Opravdanje zla u „Teksaški masakr motornom pilom“

 

Obitelj je snaga svakog njenog člana; i slika jedne obitelji se najbolje vidi u odgoju djece, u njihovom ponašanju. Oblikovanje osoba u obitelji ovisi o roditeljima (u prvom planu se oblikovanje očekuje od rođenja i sve dok dijete živi pod krovom roditelja).

 

Djeca od roditelja poprimaju navike koje nisu očite odmah, nego se pokazuju kroz kraj puberteta i kasnije kao kod zrelih ličnosti. Problemi koji nastaju kada osoba postane zrela, povezani su s odgojem u obitelji. Ukoliko obitelj nije pružila zdravo okruženje djetetu, pogotovo u dobi do šeste godine, tragedije su neizbježne za tu osobu i najčešće za druge osobe koje su blizini te  osobe.

       

      Gledati sa strane dosjetljivost filmske produkcije, pogotovo ove moderne, fascinira svojim visokim efektima svako osjetilo i plijeni pažnju. Jedan od filmova u kojima se može vidjeti uspješnost dostignuća filmskih efekata je „Teksaški masakr motornom pilom“. Također se može vidjeti i besmisao tolikih ubojstava, te neobjašnjiva pojava osobe koja ima potrebu ubiti sve i svakoga. Takve vrste filmova su u sebi besmislene, jer nemaju izvor inspiracije u izvoru razloga, niti imaju odgovor na pitanje „Zašto?“. Možda ostavljaju rupu da bismo sami pokušali pronaći odgovor? Može li biti odgovor zadovoljavajući kada gledaš ispred sebe monstruma koji reže ljude; koga okriviti za takvo stanje osobe; je li važan krivac, na kraju krajeva, kada je ubijeno desetine ljudi? Taj film nije davao objašnjenje na nijedno od ovih pitanja, sve dok se netko od producenata nije sjetio da izvor zla mora biti objašnjen i da se treba dati dovoljan razlog zašto je ta osoba toliko umno osakaćena da ima potrebu ubijati ljude. 

         

     Film „Leatherface: Početak“ već na samom početku donosi razlog stanja svih prethodnih filmova „Teksaški masakr motornom pilom“ daje obajšnjenje zla. Dječak Jackson odgajan u zlu svoje obitelji, svoje majke, nije ni u budućnosti mogao vidjeti bilo što osim toga zla i same zatvorenosti u krug obitelji koja mrzi sve oko sebe. Poremećena osoba, njegova majka, je toliko mržnje usadila u njega da nije ni kao odrastao čovjek u popravnom domu mogao vidjeti dobro. Taj popravni dom je također bio svojevrsni pakao i nije bilo temeljnog odnosa prema tim ljudima kao prema osobama, nego kao prema stvorenjima koja se trebaju odgajati poput životinja, dresiranjem. To je drugi plan… Prvi plan je obitelj dječaka Jacksona koja je dovela do toga da on postane monstrum i u svim filmovima koji nisu davali objašnjenje sad vidimo odogovor na svo zlo učinjeno ljudima.

starac

 

        Kroz film se u nekoliko navrata pojavljuje starac očaran stanjem obitelji, ali se ne pojavljuje otac dječaka; ne zna se tko mu je otac. Vlada određena zbunjenost po tom pitanju. Otac tomu dječaku može biti bilo tko od trojice muškaraca koji mu se predstavljaju kao starija braća. Ta pokvarenost se očituje već na početku… dijete nije raslo u normalnom okruženju. Bez svih drugih poremećenosti koje su vladale u obitelji, ova bi bila dovoljna da ga upropasti za cijeli život.

 

       „Leatherface: Početak“ nije klasični film koljačine kao što je besmisleno klanje ljudi u svim drugim filmovima „Teksaški masakr motornom pilom“ nego daje objašnjenje i jadno stanje koje je vladalo u obitelji i dovelo do toga da Jackson postane neprijatelj svima, osim svojoj majci. Kada je obitelj izranjavana zlom koje je očarano takvim zlim stanjem, nemoguće je očekivati plod dostojan ljudske osobe. Dakle, koga zanima divlje stanje osobe iz svih filmova „Teksaški masakr motornom pilom“ i ako želi shvatiti zbog čega je u takvom stanju počinio sve to, za preporučiti je svakako onda objašnjenje film „Leatherface: Početak“. Obitelj je sveta! Ako je ta svetost narušena, plodovi će biti smrt duha i razuma.

 

 

Fr. Matej Trupina OP