'Domovina' - recenzija trećeg nastavka miniserije 'Biblija'

2013-04-22 Samson 0


Kao što nam je pokazano u na kraju drugog nastavka: nakon 40 godina u pustinji , Izraelci, sada iskovan u novi, Sveti i Izabrani narod, izbrušeni do savršenstva u svojoj potpunoj odanosti Bogu Abrahama, Izaka i Jakova, stoje na pragu Obećane zemlje i samo utvrđeni grad Jerihon stoji između njih i ispunjenja Božjeg obećanja. Jošua koji je naslijedio odgovornost vođe nakon Mojsija šalje svoje špijune u Jerihon pronaći način da prodru kroz gradske obrane. Ove prave izraelske specijalne snage rukuju oružjem poput kakvih stripovskih nindži kad u samo nekoliko trenutaka sasijeku gradske stražare i nestanu u tami jedva osvijetljenih ulica. Rahaba, neudata žena, samohrana majka, prostitutka iz nužnosti, otkriva ovim izraelskim 'zelenim beretkama' kako je ključ pobjede nije u kakvoj mani ili slabosti jerihonskih zidina nego u srcu njegovih stanovnika koji su na smrt prestrašeni zbog svih glasina o moći izraelskog Boga.

 

2013-04-22 Samson 9Nakon što špijuni podnesu svoj izvještaj, Jošua se u molitvi obraća Bogu, i susreće Božjeg anđela koji se predstavlja kao 'Zapovjednik Božje vojske'. Anđeo Jošui iznosi Božji plan kako će osvojiti Jerihon – ne brojnošću izraelske vojske ili snagom njihova oružja nego očitovanjem Božje moći. Kao što je Gospodin za Mojsija razdvojio kamen, veli Božji anđeo, tako će sada za Jošuu razdvojiti kamen. Plan je jednostavan: neka Jošua izvede izraelsku vojsku pred grad u povorci zajedno s Kovčegom Saveza i tako neka šest dana jednom dnevno obiđu grad, sedmi dan neka obiđu grad sedam puta. Potom neka svećenici oko Kovčega Saveza zapušu u rogove, a vojnici neka zaviču iz svega glasa. Učinivši ovo, odjednom se iz ničega iznad grada stvori uragan istovremeno s potresom koji uruši gradske zidine Jerihona. Izraelci potom pobiju sve živo u gradu osim Rahabe i njene obitelji, koji bijahu pošteđeni zbog pomoći koja je pružila izraelskim uhodama.

 

2013-04-22 Samson 7Želio bih svrnuti pažnju na nekoliko stvari u ovom uistinu impresivnom prikazu izraelskog osvajanja Jerihona. Biblijski egzegeti nam vele kako se Knjiga Jošuina, koja se bavi osvajanjem i ulaskom Izraelaca u Obećanu zemlju, zapravo sastoji od dva spojena, ali vrlo različita izvještaja. Prvi izvještaj je u osnovi ovo što smo vidjeli prikazano u prvih 15-ak minuta treće epizode 'Biblije' – trijumfalistički vojni pohod Izraela na narode Kanaana, odnosno, današnje Palestine prema kojem je Izraelski narod gotovo trenutačno preuzeo vlast nad cijelom Obećanom zemljom. Drugi izvještaj je realnija slika situacije koja prikazuje Izraelce, malobrojan, nomadski narod koji na vojnom i kulturnom planu nije ravan bogatim, kanaanskim gradovima-državama kako naseljava većinom puste pogranične krajeve Palestine, te sklapa saveze s okolnim plemenima u sličnoj situaciji koje potom asimilira u svoju vjersku strukturu. Autori miniserije 'Biblija' vješto su, ali simbolički sadržajno, saželi ovaj drugi izvještaj u samo jednoj sceni kad nakon osvajanja Jerihona prikazuju Rahabu i njenog sina kako počinju klicati 'Izrael, Izrael' zajedno s vojnicima. Rahaba nije glupa žena, zna u kojem smjeru vjetar puše i učiniti će sve kako bi ona i njena obitelj preživjeli. Lako mogu zamisliti kako se ova situacija ponovljala tijekom povijesti dok su Izraelci što silom što milom polako napredovali iz pograničnih brda Kanaana u plodnu unutrašnjost uz morsku obalu.

 
2013-04-22 Samson 2Sada ulazimo u razdoblje kada su Izraelom upravljali Suci, od Boga odabrani, karizmatični vođe koji su bili sposobni u trenutcima krize ujediniti inače tek labavi savez izraelskih plemena. Producenti 'Biblije' su razumljivo odabrali prikazati najpoznatiju priču iz ovog razdoblja, onu o Samsonu. Ovo je po sebi sasvim razumljiv izbor jer svi znaju za Samsona, a cijela afera s Dalilom, pravom starozavjetnom Mata Hari, oduvijek je sadržavala ogroman potencijal, dok se Filistejce općenito smatra najboljim biblijskim negativcima poslije Egipćana. Lik Dalile je realno prikazan, ne beskrupulozna zavodnica, nego obična žena koja se zaljubila, ali koja je isto tako popustila pred napasti nakon što joj je ponuđen novac da izda Samsona, jer 'svatko ima svoju cijenu' kao što je sarkastično prosudio filistejski vojni zapovjednik.

 

2013-04-22 Samson 3Glede samog Samsonovog fizičkog izgleda, izbor je vrlo zanimljiv, naime Samson je crnac. Čuo sam mnogo negativnih kritika zbog ovoga, ali meni se zapravo svidio. Ako pogledamo samu fizičku konstituciju ovog crnog Samsona, vrlo lako se može zamisliti kako zaista posjeduje nadljudsku snagu. Isto tako, Samsonovi mnogobrojni i prljavi dreadlocksi zbilja izgledaju kao opravdani ''modni'' izbor za nekoga tko se cio život nije šišao zbog zavjeta Bogu. Osim ovih čisto estetskih razloga zašto odobravam izbor crnog Samsona, tu je i naglašena internacionalna nota koja se provlačila kroz sve nastavke 'Biblije' dosad. Već sam spomenuo kako su svi Božji anđeli u ovoj seriji različitih rasa kako bi se naglasilo da je Gospodin, Bog svih ljudi, svih rasa i svih naroda, ne samo jednog malog semitskog naroda u jednom kutku kugle zemaljske. Na kraju, u ovom crnom Samsonu vidim i jednu određenu validaciju afričkih Židova iz Etiopije, koje su njihova europska braća zanijekali po osnivanju moderne Države Izrael 1947. godine. Ako smo već iskreni, budući da su Izraelci tijekom svog višestoljetnog naseljavanja Obećane zemlje asimilirali plemena na koja su nailazili, zar je tako nevjerojatno da su negdje naišli i na koje crnačko pleme tamo s Afrikom preko puta?

 

Drago mi je što su producenti ove serije ostali vjerni biblijskom predlošku u nekim suptilnim detaljima koje smatram iznimno važnim, kao što je, na primjer, način Božjega odgovora na Samsonove molitve – kao nježni lahor. Ovome me neodoljivo podsjeća proroka Iliju kojemu se Gospodin na taj način jednom prilikom pokazao. Isto tako, moram pohvaliti težnju ka autentičnosti koja se očitovala u ovoj epizodi glede filistejskih nošnji, jer filistejski vojnici su zaista nosili onakve pernate kacige kakve smo imali prilike vidjeti u ovom nastavku.

 

2013-04-22 Samson 01Posljednja i najpoznatija scena iz Samsonove priče, koncipirana je i izvedena originalno i dramatično – drago mi je što, za razliku od prethodnog nastavaka o Knjizi Izlaska, producenti nisu odlučili kopirati holivudski klasik iz 1949. godine 'Samson and Delilah'. Gotovo sam mogao povjerovati da jedan čovjek, gonjen očajem i bijesom zbog svih nepravdi koje su mu nanesene, može na onaj način, zaletavajući se u potporne stupove filistejskog hrama srušiti cijelu građevinu. Samsonova priča završava antiklimaksom dok promatramo mrtva tijela filistejskog vojnog zapovjednika i Dalile. Zašto je Dalila slijedila Samsona u hram nakon njegova uhićenja i osljepljivanja? Nedvojbeno, u mučnoj podvojenosti svojih osjećaja, nesposobna da makne pogled s muškarca kojega je voljela i izdala, te možda još uvijek voli, Dalila nije mogla ne poći za Samsonom, kažnjavajući se tako jer je znala  kako joj nikada neće biti oprošteno. Vidimo i Samsonovo tijelo, cijena posljednjeg naleta snage koju je izgubio s kosom bila je njegova smrt, a za njim, kao i u svakom ratu, ostaje uplakana majka slomljena srca – protulik Marije koja će istu bol iskusiti tisuću godina kasnije ispod Križa Spasitelja svega svijeta.

 

2013-04-22 Samson 5Ovaj nastavak završava predstavljanjem još jednog besmrtnog svetopisamskog lika, posljednjeg suca i prvog proroka Samuela koji se sad u dubokoj starosti, nakon cijeloživotne  borbe protiv Filistejaca, suočava s izazovom kojeg možda neće moći nadići. Njegove sinove, za koje se uzdao da će nastaviti njegovo životno djelo, narod odbacuje, jer su korumpirani, i odmah potom traže od Samuela neka im postavi kralja. Ovo je više nego što Samuel može podnijeti. Izabrati kralja koji bi vladao nad Izraelom znači odbaciti Boga i njegovu neposrednu vlast nad Izabranim narodom. Stari prorok u molitvi pronalazi odgovor na svoju dilemu – kralj izabran i pomazan od proroka u ime Božje da provodi Božju volju nad narodom. Kralj će biti Božja mišica, a prorok kraljeva savjest. Tako upoznajemo prvog izraelskog kralja, Šaula, i svjedočimo početku njegove propasti nakon što se oglušio na Božju zapovijed. Slijedeći nastavak 'Kraljevstvo' i uspon Davidov.