Čita li Bog znanstvenu fantastiku?

Čita li Bog znanstvenu fantastiku? - Dio IX.

2013.12.23.Da.Grinchy.Code.Addendum.01a
Da Grinchy Code: Addendum - deveti nastaval kolumne 'Čita li Bog znanstvenu fantastiku?'
 
Kad sam već u prošlom članku svrnuo pažnju na nekršćansko viđenje Božića kod nekih obožavatelja fantastike, odlučio sam sada dalje razraditi problematiku neprijateljskog raspoloženja prema kršćanstvu. Mnogi od antikršćanski raspoloženih simpatizera poganstva i neopaganstva koriste vrijeme godine tradicionalno posvećeno iščekivanju velikih kršćanskih blagdana, poput Božića i Uskrsa, kako bi napadali važne elemente kršćanskog identiteta nadajući se tako izazvati sumnju i otpad od vjere (ovo im ne smijemo zamjeriti niti ih mrziti, jer ne shvaćaju težinu i razornost onoga što pokušavaju učiniti, jer i sami su već na taj način ranjeni). Većina ovih napada događa se, naravno, preko interneta.
 

Opširnije:Čita li Bog znanstvenu fantastiku? - Dio IX.

Čita li Bog znanstvenu fantastiku? - Dio VIII.

Da Grinchy Code - osmi nastaval kolumne 'Čita li Bog znanstvenu fantastiku?'

 2013.12.02.Da.Grinchy.Code.01

Nešto malo o Božiću i kako je lako izgubiti onaj dječji osjećaj radosti i božićnog iščekivanja.

Opširnije:Čita li Bog znanstvenu fantastiku? - Dio VIII.

Čita li Bog znanstvenu fantastiku? - Dio VII.

Trick or treat - sedmi nastavak kolumne 'Čita li Bog znanstvenu fantastiku?'

2013.10.30.Trick.01

Obzirom na vrijeme godine mislim kako bih trebao skrenuti pažnju i na fenomen 'Noći Vještica' kojeg po naravi možemo svrstati u tematiku fantastike zbog načina na koji se danas pristupa, tumači i proslavlja ovaj starokeltski praznik. 

Opširnije:Čita li Bog znanstvenu fantastiku? - Dio VII.

Čita li Bog znanstvenu fantastiku? - Dio VI.

Je li znanost spasenje ili uništenje čovječanstva? - šesti nastavak kolumne 'Čita li Bog znanstvenu fantastiku?'

2013.09.24.Čita.li.Bog.SF.VI.01

U ovome članku želim obratiti pažnju na jednu od klasičnih tema znanstvene fantastike: 'Je li znanost spasenje ili uništenje čovječanstva?'. Iako je ova tematika tradicionalno znanstveno-fantastička, na primjeru koji dolje iznosim vidi se kako je pitanje koje postavlja i više nego aktualno danas.  

Opširnije:Čita li Bog znanstvenu fantastiku? - Dio VI.

Čita li Bog znanstvenu fantastiku? - Dio V.

Cvjetovi zla (ili nije zlato sve što sja) - peti nastavak kolumne 'Čita li Bog znanstvenu fantastiku?'

2013.08.11.Cvjetovi.01 

Fantastika kao literarni žanr u osnovi pripada književnosti općenito, te ju možemo definirati kao specifičnu umjetničku formu unutar književne umjetnosti. Ne mislim ovdje negirati fantastici status umjetničke forme, niti se upuštati u kakvu opsežnu raspravu o umjetničkoj vrijednosti fantastike. Može se pronaći, zasigurno, jednak broj argumenata za i protiv umjetničke vrijednosti fantastike. Zasada, ovaj smjer razmišljanja smatram bespredmetnim, jer se izravno ne tiče svrhe ovoga teksta – ponuditi informacije i zaključke glede utjecaja fantastike na čovjeka, kako evangelizirati fantasy fanove, a time i samu fantastiku. U svjetlu ovoga cilja, koji uvijek nastojim držati na umu dok pišem ove članke, moja konkretna briga glede fantastike kao umjetnosti u ovom članku jest njen nesumnjiv utjecaj na čovjekovu ljestvicu vrijednosti.

Opširnije:Čita li Bog znanstvenu fantastiku? - Dio V.

Čita li Bog znanstvenu fantastiku? - Dio IV.

It sparkles!!! - četvrti nastavak kolumne 'Čita li Bog znanstvenu fantastiku?

 

2013-06-07.ItSparkles.00 

 

Možda najpoznatiji element žanra fantasya, posebno u posljednje vrijeme, je svakako magija. Fantastični vizualni specijalni efekti u filmovima i kompjuterskim igrama privlače mnoge u svijet 'mača i magije'  često banalizirajući pojmove i koncepte koje prikazuju. Mora nam biti jasno kako magijske i okultne prakse zbilja postoje i kako se uopće ne radi o bezopasnim praznovjerjima iz 'mračnoga srednjeg vijeka' što je danas većinom izgleda prevladavajući stav. Kako bih dodatno osvijetlio što želim pojasniti u ovome članku, prije svega ću iznijeti neke osnovne podatke o magiji i praksi čaranja. Ove informacije su također i temelj za mnoge opise magije u žanru fantastike – ta povratna sprega je i glavni razlog zašto se banaliziranje magije eventualno može pokazati opasnim, no više o tome nakon što malo detaljnije pojasnimo što je to magija i kako djeluje.

Opširnije:Čita li Bog znanstvenu fantastiku? - Dio IV.

Čita li Bog znanstvenu fantastiku? - Dio III.

Argumentum ad hominem - treći nastavak kolumne 'Čita li Bog znanstvenu fantastiku?'

2013-05-15.SciFi.00

U ovom članku želim obraditi neke aspekte duhovnosti koji karakteriziraju korisnike fantastike i kakav utjecaj fantastika ima na njihov odnos sa Bogom. Psihološki i duhovni profil fantasy obožavatelja uz određene specifičnosti ne razlikuje se toliko od današnjeg prosjeka. No, te određene specifičnosti razlog su zašto sam sada odabrao baš ovu temu, jer poznavanje ključnih detalja za nekoga može značiti razliku između spasenja duše ili propasti…

Opširnije:Čita li Bog znanstvenu fantastiku? - Dio III.

Čita li Bog znanstvenu fantastiku? - Dio II.

Tada Pavao stade posred Foruma... - drugi dio kolumne 'Čita li Bog znanstvenu fantastiku?'

2013-04-22 Čita li Bog SciFi II. 1 

Kao kršćanima, a posebno dominikancima kao Redu propovjednika, naš cilj u životu uvijek mora biti spašavanje što većeg broja ljudi za Boga, jer je njegova Volja da se svi spase. Dakle, ni geekovi u svome svijetu fantastike sa svojim vanzemaljskim temama ne smiju biti van dohvata Radosne Vijesti! No kako početi?!

Opširnije:Čita li Bog znanstvenu fantastiku? - Dio II.

Čita li Bog zanstvenu fantastiku? - Dio I.

Cogito ergo geek - prvi nastavak kolumne 'Čita li Bog znanstvenu fantastiku?'

 

2013-04-10 SciFi Knjige

 

Znanstvena fantastika i žanr epske fantastike danas je na glasu kao nešto neozbiljno i djetinjasto, neprikladna zanimacija za odraslog i zrelog čovjeka. Mislim tko bi u svojoj zdravoj pameti ikada posvetio ma i sekundu svoga vremena, ili utrošio barem jednu kunu svoga teško zarađenog novca na takve gluposti kao što su stripovi o super-junacima koji u tajicama skaču po zgradama spašavajući svijet, ili tonu teške knjige veće od same Biblije u kojima po drveću skakuću neki tamo vilenjaci šiljatih ušiju… Zar svi ti gubitnici koji se zabavljaju time nemaju pametnijeg posla?!

Opširnije:Čita li Bog zanstvenu fantastiku? - Dio I.