Zašto fra Zvjezdan Linić kaže da i patnja ima svoj smisao


2013-05-10 Linić 1
Fra Zvjezdan Linić se ne boji smrti i smatra ju normalnim dijelom ljudskog života. Ne traži senzacionalno ozdravljenje i Božje čudo pod svaku cijenu. Ovo, naravno, ne isključuje činjenicu kako Bog ozdravlja ljude od neizlječivih bolesti, nego nam otvara oči kako isto tako može i dopustiti bolest ako to odgovara Njegovoj svetoj Volji poradi neke samo njemu poznate svrhe.

 

 

Sjetimo se samo blaženog pape Ivana Pavla II, preko kojega je Bog ozdravio mnoge! Dok je on strpljivo podnosio svoju Parkinsonovu bolest i druge poteškoće zbog kojih su liječnici proglasili njegovo stanje neizlječivim, istovremeno su se po svijetu događala čudesna ozdravljenja od tih istih bolesti, uključujući i medicinski potvrđeno čudo za koje se saznalo pri postupku njegove beatifikacije o časnoj sestri koja je ozdravila od Parkinsonove bolesti. Time je postala prva i jedina osoba u povijesti koja je ozdravila od te neizlječive bolesti.

2013-05-10 Linić 3

 

Znači sebe nije ozdravio, odnosno Bog je preko njega ozdravljao druge, a njega samoga nije. Ali to ne znači da to nije bila Božja volja. Blaženi papa je upravo kroz tu bolest bio svjedok strpljivosti, radosnog podnošenja križa, svete patnje koja nas pročišćuje i kojom se suobličujemo Kristu. Bio je radosni svjedok nade i vjere u Gospodnju ljubav i u svojoj teškoj bolesti. Svjedok žive vjere koja zna da poslije križa dolazi uskrsnuće. Vjere koja pobjeđuje svijet. Svjedok koji zna da patnja imao svoj smisao, jer je i sam Bog trpio u ljudskom tijelu.

 

Isto tako i naš pater Zvjezdan može biti teško bolestan i to strpljivo podnositi, a u isto vrijeme Bog preko njega može pomagati drugima. Fra Zvjezdan nas je svojom izjavom podsjetio na utemeljitelja svoga Reda, svetoga Franju Asiškog, koji je smrt nazvao svojom sestricom koja će ga dovesti pred lice onoga za kojim je čeznula i koga je ljubila njegova duša. Rekao bih sveti Franjo:

 

2013-05-10 Linić 2 


 

" Hvaljen budi, Gospodine moj,
po sestri nam tjelesnoj smrti,
kojoj nijedan smrtnik umaći neće.
Jao onima koji u smrtnom umiru grijehu;
a blaženi koje ti nađeš po volji presvetoj svojoj,
jer druga im smrt nauditi neće."

 

Nije problem u smrti, problem je što ljudi nisu spremni umrijeti. Onaj koji je pomiren sa Bogom i koji ljubi i blagoslivlja svakoga, čak i svoje neprijatelje ne boji se smrti i on može reći poput svetoga Pavla: Meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak :-) Svako dobro i Božji blagoslov :-)

 

fr. Ivan Dominik Iličić OP