Ti se ovako moli i Otac koji vidi platit će ti

 2017.3.1. Ti se ovako moli i Otac koji vidi platit će ti 1

Razmišljanje na Pepelnicu (Mt 6,1-6.16-18), 1. ožujka 2017.

 

Susret s Bogom događa se prvenstveno u molitvi. Zato je jedno od najvažnijih pitanja na svijetu kako moliti. U današnjem Evanđelju Isus govori na koji način želi da ti moliš da dobiješ plaću od svoga Oca. Ove Isusove riječi su nam neizostavne ako želimo dobiti plaću od Oca.

 

 

Prije svega valja primijetiti da se Isus ovdje obraća svakom pojedincu osobno („Kad se TI hoćeš moliti…“ Mt 6,6), a ne govori npr. „Kad se vi hoćete moliti…“. On se ne želi obraćati općenito cijeloj skupini već želi imati osoban odnos sa svakom osobom, pa tako i s tobom. Da bi se stvari u svijetu i društvu promijenile moramo uvijek početi od sebe. Isus nas ovdje podsjeća da se društvo nikada neće promijeniti, ako neki pojedinac prvo ne odluči sam biti ta promjena.

Neki benediktinci su jednom prilikom raspravljali o tome što bi sve trebali učiniti, kako bi trebali više moliti i o tome što sve moraju u svojoj zajednici promijeniti. Među njima je bio jedan mudar monah koji je, da bi osvijestio braću, učinio slijedeću stvar. Na papir je velikim slovima napisao neke ključne riječi o kojima su raspravljali (učiniti, moliti, promijeniti itd.). Onda je velikom crtom odvojio sve zadnje slogove, pa je na kraju na papiru pisalo „Učini ti, moli ti, promijeni ti itd.“ Ostali benediktinci su shvatili što je time htio poručiti. Svatko mora početi od sebe, a ne općenito govoriti o temi.

 

 

No vratimo se malo na današnje Evanđelje. Isus je svakom osobno dao i jedno obećanje, a to je da će njegov Otac dati plaću svakome tko se moli u tajnosti. Nije li divno znati ovu istinu? Kada Isus nešto kaže onda ga možemo držati za riječ. Ako je rekao da ćemo dobiti plaću od Oca, dobit ćemo je. Bog je dobar i nije mu cilj da ostanemo bez plaće, utjehe, milost i ljubavi tj. bez njega. On „gleda na sinove ljudske da vidi ima li tko razuman Boga da traži.“(Ps 14,2; 53,3). Drugim riječima, neprestano gleda je li ga netko traži kako bi ga mogao uslišati.  Neka nam ove Isusove riječi budu poticaj da molimo jer Bog će se zauzeti za nas sve i ako odgađa našu stvar (usp. Lk 18,7)!  

 

Fr. Ivan Babić OP