Vukovar

2015.11.18. Vukovar.02

Ne samo danas, nikad ne zaboravimo na zahvalnost prema hrvatskim braniteljima. Nikad ne zaboravimo njihovu nesebičnu žrtvu za sve nas. Nikad ne zaboravimo kako Vukovar, tako Škabrnju i ostala mjesta. 


Onima koji su uništavali Hrvatsku i koji je i danas uništavaju, opraštajmo i molimo za njih kako bismo bili slobodni od mržnje, a da li će se oni obratiti i prihvatiti naše praštanje i poziv na obraćenje i ponizno se pokajati te priznati istinu to ovisi o njihovoj slobodnoj volji. Naša ljubav i molitva može pri tome pomoći te 
smekšati njihova srce i potaknuti volju, ali ju ne može prisiliti. Kako što ni sam Bog ne prisiljava čovjeka na obraćenje i spasenje u svojoj neizmjernoj Ljubavi. Ljubav Božja ostaje neovisno o tome da li ju čovjek prihvaća ili odbacuje. Tako neka i u nama ostane Njegova ljubav i otvorenost prema svakome, prihvaćao ju ili ne prihvaćao, cijenio ju ili izrugivao, bio nam zahvalan ili nezahvalan.

 

2015.11.18.Vukovar.01

Nek nam je blagoslovljen i dostojanstven ovaj veliki dan. Dan vrijedan velikog poštovanja, suosjećanja i još veće zahvalnosti. Dan velike žrtve, koja je urodila slobodom Hrvatskog naroda. Žrtve koja nam je omogućila priliku da danas živimo i djelujemo. Pokažimo braniteljima da njihova žrtva nije bila uzaludna i iskoristimo darovanu nam priliku za činjenje dobra prema ljudima i našoj domovini. Domovina to smo mi. Ako se mi danas promijenimo i rastemo na putu obraćenja, promijenit će se i domovina. Ako mi ljubimo, bit će sve više ljubavi u našoj domovini. Ako mi budemo otvoreni oslobađajućoj i preobražavajućoj slili i snazi Duha Svetoga, slobodni od robovanja grijehu i slobodni za činiti dobro bit će slobodna i naša domovina. Nijedna sila zla i ideologija svijeta neće ju moći porobiti, osim ako se sami ne porobimo i ne dopustimo Isusu da nas oslobađa. Dopustimo mu, surađujmo s Božjim milošću i naša domovina će rasti u istinskoj slobodi i bit ćemo primjer čak i mnogim naizgled razvijenim zemljama, koje još više pate od pomanjkanja smisla i ljubavi, a time su u težoj situaciji nego Hrvatska. 

 

Ratovi, ideologije, diktature, zlo…dolaze i prolaze. Na kraju uvijek istina pobjeđuje. Istina je pobijedila i u domovinskom ratu, pobijedit će i danas. Ne bojmo se biti na strani istine s Onim koji JEST Istina.


Kada smo s njime vječni smo i neuništivi i spremni žrtvovati svoj život iz ljubavi prema Bogu, ljudima, domovini, idealima.

 

PS. Bilo bi lijepo kada bi Francuzi na današnji dan stavili hrvatsku zastavu na svoje profilne slike na Facebooku kao što smo mi stavili francuske zastave ovih dana.

 

fr. Ivan Dominik Iličić OP

2015.11.18.vukovar.03