Dominikanske misije

2016.10.29. dominican mission2

Prošle nedjelje bila je tzv. misijska nedjelja, dan na koji se posebno prisjećamo i molimo za katoličke misionare i misionarke diljem svijeta. Prva asocijacija na riječ misije kod većine ljudi je kontinent Afrika, ali zapravo misije se odvijaju po cijelom svijetu počevši od našeg podneblja pa do dalekih južnih krajeva. Svoj doprinos u misijama dali su svakako i dominikanci.

 

 

Tako i Hrvatska dominikanska provincija također ima svoje misije. To je prije svega misija u Boliviji (Južna Amerika) u kojoj hrvatski dominikanci djeluju od 1970. godine. Danas je tamo samo jedan hrvatski dominikanac misionar, fr. Karlo Ćavar, a uz njega je do prije šest godina bio fr. Pavao Lasić. Dominikanski misionari u Boliviji bave se pastoralom tamošnjeg stanovništva, a njihov misionarski uspjeh očituje se u rađanju duhovnih zvanja među bolivijskim stanovništvom.

 

Nadalje, hrvatski dominikanci vode Hrvatske katoličke misije sa sjedištima u gradovima Europe. U Njemačkoj to su Hamburg, Hannover, Kempten te Mainz; u Švicarskoj Küsnacht i Walchwil te u Francuskoj Pariz. U svakoj misiji je po jedan hrvatski dominikanac.

 

Od samih dolazaka na Hrvatsko tlo dominikanci su se bavili misionarstvom po hrvatskim krajevima i okolnim zemljama. Danas nam je takav oblik misionarstva poznat pod nazivom pučkih misija koje se najčešće odvijaju po župama. Svoja iskustva iz pučkih misija u knjigu je pretočio pučki misionar fr. Drago Kolimbatović koji svjedoči o propovijedanju Evanđelja u doba komunizma.

 

Budimo zahvalni Gospodinu koji nam u ovo doba raznih ideologija i otuđenja od vjere daje misionare koji su se spremni predati u potpunosti poradi propovijedanja Radosne vijesti i molimo zajedno stihove iz Obrednika dominikanskih misija:

 

„Hoćemo Boga i Crkvu svetu,

Nek satre vraga istine glas;

Nek jedna vlada po cijelom sv´jetu

Jedino po njoj vječni je spas.“

 

2016.10.29. dominikanski obrednik misija

 

Sl. 1 Obrednik dominikanskih pučkih misija

 

 

 

 

2016.10.29. Misija u Boliviji

Sl. 2 Dominikanska misija u Boliviji

 

 

fr. Bonifacije Franjo OP