Postimo, ali iz ljubavi!

2017.3.3. Postimo ali iz ljubavi 1

 Razmišljanje na dnevna čitanja, 3. ožujka 2017.

 (Iz 58,1-9a;  Ps 51,3-6a.18-19;  Mt 9,14-15)

 

Zar se nismo već puno puta u životu zapitali zašto se toliko molimo i postimo, a Bog kao da se pravi da nas ne čuje? Zašto se onda toliko mučimo kad i onako nema koristi? Slično su se tako pitali i Izraelci:“ Zašto postimo ako ti ne vidiš, zašto se trapimo ako ti ne znaš?“ (Iz 58,3), a i Ivanovi učenici pitaju Isusa:“Zašto mi i farizeji postimo, a učenici tvoji ne poste?“ (Mt 9,14).

 

 

Bog je dao Izraelcima jednostavan odgovor. On itekako zna da oni poste, ali nije mu se sviđao način na koji su postili. Zato im je i rekao:“Zar je meni takav post po volji…?“(Iz 58,5). No, kako postiti da je to Bogu po volji? Bog svakako nema ništa protiv mrtvljenja tijela, ali mrtvljenje ne služi zato da bi se mučili, nego da nam bude lakše činiti dobra djela iz ljubavi prema Bogu i ljudima. U Starom Zavjetu Izraelci su postili da priprave put Gospodinu, tj. da se pripreme za dolazak Mesije. Međutim, Bog je podsjetio Izraelce da postimo tako da bi učinili dobro djelo. Zato im je i rekao da će bolje naći pravi put do njega ako budu činili djela ljubavi, poput pomaganja siromasima. Tako će Bog odgovarati na njihove molitve i biti s njima:“ Ako tada zovneš, daje ti Gospodin odgovor. Ako vikneš za pomoć, on će reći:' Evo me!'“ (Iz 58,9). 

 

 

Jednom kada je Mesija došao Isusovi učenici nisu postili jer se sama Ljubav utjelovila tako da slijepi progledaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju i da se siromasima navješćuje evanđelje (usp. Lk 7,22). Iz toga vidimo zašto to Isus uspoređuje sa radosnim svatovima:“ Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaručnik?“ (Mt 9,15). S druge strane, sad kad Isus više nije na zemlji (u obliku ljudskog tijela), post ponovno itekako ima smisla jer između ostalog čekamo i ponovni Kristov dolazak. Zato je Isus rekao za svoje učenike:“Doći će već dani kad će im se ugrabiti zaručnik, i tada će postiti!“ (Mt 9,15).

 

Zato postimo i kroz ovu Korizmu, ali ne zaboravimo da je to zbog toga da Ljubav bude živa i prisutna među nama, kao što je bio i Krist na Uskrs koji slavimo na kraju Korizme.

 

 

 

Fr. Ivan Babić OP