Duhovna obnova u Petrovču

naslovna

 

 

Dominikanski studenti su od 8. do 10. prosinca imali adventsku duhovnu obnovu u dominikanskom samostanu u Petrovču u Sloveniji. Voditeljica duhovne obnove bila je sestra dominikanka Ivana Pavla Novina. 

 

Nije slučajnost da je duhovna obnova počela na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije jer upravo je Marija ona koja pod svojim srcem nosi živoga Boga čije rođenje budno iščekujemo kroz vrijeme došašća. Ona nam mora biti uzor u koji se moramo zagledati kako bismo poput nje mogli izreći svoj „Fiat“ i „Magnificat“ i to svakodnevno počevši već danas.

 

Sestra Ivana Pavla je kroz nagovore bogoslovima kazala kako se kroz likove iz Svetog Pisma jasno mogu uočiti životne situacije koje su i danas prisutne kod svakoga od nas. Nadalje, voditeljica je dočarala naše živote poput glazbenih partitura čiji je autor sam Bog, no nerijetko čovjek je onaj koji misli da može napraviti bolje te od neprocjenjive glazbe note pretvori u papir prepun mrlja, a melodija koju nam je Bog skladao poprima sasvim drugačiji zvuk, a zapravo je samo trebalo od Boga primljenu partituru pomalo učiti i uvježbati kroz život te u konačnici veličanstveno je odsvirati kako je to On i naumio. Da bi se to postiglo čovjek mora biti poput djeteta; neiskvaren, spontan i iskren, a poznato da je kako je upravo istina geslo Reda propovjednika.

 

Ova trodnevna duhovna obnova bila je odlična prilika za produbljivanje osobnog odnosa s Bogom te izgrađivanje i jačanje međusobnih odnosa između braće i sestara Reda propovjednika.

 

Fr. Bonifacije Franjo, OP