O nama

o nama

 

 

 

Fr. Ante Augustin Kazoti

2016.Kazoti     Rođen sam 18. listopada 1980. godine u Splitu, od oca pokojnog Augustina i majke Ružice. Imam sestru Katarinu, udana Milatić. Dolazim iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u Kaštel Lukšiću, gdje sam kršten i primio prvu pričest te krizmu. Osnovnu školu završio sam u Kaštel Lukšiću, a srednju ugostiteljsku – smjer kuhar – u Trogiru. U Dubrovniku sam u Turističkoj i ugostiteljskoj školi u Dubrovniku završio i smjer hotelijerskog komercijalista. U rodnome mjestu bio sam član križarskog društva „Ostrog“, voditelj ministrantskih susreta, član župnog zbora „Sveta Cecilija“, višegodišnji sakristan u župnoj crkvi te glavar bratovštine „Gospa Lurdska“ s Dračina. Također sam pjevao u klapama „Tragos“, „Kaštela“  i „Mastrinka“. Bio sam voditelj mladih u Društvu za zaštitu kulturne i prirodne baštine grada Kaštela „Bijači“, a dugo godina sudjelovao sam u organizaciji „Kulturnog kaštelanskog ljeta“. Godine 2011. ušao sam u dominikanski novicijat u Dubrovniku,  te godinu dana kasnije u ljeto 2012. godine dao svoje prve jednostavne zavjete. Sada živim u Trogiru u nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića i studiram na Filozofsko- teološkom institutu Družbe Isusove.

 

 

 

  

 

 

Fr. Mihovil Žuljević-Mikas

2016.mikas     Rođen sam 8. rujna 1993. godine u Splitu od oca Mate i majke Đurđice rođ. Serdahelji. Imam još dvije starije sestre – Jelenu i Gordanu. Kršten sam u crkvi sv. Josipa u Dugom Ratu gdje je moja obitelj živjela, no ubrzo smo se vratili u Srijane, rodno selo moga oca gdje sam proveo svoje djetinjstvo i završio osnovnu školu. Nakon osnovne škole krenuo sam u sjemenište gdje sam proveo nepune dvije godine kao sjemeništarac Splitsko-makarske nadbiskupije i učenik Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“. Poslije druge godine odlučio sam svoj život usmjeriti u pravcu redovništva pa sam nakon razgovora s nekima od braće dominikanaca pristupio u Dominikansko sjemenište u Splitu. Nakon četvrte godine ušao sam u dominikanski novicijat u Dubrovniku. Po završetku novicijata položio sam jednostavne zavjete na tri godine 1.9.2013. u Trogiru. Sada sam dominikanski bogoslov i student četvrte godine na KBF-u u Zagrebu.

 

 

 

Fr. Ivan Zrno

2016.zrno     Rođen sam 11. veljače 1995. godine u Splitu i kršten u crkvi Svetoga Križa na otoku Čiovu. Tri godine nakon moga rođenja, moja se obitelj preselila u gradić Glamoč. Po završetku osnovne škole, školovanje sam odlučio nastaviti u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. U vremenu pred moj odlazak u Zagreb u glamočkoj župi propovijedao je fr. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, koji me je upoznao sa sv. Dominikom i Redom propovjednika. Pred početak druge godine gimnazije, ušao sam u dominikanski samostan Kraljice svete krunice u Zagrebu gdje sam živio kao dominikanski sjemeništarac. Nakon vremena postulature, u Trogiru sam 2013. obukao dominikanski habit. Na kraju novicijata, 24. kolovoza 2014. u Dubrovniku sam položio jednostavne zavjete, a od jeseni iste godine živim u zagrebačkom samostanu, ali sada kao dominikanski bogoslov i student KBF-a.

 

 

 

 

 

 

Fr. Reginald Biklić

2016.biklic     Rođen sam 7. ožujka 1994. godine u Zagrebu. Moji roditelji su Ivica i Biserka, a imam i maloga brata Jakova. Kršten sam u župi Sv. Marka Križevčanina, a kada sam krenuo u osnovnu školu „Ljubljanica", svetu pričest i potvrdu sam primio u župi Sv. Leopolda Bogdana Mandića. Otada živim i radim na dvije župe. U osnovnoj školi osjetio sam redovnički poziv i odlučio upisati Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju gdje sam mogao rasti u vjeri i znanju. Tijekom školovanja puno sam putovao, preko Firence, Padove, San Marina, Monte Cassina, Rima i Vatikana, Asiza, Napulja, do Vezuva, a zatim Atene, Delfa, Mikene, Olimpije, Korinta, Patrasa, pa sve do petog najvećeg otoka u Sredozemnom moru Krete. Po završetku gimnazije na maturi sam uzeo grčki jezik. U Trogiru sam 1. rujna 2013. obukao siromašni bijeli habit i godinu dana živio u prekrasnom tek 710 godina starom samostanu u Dubrovniku. Otada više ne pričam zagrebački nego dubrovački, a i ne ponašam se više purgerski, nego gosparski. U Dubrovniku i našoj crkvi Sv. Dominika, najvećoj u Dalmaciji, dao sam zavjete 24. kolovoza 2014. Od tada živim u zagrebačkom samostanu zbog filozofsko-teološkog studija na KBF-u i vratio sam se „Zagrebe tebi, tebi na obale Save...tebi pod zidine stare...Zagreb, Zagreb, najljepši meni si grad."

 

 

 

 

 

 

Fr. Karlo Alan Kevo

2016.kevo     Rođen sam u Splitu 17. svibnja 1995. godine od oca Ivice i majke Vile rođ. Čavčić, a još imam stariju sestru Miu. Dolazim iz župe sv. Marka Evanđelista sa Neslanovca gdje sam kršten, pričešćen i krizman. Po završetku osnovne škole, upisao sam prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Splitu. Kroz većinu školovanja trenirao sam karate i zadnjih godina bio u dramskoj družini škole. U župi sam bio u zajednici Marijine Legije, koja je veoma slična dominikanskoj duhovnosti i karizmi Reda zbog spajanja kontemplacije i aktivnog apostolata. Preko nje sam se i upoznao s Redom propovjednika koji me privukao najviše zbog svete krunice te velike povezanosti s Blaženom Djevicom Marijom. Na završetku novicijata, 23. kolovoza 2015. godine, na blagdan svete Ruže Limske položio sam prve zavjete na tri godine. Od jeseni iste godine živim u zagrebačkom samostanu Kraljice sv. krunice i započinjem sa studijem na KBF-u u Zagrebu.

 

 

 

Fr. Josip Dolić

Dolic.J     Rođen sam u Koblenzu 13. svibnja 1980. od oca Marijana i majke Mirne, rođ. Jerčić. Imam dva mlađa brata (blizanci) Šimu i Andriju. Kršten sam u crkvi Gospe Sinjske u Sinju. Na Filozofsko-teološkom fakultetu u Vallendaru (Njemačka) kojeg vode palotinci, izrazito mi se svidjela kombinacija duhovnosti i studija uz angažiranu pratnju profesora. Na taj način sam zavolio sistematsku teologiju, egzegezu Novoga zavjeta i etiku. Da se učenje i kontemplacija međusobno upotpunjavaju, to me privuklo crno-bijelim „psićima". Nakon tri i pol mjeseca zanimljive i lijepe postulature u Splitu, koja me dobro uvježbala u redovnički život, te završenog novicijata u Dubrovniku, sad sam u studentatu dominikanskog samostana u Zagrebu.

 

 

 

 

Fr. Marin Golubović

2016.golubovi     Rođen sam i odrastao u Našicama, od oca Branka i majke Janje r. Falamić kao jedino dijete u obitelji. Rođen sam u franjevačkoj župi sv. Antuna Padovanskog gdje sam i primio sve sakramente. Oduvijek sam bio vezan za svoju župu i za svoje fratre koji su djelovali u Našicama. Nakon srednje škole upisao sam Pravni fakultet u Osijeku, u međuvremenu sam se i zaposlio. Samouk sam u sviranju orgulja, no budući da nisam završio niti osnovnu, niti srednju glazbenu školu, a oduvijek sam to želio – upisujem u Đakovu nadbiskupijsku glazbenu školu i tu stječem svoja prva znanja o glazbi, solfeggiju, pjevanju, dirigiranju, ali i liturgiji i liturgijskom glazbenom repertoriju. Sve to moje cjenkanje s Gospodinom i izbjegavanje duhovnog poziva traje godinama. Konačno, On je pobijedio i ja sam se odvažio na odaziv Njegovu pozivu i to u dominikanskome redu za koji sam saznao sasvim slučajno i to preko interneta. Upoznao sam se s karizmom Reda, privukla me i nakon početnih koraka formacije; završenog novicijata u Dubrovniku i položenim jednostavnim zavjetima evo me ponovno na fakultetu, ovaj puta KBF u Zagrebu.

 

 

 

 

Fr. Josip Bernard Knez

2016.knez     Dolazim iz župe Sv. Ivana Krstitelja, Biograd na moru. Rođen sam u Zadru, 16. travnja 1991., sin Nedjeljka i Sonje ( Bojmić) Knez. Imam još dvije godine mlađeg brata Bornu. Osnovnu školu i opću gimnaziju završio sam u Biogradu, nakon čega upisujem Pravni fakultet u Osijeku. Na drugoj godini fakulteta pristupam molitvenoj zajednici mladih pod nazivom DUHOS, gdje doživljavam svojevrsno obraćenje i nakon godinu dana promišljanja odlučujem slijediti Krista po primjeru svetog Dominika. Za dominikance sam saznao putem interneta gdje sam ugledao jednu sliku gdje dominikanci kleče pred jednim drvenim križem, te sam odmah znao da je to Red kojem želim pripadati. Upoznavajući karizmu i sam Red propovjednika želja je bila sve jača što je naposljetku rezultiralo potpunom odlukom za ulazak u samostan. Prve zavjete sam položio 23. kolovoza 2015. Od tada sam asigniran u samostanu Kraljice svete Krunice u Zagrebu i student sam KBF-a kao svećenički kandidat.

 

 

 

Fr. Matej Trupina

Trupina M     Rođen sam u Bosni i Hercegovini, u gradu Lašvanske doline, gradu gdje odsjedaše veziri i plemstvo Austro-Ugarske, gdje se izdiže sjemenište Vrhbosanske nadbiskupije, gradu u kojemu sluga Božji Petar Barbarić čini čuda, u Travniku, 28.prosinca.
Došao sam u dominikanski Red po preporuci moga župnika. Naravno da sam prije stupanja u kontakt s dominikancima iščitao dosta o njima na internetu i prateći ih na Facebooku, kako bih malo vidio njihovo djelovanje i poslanje koje mi se svidjelo. Po milosti Gospodina Isusa postadoh i ja dominikanac.

 

 

 

 

 

 

Fr. Ivan Babić

Babic.I     Rođen sam u Splitu 6. travnja 1996. godine od oca Branka i majke Adele rođ. Čekalović. Imam brata (blizanca) Marka i sestru Vesnu. Dolazim iz župe sv. Petra apostola u Kaštel Novom gdje sam primio prvu svetu pričest i sakrament Krizme. Upisao sam Elektrotehničku srednju školu (smjer tehničar za računalstvo). Ta struka mi je bila jako zanimljiva, pa sam mislio u njoj ostati cijeli život. Međutim, tijekom srednje škole sve sam intenzivnije razmišljao o svećeničkom pozivu, da bi na kraju odlučio krenuti tim putem. Nakon što sam proveo par tjedana u postolaturi odlučio sam postati dominikanac. Sada studiram teologiju na KBF-u u Zagrebu i živim u samostanu Kraljice svete krunice.

 

 

 

 

 

 

Fr. Bonifacije Franjo

slika 2     

         Rođen sam 25. lipnja 1996. u Koprivnici. Odrastao sam u župi sv. Martina biskupa u Virju. S dominikanskim redom sam povezan od djetinjstva, a razlog tome su sestre dominikanke koje djeluju u mojoj župi. Kao dijete sam uvijek bio aktivan u župi kao čitač, nakon toga kao član zajednice mladih te naposljetku kao orguljaš. Dominikanci dolaze u moju župu svake godine na Nedjelju Dobroga Pastira, te sam ih na taj način upoznao i ostao zainteresiran za Red propovjednika. Tijekom srednje škole donio sam odluku i nakon mature otišao u samostan kao kandidat za brata suradnika. Godine 2016. u dubrovačkom samostanu sam položio jednostavne zavjete, te sada živim u zagrebačkom samostanu Kraljice svete krunice. Od 2017. godine studiram na Institutu za crkvenu glazbu „Albe Vidaković“, a uz to voditelj sam dječjeg zbora „Rajske note“ u župi Kraljice svete krunice. Vjerujem da ima mladih koji ovo čitaju i razmišljaju o redovničkom pozivu te vam mogu samo poručiti ne bojte se ili kako kaže psalmist „Povjeri Gospodinu svu svoju brigu i on će te pokrijepiti."

 

 

 

 

 

Fr. Ilija Lešić

Lesic Ilijauskoro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

Fr. Saša Stjepan Bukvić

 stjepan

    Rođen sam u Subotici, 26. listopada 1973. godine od oca Grge i  majke Nade rođ.Pavlić kao jedino dijete u obitelji. Osnovnu i srednju školu završio sam u rodnom gradu. Diplomirao sam na  Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, na katedri za Zemljopis i turizam  u Novome Sadu. Po završetku studija bavim se znanstvenim radom, a zatim radim u različitim sektorima turizma iz želje da svoje znanje zaokružim u jednu cjelinu. Uporedno uz posao na mjestu voditelja prodaje u hotelelskom kompleksu pohađao sam Teološko katehetski institut u Subotici. U slobodno vrijeme bavio sam se “rekreativno” restauracijom stilskog pokućstva i crkvenog mobilijara. Nakon nekoliko godina osluškivanja i razmišljanja odazivam se Božjem pozivu. Upisujem Filozofsko-teološki studij na KBF-u u Đakovu i započinjem svoju formaciju kao svećenički kandidat Subotičke biskupije. Nakon 4 godine studija odlučio sam svoj život usmjeriti u pravcu redovništva. Godine 2016. stupam u dominikanski novicijat u Dubrovniku. Po završetku novicijata položio sam jednostavne zavjete na tri godine, 26.08.2017. u Dubrovniku. Sada sam dominikanski bogoslov i nastavljam studij na Filozofsko- teološkom institutu Družbe Isusove.

 

 

 Fr. Ivica Augustin Debelić

I.Augustin.Debelić

uskoro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fr. Karlo Kvesić

 Karlo.Kvesić

     Rođen sam u Zagrebu 2. ožujka, 1998. godine, od oca Maria i majke Zdenke rođ. Požgaj. Roditelji su se rastali pa sam živio s majkom i sestrom. Dolazim iz župe sv. Stjepana prvomučenika gdje sam kršten, primio prvu pričest i Krizmu. Pohađao sam Osnovnu školu braće Radić i Srednju II. ekonomsku školu. Završio sam i Osnovnu glazbenu školu Ivana Zajca u kojoj sam učio svirati violinu. Klavir sam manje-više sam naučio svirati, pa sam upisao Srednju glazbenu školu Vatroslava Lisinskog, smjer glazbeni teoretičar, ali sam u istoj školi promijenio smjer za solo pjevača. U svojoj župi sam svirao nedjeljom dječju misu i misu za mlade na kojoj sam vodio zbor. U srednjoj školi sam počeo osjećati svećenički poziv. Često ulazeći u rasprave o vjeri i Bogu, u dominikance me privukla karizma propovijedanja i dominikanski moto „istina“. Nakon mature, završivši postolaturu, u Trogiru sam obukao habit 4. rujna 2016. i započeo novicijat u Dubrovniku, a jednostavne zavjete sam položio u Gružu 26. kolovoza 2017. na ruke oca provincijala Slavka Sliškovića.

 

 

 

 

Fr. Mladen Matej Protić

  Mladen.M.Protić

     Rođen sam 28.12.1981. u Zadru od oca Nikole i majke Danice. Odrastao sam u Sukošanu u župi sv. Kasijana u dobroj i katoličkoj obitelji skupa s još dvije sestre. Budući da sam odgojen u katoličkom duhu redovito sam ministrirao na misi sve do kraja osnovne škole. U Zadru sam završio ekonomsku školu, a u Rijeci ekonomski fakultet.

 

Povratkom kući je započela moja potraga za istinom, odnosno propitkivanjem sebe i vlastite vjere. To me je dovelo do dubljeg upoznavanje katoličke vjere i proučavanja Biblije. Čitanjem Biblije sam počeo dobivati žar za propovijedanjem i još većim prianjanjem uz Crkvu i pobožnosti. Priključivanjem katehezama u samostanu sv. Frane te jednoj molitvenoj zajednici u Zadru upalio mi se plamen za ispovijedanjem vjere te želja za evangelizacijom i pomaganjem drugima.

 

Nakon razgovora s jednim svećenikom počeo sam tražiti Božju volju u svom životu, te sam osjetio Božji poziv. Nakon dvije godine borbe s prihvaćanjem poziva te uspona i padova konačno sam prihvatio svećenički poziv i odlučio služiti Bogu i ljudima. Istraživanjem poslanja unutar svećeništva došao sam do dominikanskog Reda koji me privukao, te nakon jedne godine pripremanja i daljnjeg duhovnog rasta konačno sam prelomio i odlučio ući u Red propovjednika. Dao sam otkaz u banci u kojoj sam radio od 2010.g., te sam 2016. ušao u novicijat Reda s potpunim predanjem Bogu i Njegovom vodstvu. U Dubrovniku dana 26.08.2017. položio sam jednostavne zavjete.

 

 

 

Fr. Josip Širić

 

Josip.Š     Rođen sam 21. ožujka 1996. godine u Žepču (Bosna i Hercegovina). Drugo sam dijete, od dvoje djece, roditelja Pere i Ruže Širić, rođ. Pranjić. Imam stariju sestru Ivanu. S obitelji sam živio u općini Maglaj, u srcu Bosne u malenom i prelijepom industrijskom mjestu, na selu. Osnovnoškolsko obrazovanje – od prvog do četvrtog razreda – završio sam u susjednommjestu, Fojnica, više razrede – od petog do osmog – u Globarici. Od malih nogu, gledajući svojeg župnika, privlačila me je želja da postanem svećenik. Moj najveći uzor svećenika, koji me i dotaknuo u srce, bio je moj bivši, sada već pokojni, veliki graditelj, svećenik don Anto Baković, za mene veliki čovjek. 

 

Po završetku osnovne škole, odlučio sam poći putem svećeništva. Odlazim u dijecezansko sjemenište u Travnik, kao kandidat Vrhbosanske nadbiskupije i upisujem opću gimnaziju, koju su i vanjski đaci pohađali – Katolički školski centar „Petar Barbarić“ – koju sam i završio kao svećenički kandidat. Moj boravak i život u sjemeništu pridonio je produbljivanju mojeg poziva. Ali najveću zahvalnost dugujem svojim dragim roditeljima, koji su me od malih nogu, kao i sestru, učili vjeri i poučavali revnom katoličkom životu.

 

Nakon završene srednje škole i sjemeništa, odlazim na Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu, u bogosloviju, kao kandidat Vrhbosanske nadbiskupije, gdje sam proveo pola godine. Nakon toga odlazim u redovničku zajednicu, u dominikanski Red.

 

Godinu dana sam živio u Samostanu bl. Augustina Kažotića, na zagrebačkoj Peščenici, kao postulant i ujedno sam završio prvu godinu teologije na Filozofsko – teološkom Institutu Družbe Isuosve. Nakon godine dana postulature stupio sam u novicijat.  Svoje prve jednostavne zavjete položio sam 26.08.2017.

 

 

 

 

 

 Fr. Mario Ilija Udovičić

 

Mario.Ilija.Udovičić

      Rođen sam 04. ožujka 1993. godine u Puli. Razlog rođenja u tom gradu su ratna zbivanja u rodnom mjestu mojih roditelja, oca Mije i majke Dragice rođene Jagić. Nakon rođenja zajedno sa svojom obitelji odlazim u Švicarsku, Locarno. U Locarnu smo živjeli sve do 1998. Te godine smo se vratili u oslobođeno rodno selo moga oca, Novo Selo Balegovac, kod grada Odžaka.

 

Imam tri sestre: Marina 26 godina, Monika 14 godina i Gabriela 10 godina. U svom selu sam završio osnovnu školu, a srednju školu – poljoprivredni tehničar, završio sam u Odžaku. Nakon srednje škole upisujem studij  na veleučilištu u Slavonskom Brodu, bilinogojstvo smjer ratarstvo. Otac mi je odbojkaš, tako da sam od njega naslijedio ljubav prema odbojci. Od svoje šesnaeste godine sam se profesionalno bavio odbojkom, igravši za Hrvatski odbojkaški klub Balegovac i za odbojkaški klub Napredak Odžak.

 

Svećenički poziv sam osjetio još kao dječak, međutim poziv sam uvijek potiskivao na stranu, ali nikad nisam prestao misliti o tome. Za vrijeme studija bio sam aktivan u molitvenim zajednicama gdje mi se želja za svećeništvom i redovništvom pojačavala. Na drugoj godini studija donosim odluku i odlučujem se javiti svom župniku. Međutim, nisam točno znao u koji bih Red ušao. Župnik mi je preporučio da istražim Red Propovjednika. Nakon istraživanja donosim odluku o pristupanju.

 

Najviše što me privuklo Redu Propovjednika je moto toga reda, a to je „Istina“ . Istina, jer sam jedan dio svog života sam tražio istinu, tražio sam mnoga objašnjenja o Crkvi i o Bogu koje nisam mogao u svom okruženju dobiti. Nakon pronalaska Istine putem knjiga, ljudi i molitve, rodila mi se želja da tu Istinu prenosim drugim ljudima koji su u istoj poziciji u kojoj sam i ja bio. Prenijeti Istinu je moguće putem propovijedanja tako da sam sve to našao u dominikanskom redu. Od malena njegujem pobožnost Blaženoj Djevici Mariji putem krunice, a krunica je pobožnost dominikanskog reda. Što mi je bio razlog više da odaberem dominikance.

 

U Postulaturu ulazim 2015. a ujedno upisujem prvu godinu studija na KBF-u. Godinu dana sam proveo u dominikanskom samostanu na Pešćenici. Nakon tih godinu dana ulazim u dominikanski novicijat. Svoje prve jednostavne zavjete položio sam 26.08.2017.