PREPORUKA: O Kristovoj poniznosti

2013.09.24.Nouwen.02

Ovih dana jedan dragi prijatelj preporučio mi je ovu knjižicu kao izniman biser duhovne literature. Uzeo sam knjigu i pročitao ju doslovno u jednom dahu. Autor jednostavnim rječnikom izriče elementarne istine duhovnog života i pogađa u bit srži svakog asketskog nastojanja. Ova knjižica ne donosi neka velika otkrivenja, nego radije stavlja stvari u ispravnu perspektivu potičući čitatelja na introspekciju i prevrednovanje vlastite duhovnosti u svakodnevici.

 

2013.09.24.Nouwen.01Henri J. M. Nouwen se rodio se 1932. godine. Bio je profesor pastoralne teologije na sveučilištima Yale i Harvard u Sjedinjenim Državama. Godine 1986. odrekao se profesure i priključio se pokretu za rad s mentalno hendikepiranim osobama: "Arka", čiji je osnivač Jean Vanier. Umro je 1996. godine. Napisao je desetke knjiga o duhovnosti.

Kršćanska sadašnjost izdala je sljedeće knjige Henria Nouwena: Isus smisao mojega života(drugo izdanje 1994.), Kalež našega života (drugo izdanje 2006.), Snaga njegove prisutnosti (2005.), Živjeti kao ljubljeni (2006.), U samoći (2006.), Otvorenih ruku (2009.), Povratak izgubljenog sina (treće izdanje 2009), O Kristovoj poniznosti (2009.), U Isusovo ime (2009).

U knjižici 'O Kristovoj poniznosti . Kršćanski put poniznosti i duhovni život' Nouwen razmišlja o izazovima duhovnoga života, osobito o pozivu nasljedovanja Krista na njegovu putu poniznosti. Taj poziv neprestano je izvrgnut kušnji zbog sveprisutnoga nastojanja oko uspjeha, slave i utjecaja, što odgovara napastima s kojima se Krist suočio u pustinji: biti moćan, važan i spektakularan.

Kako bi nas pripremio za taj put, Nouwen opisuje discipline duhovne formacije kroz koje nas vode Crkva, Božja riječ i poticaji našega srca. Ilustrirana crtežima Vincenta van Gogha, knjiga je vlastitim iskustvom autora nadahnut i poticajan vodič za sve one koji žele nasljedovati Krista usprkos 'vrijednostima' današnje kulture, često potpuno suprotnima evanđelju.

Izvor: Verbum.hr

fr. Mirko Irenej Vlk