Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!

2017.3.8. Blago milosrdnima 1

 

Oproštenje je uvijek izraz najveće ljubavi iskazane onomu tko ga traži od nas. Ljubav iskrena, čista i blaga pogleda na svakoga, nikada se neće vratiti bez ploda i Božje obazrivosti na učinjeno djelo, djelo u kojem je oprost od srca. Ljubavlju se vraća duhu polet i gorljivost oprosta.

 

 

Iskreni oprost je pun ljubavi, prihvaćanja, obazrivosti, pomoći, da se slavi djelo Božje ljubavi iskazane nama u Njegovomu Sinu, Gospodinu Isusu. Nikada ne smijemo reći svojemu bratu da nije dostojan našega oprosta! Ta, ovisimo o Božjemu milosrđu na kraju naših dana i »Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe!« (Mt 5,7). Oprostiti od srca ima samo jedno značenje: dati bratu svojemu dokaz istinske pomoći nakon oluje koja je zadesila naš odnos. Ne tražiti dodatne znakove da bismo preispitali iskrenost njegove odluke traženja oprosta; ne sumnjati u njegovu odluku traženja oprosta. Ni Gospodin Isus u velikoj patnji svojoj nije preispitivao razbojnikovo kajanje. Opraštao je ne brojeći pogreške: »Tada pristupi k njemu Petar i reče: Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta? Kaže mu Isus: Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam.« (Mt 18, 21-23).

 

2017.3.8. Blago milosrdnima 2 

 

Iskreni odnos s Bogom u molitvi nas uči da shvatimo koliko smo potrebni Njegovoga milosrđa. Molitva je žetva žita Božjega kojim dajemo hranu gladnima Njegove ljubavi. Gladni su je svi koji traže utjehu u ovozemaljskim užicima. Ne budemo li dovoljno razumni, odnosno, budemo li premalo s Bogom u molitvi, nećemo moći vidjeti potrebu ljudi. Korizma je samo podsjetnik za djelovanje milosrđa kroz svo naše vrijeme.

 

 

Znati oprostiti je duhovna umjetnost koja slika ljubav u susretu moga osmjeha i očiju mojega brata. Ta slika nikada ne blijedi! Gospodin Isus je uokviruje svakoga puta, stavlja je sebi pred oči, ne da sebe podsjeti, nego da ima radost gledajući otvorenost srca Njegovoj milosti koju, gladnima Njegove ljubavi, iskazujemo svakoga trenutka. Djela su plodovi molitve. Mrtva molitva, mrtva su djela. Tako nema oprosta, nema ljubavi, nema milosrđa. Kako zadobiti milosrđe ako ne kroz molitvu i nakon molitve, kroz djelovanje?

 

 

Fr. Matej Trupina OP