominikanki. Navečer u šibenskoj katedrali sv. Jakova sudjelovali smo na adventskom koncertu i dočeku betlehemskog svjetla kojeg su donijeli skauti, a primio ga je mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski. Poslije svega ostali smo u kratko druženju s mons. Rogićem. Podijelio ja s nama da su njegova dva najdraža dominikanca: fr. Drago Kolimbatović i fr. Marijan Jurčević, s kojima je jako povezan. Nakon koncerta, druženja s biskupom, malo smo prošetali gradom koji je prekrasno uređen povodom blagdana.

 

 

U nedjelju, 18. prosinca, u 9 i 30 sati sudjelovali smo na svetoj misi u šibenskoj katedrali. Nakon same mise fr. Dominik Štefulić predstavio je ukratko naš novi broj Izazova istine, podsjetio je na boravak dominikanaca u Šibeniku, i velikom doprinosu sestara dominikanki koji još uvijek djeluju u Krešimirovu gradu. Kako je na svetoj misi bilo puno djece i roditelja, fr. Dominik je iskoristio priliku te pozvao roditelje i sve vjernike na molitvu za duhovna zvanja i potaknuo ih da se ne boje ako se njihovo dijete odluči odgovoriti na duhovni poziv. Nakon mise vjernicima smo dijelili Izazov istine, te iz naklade Istina ponudili niz različitih knjiga koje su vjernici mogli nabaviti. U razgovoru s Šibenčanima, istaknuli su kako im je neizmjerno drago što smo došli u njihov grad predstaviti časopis, te su svi govorili kako se nadaju da će doći i taj dana kada će se bijeli fratri, kako ih oni rado zovu, a stariji ih se s ljubavlju sjećaju, vratiti u Šibenik. Nakon ručka kod naših sestara, i nakon razgledavanja Katoličke škole u Šibeniku, uputili smo se uz more, magistralom do Zadra.

 

 

Nakon šetnje i ispijene kave na Kalelargi uputili smo se prema sjemeništu Zmajević gdje će se održati promocija. Časopis su predstavljali: dr. sc. Ante Bralić, pročelnik Odijela za povijest Sveučilišta u Zadru, fr. Dominik Štefulić, glavni urednik i fr. Anto Gavranović. Glazbeno su nas zabavili zbor mladih Belafuža. Fr. Anto je na početku promocije istaknuo povezanost dominikanaca i Zadra, te  povijesni pregled njihova boravka u Zadru i velikog doprinosa. Fr. Dominik je ukratko prikazao nastanak časopisa i kako je do njega došlo. Dr. Bralić je istaknuo kako još nikada nije imao priliku predstavljati jedan vjerski časopis i da mu je izuzetna čast što to čini večeras. Istaknuo je kako je posao uredništva doista težak i zahtjevan, te da je šokiran činjenicom da smo ovaj časopis stigli pripremiti i tiskati svega u dva mjeseca. U cijelom časopisu su ga najviše dojmila dva članka; članak o dominikancima u Subotici autora fr. Ivana Zrne, te članak o dominikanskom samostanu na Koloniji autora fr. Dominika Štefulića. Dominikanci su uvijek bili oni koji su čuvali i pronosili pravi nauk Katoličke Crkve, osobito u doba njihova nastanka kada se širio barbarizam i hereza. Prof. Bralić je istaknuo kako je ovaj časopis odlična prilika za promicanje istine i nauka Katoličke Crkve.  Dominikanci slave 800 godina, to nije malen vijek postojanja, to znači da su dominikanci itekako kvalitetno radili, rekao je dr. Bralić uspoređujući s mnogim redovima unutar Crkve koji jednostavno više ne postoje. Nakon promocije i druženja, taman pri samome polasku za Zagrebu susreli smo se s mons. Želimirom Puljićem, zadarskim nadbiskupom. Bilo mu je izuzetno drago što smo došli i održali promociju baš u Zadru.

 

 

Ovaj vikend je bio toliko plodonosan, toliko susreta, toliko novih poznanstava… Na ovaj način posebno zahvaljujemo našim sestrama u Šibeniku što su nas ugostile, zahvaljujemo svima u Šibeniku, sjemeništu Zmajević u Zadru i dr. sc. Anti Braliću na prekrasnim riječima.

 

 

Slike iz Šibenika:

 

2016.12.19. šibenik i zadar 1

 

 

2016.12.19. šibenik i zadar 2

 

2016.12.19. šibenik i zadar 3

 

2016.12.19. šibenik i zadar 4

 

2016.12.19. šibenik i zadar 5

 

2016.12.19. šibenik i zadar 6

 

2016.12.19. šibenik i zadar 7

 

2016.12.19. šibenik i zadar 9

 

2016.12.19. šibenik i zadar 10

 

 

Slike iz Zadra:

 

2016.12.19. šibenik i zadar 11

 

2016.12.19. šibenik i zadar 12

 

2016.12.19. šibenik i zadar 13

 

2016.12.19. šibenik i zadar 14

 

 

Fr. Dominik Štefulić OP