Liturgija

Magnus Liber Organi

2015.10.11.glazbaB

U ranim danima srednjovjekovne crkvene glazbe određeno je bilo da se pjeva samo jedna glazbena dionica. Takva se glazba ponavljala iz tjedna u tjedan, iz godine u godinu. Stoga se pojavila mogućnost eksperimatiranja i to na način da se obogati liturgiju, jer je repertoar bio prilično fiksiran i stoga je ovo bio način da se uvede nešto novo. S vremenom je odlučeno kako možda i ne bi bilo tako loše da se pjevaju dvije glazbene dionice u isto vrijeme, dok god je to bilo u skladu s poštivanjem zadane koralne dionice koja je predstavljala temelj i okosnicu tog višeglasnog stavka. Sredinom 12. stoljeća polifonija kao muzički izričaj bila je dozvoljena u crkvenom pjevanju, a do nje je došlo stupnjevitim razvojem višeglasja od 9. stoljeća i to iz gregorijanskog korala. Stoga se često koral naziva ocem polifonije, jer polifonija izvire iz korala. Do polifonije dolazimo kada dvije ili više nezavisnih melodija zvuče istovremeno.

Opširnije:Magnus Liber Organi

Pružite mir jedni drugima

2015.10.08.mirA

O obredu pružanja mira i njegovim zloupotrebama

Opširnije:Pružite mir jedni drugima

Biram oboje!

2015.07.31.Biram.oboje.01

Kraći esej o latinskom jeziku u liturgiji i tradicionalističkoj hrvatskoj blogosferi.

Opširnije:Biram oboje!

Liturgija

2015.liturgija.cit0

Uskrs na drugi način ili pogled s Istoka

2015.04.21.uskrs.na.drugi.načinB

Ove godine, na slavlju Vazmenoga bdijenja u našoj zajednici, pridružila nam se s. Emanujila Vishka, bazlijanka koja dolazi iz Ukrajine. To je za nju bilo prvo slavlje Vazmenog bdjenja po rimskom obredu (sestra je, kao i većina katolika u Ukrajini, bizantske obredne tradicije). Sestru smo zamolili da napiše par riječi o tome kako je bilo slaviti Uskrs na drugi način.

Opširnije:Uskrs na drugi način ili pogled s Istoka

Nadasve nerazumno gunđanje o liturgiji i tradiciji

2015.03.08.Liturgija.i.Tradicija.04

Već mi se nekoliko puta dogodilo, posljednji put prije samo nekoliko dana, da me vjernici pitaju o pravovjernosti i ispravnosti obreda svete mise na narodnom jeziku. Ova pitanja i njihovu zbunjenost u velikoj mjeri potiče verbalni rat koji se već neko vrijeme odvija kroz internetska prostranstva na raznim web-stranicama, blogovima i Facebooku. Određeni pojedinci i skupine koji sebe nazivaju tradicionalistima (u smislu favoriziranja Tridentskog obreda svete mise na latinskom jeziku) svojim ekstremističkim stavovima i militantnim ponašanjem među vjernikeunose nemir, a ponekad i sablazan svojim izjavama i tekstovima. Tako pomislih - da se konačno izjasnim po tome pitanju.

Opširnije:Nadasve nerazumno gunđanje o liturgiji i tradiciji

Zašto (ni)je sveta misa uvijek "ista"?!

2014.5.3.Misa02

Znao sam često čuti kao jedno od opravdanja za izbjegavanje nedjeljne sv. mise sljedeći odgovor: „Što ću ići na misu kad je i tako svake nedjelje sve isto?!". Prvi odgovor na ovo pitanje bio bi jednostavan: „Nisi u pravu!", ali kad sam se malo zamislio shvatio sam da dotični ili dotična jest u pravu. Kako jedno, a kako drugo? Kako se ovdje radi o dva pitanja i moj odgovor će biti tako razdijeljen. Najprije ću pokušati odgovoriti zašto sv. misa nije uvijek ista budući da se to temelji na vidljivom i lakše je razumljivo, a zatim ću nastaviti pokušavajući objasniti zašto sv. misa jest uvijek ista oslanjajući se pri tom na ono nevidljivo.

Opširnije:Zašto (ni)je sveta misa uvijek "ista"?!

Vazmeno trodnevlje – tri trenutka jednoga Dana

 

 2014.4.17.Trodnevlje.02

Nalazimo se u Velikom tjednu i približavamo se najvećem kršćanskom blagdanu od kojega svi drugi blagdani primaju smisao. Ako osjećamo i laganu nestrpljivost pri iščekivanju Kristova Vazma, to je onda dobar znak jer iščekivanje ukazuje na ljubav prema Onome koga iščekujemo. Koncentracija naše vjere penje se prema kulminaciji koja se sastoji u bdjenju u vazmenoj noći koja je rasvijetljena blistavošću i slavom Uskrslog Krista zasjala kao dan. Ovaj sveti tjedan koji završava pobjedom života nad smrću obilježen je neshvatljivom ljubavlju Božjom prema čovjeku te bi zbog toga trebao biti i s naše strane ispunjen intenzivnijom molitvom i kontemplacijom.

Opširnije:Vazmeno trodnevlje – tri trenutka jednoga Dana

Euharistijsko slavlje ili vožnja u tramvaju?

2013.10.16.Liturgija.Tramvaj.01

Ovo nije teološko promišljanje o liturgiji nego više refleksija utemeljena na onom s čim se svakodnevno susrećemo kao sudionici liturgijskih slavlja.

Opširnije:Euharistijsko slavlje ili vožnja u tramvaju?