Novi đakoni Hrvatske dominikanske provincije

IMG 8242

Povodom svetkovine Krista Kralja, u nedjelju 26. studenog, u Splitu su za đakone zaređena i dvojica dominikanaca – fr. Marko Dokoza i fr. Anto Gavranović.

Obredom đakonskog ređenja i polaganjem ruku splitsko-makarskog nadbiskupa, mons. Marina Barišića, u franjevačkoj crkvi Gospe od zdravlja, Crkva u našoj domovini postala je bogatija za ukupno desetoricu novih đakona. Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije zaređeni su Stanko Kačunić i Danko Kovačević, a na naslov Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja fra Frano Bosnić, fra Dejan Međugorac, fra Toni Šimunović Erpušina, fra Jerko Kolovrat, fra Milan Sladoja i fra Ante Prosloščić.

 

Nadbiskup Barišić u svojoj je homiliji posebno naglasio važnost i značaj ozbiljnog uzimanja k srcu riječi koje se svakom ređeniku upućuju tijekom samoga obreda: „Primi Kristovo evanđelje kojemu si postao navjestitelj. Nastoj uzvjerovati što pročitaš, učiti što uzvjeruješ i živjeti što činiš!“ Na tu se središnju poruku referirao i otac provincijal, fr. Slavko Slišković, koji se ređenicima, uz čestitku, na samome kraju euharistijskoga slavlja, obratio poticajnim i nadahnutim mislima o usklađenosti riječi i djela te naučavanja i življenja.

 

Proslava đakonskog ređenja fr. Marka Dokoze i fr. Ante Gavranovića nastavila se u ugodnom društvu njihovih obitelji i prijatelja te braće i sestara dominikanskog reda. Neka im je uistinu  blagoslovljeno đakonsko poslanje i put prema svećenstvu!

 

Fr. Gabriel Matej Baćak