Mjesec dana bečke škole (2.dio)

 

            Šetajući Bečom ne možemo a ne primijetiti toliko puno lijepih crkava. Ovdje sad nemam toliko prostora da navedem sve, ali izdvojit ću one najupečatljivije. Votivkirche (njem. Votiv= zavjet) ili Zavjetna crkva koja se nalazi na poznatoj Ringstraße blizu Sveučilišta jedna je od poznatijih gradskih crkava. Kao što joj i samo ime govori, crkva je podignuta od strane cara Franja Josipa kao zahvala nakon što je preživio atentat 1853. godine. Malo dalje od same stare jezgre Beča, nekih 10tak minuta lagane šetnje možete doći do Karlskirche, još jedne zavjetne crkve. Naime, 1713. godine pojavila se epidemija kuge, te car Karlo VI. daje sagraditi prekrasnu baroknu crkvu posvećenu sv. Karlu Boromejskom, koji poznat po brizi za oboljele od kuge. Upravo ispred Karlskirche održava se jedan od poznatih bečkih adventskih sajmova. No, vratimo se još malo u stari dio grada. Tamo se skriva još jedna dragocjena crkva. Radi se o crkvi sv. Petra, predivnoj baroknoj crkvi koja je sagrađena početkom 18. stoljeća. Zanimljivo je što se na tom mjestu nalazila crkva iz 4. stoljeća. Osim prekrasnog interijera, crkva je poznata po svakodnevnim održavanjima prekrasnih koncerata, što je, ako ste u Beču, svakako nešto što se ne smijete propustiti.

 

 

 

Slika 1. Votivkirche

 

 

Slika 2. Karlskirche 

Slika 2. Karlskirche

 

Slika 3. Peterskirche 

Slika 3. Peterskirche

 

            Osim crkava, Beč krasi puno lijepih dvoraca. Svakako najznačajniji su dvorac Belvedere i dvorac Schönbrunn. 

 

            Dvorac Belvedere sagrađen je u 18. stoljeću kao ljetna rezidencija Eugena Savojskog, velikog vojskovođe na dvoru Habsburgovaca. Cijeli kompleks Belvedere uključuje Donju, Gornju palaču i prekrasni vrt. Donji dio palače je namijenjen za stanovanje i u tom dijelu možete pronaći pravi raskoš. Prostrani hodnici, mramorne dvorane, prekrasne sobe sa zlatnim ukrasima. Od svih tih soba jedna je najpoznatija, a to je Goldenes Zimmer ili Zlatna soba koja je uređena za Luja Augusta, kasnije Luja XVI., nakon vjenčanja Marije Antoanete. Soba je pravi primjer kraljevske raskoši koju jednostavno morate doživjeti. Gornji dio palače je sagrađen kasnije, a on je korišten za različite događaje koje bi organizirao Eugen.

 

Slika 4. Dvorac Belvedere

 

Tu se nalaze prekrasne, prostrane dvorane, u kojima su danas slike najpoznatijih austrijskih majstora. Također, tu ćete naći najveću svjetsku kolekciju Klimtovih slika.

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

                           

                       

 

                             Slika 4. Dvorac Belvedere

 
Za najpoznatijeg slikara bečke secesije znaju, nadam se, gotovo svi. Razlog njegove popularnosti je ta što je 2006. godine njegova slika, portret Adele Bloch-Bauer prodan za 135 milijuna dolara, a i danas je jedna od najskupljih slika svih vremena. O cijeloj priči oko portreta možete pogledati film pod nazivom Woman in gold, redatelja Simona Curtisa, kojeg srdačno preporučujem. Gornji i donji dio palače spaja prekrasan barokni vrt sa fontanama i različitim skulpturama. I upravo zbog prekrasnog pogleda sa gornjeg dijela palače na vrt, donji dio palače i na Beč, palača je i dobila ime Belvedere što znači lijep pogled.

 

 5. Vrt ispred dvorca Belvedere

                                         Slika 5. Vrt ispred dvorca Belvedere    

 

 

Slika 6. Gustav Klimt Poljubac 

Slika 6. Gustav Klimt, Poljubac (1908.)

 

 

Slika 7. Dvorac Belvedere 

                                                                                                    Slika 7. Dvorac Belvedere 

 

 

 Slika 8. Galerija slika poznatih austrijskih slikara

Slika 8. Galerija slika poznatih austrijskih slikara

 

 

Slika 9. Dvorac Schnbrunn

                       

    Dvorac Schönbrunn, barokna palača, nekoč služila kao ljetna rezidencija Habsburgovaca. Ova veličansvena zgrada sadrži više od 1400 prostorija, a razgledati možete samo 40 tak prostorija. Osim samoga dvorca koji je izgrađen u 16. stoljeću možete uživati u prekrasnim vrtovim koji okružuju dvorac, svoju pamet i snalažljivost možete vježbati u labirintu ili sijediti sa strane i promatrati ostale. Marija Terezija je 1775. godine na 60 tak metara visokom brdu palaču okrunila glorijetom od kamena. Taj glorijet carica je posvetila habsburškoj moći i Pravednom ratu. Naravno to nije sve J Ako ste posjetili dvorac Schönbrunn ne možete zaobiči najstariji ZOO na svijetu. Njegova povijest seže u davnu 1452. godinu. U bečkom ZOO možete vidjeti više od 500 razlitičih vrsta životinja.

  

Slika 9. Dvorac Schönbrunn

 

 

 

Slika 10. Glorijeta carice Terezije

Slika 10. Glorijeta carice Terezije

 

 

Slika 11. Unutarnji izgled Schnbrunna

 

Slika 11. Unutarnji izgled Schönbrunna      

           Slika 12. Unutarnji izgled Schnbrunna Slika preuzeta s interneta

Slika 12. Unutarnji izgled Schönbrunna (Slika preuzeta s interneta)

 

 

 

 Slika 13. Pogled na Schnbrunn s glorijete

                                     Slika 13. Pogled na Schönbrunn s glorijete

 

 

Slika 14. Kip Madonna vom 

Slika 14. Kip Madonna vom Sonntagberg, bečki majstor (o.1360. god.)

 

 

Slika iz ZOO-a

 

                             Slika 15. Slika iz ZOO-a (1)           

Slika iz ZOO-a2

                            Slika 16. Slika iz ZOO-a (2) 

 

 

Beč je dakako poznat i po klasičnoj glazbi. Ljudi u Beču jako to cijene i poštuju, to je dio njih. Tako da im nije problem odvojiti oko 200, 300 eura kako bi poslušali operu, koncert nekog skladatelja ili slično. Ja sam imao sreće i nabavio sam kartu po vrlo povoljnoj cijeni te sam slušao Mozartov koncert, a orkestar je izvodio koncert u kostimima i odjeći iz toga vremena. Bilo je vrlo zanimljivo. Ja kao glazbeni laik, uživao sam u koncertu kako slušno tako i vizualno. 

 Slika 17. Staatsoper Beka dravna opera

                                     Slika 17. Staatsoper (Bečka državna opera)

 

 

 Slika 18. Mozartov koncert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                               

 

                                                                                                                                              Slika 18. Mozartov koncert

 

 

 

fr. Dominik Štefulić                           

 

Nastavlja se....