Predstavljen 'Izazov istine' u Zagrebu

2016.12.12.izazov 8

U večernjim satima nedjelje, 11. prosinca 2016., u dvorani "Kažotić" u samostanu Kraljice svete krunice u Zagrebu, mladi hrvatski dominikanci predstavili su novi broj svoga glasila "Izazov istine".

 

Pred prijateljima i zainteresiranima o časopisu su govorili dr.sc. Ana Biočić, profesorica na Katedri crkvene povijesti Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, fr. Ivan M. Tomić, promicatelj čašćenja i kanonizacije dominikanskih blaženika i fr. Dominik Štefulić, glavni urednik časopisa.

 

U uvodnom nagovoru, fr. Ivan M. nastojao je predstaviti karizmu Reda propovjednika na poseban način promatrajući značenje svetosti u njegovoj osamstogodišnjoj povijesti. Pri tome valja imati na umu, istaknuo je, da se svetost ne postiže imitiranjem već izvornošću koja proizlazi iz otvorenosti i bliskosti s Isusom. Ta duga povijest krije mnoštvo onih čija svetost nikada nije institucionalizirana, a ovaj novi broj časopisa ima ulogu i istrgnuti iz zaborava njihova djela.

2016.12.12.izazov 5

 

Fr. Dominik je ukratko prikazao proces nastanka ovoga broja. Naime, budući da je 2016. godina za dominikance bila jubilarna, novo uredništvo, izabrano u listopadu 2016., odlučilo je do prosinca pripraviti i objaviti i drugi ovogodišnji broj. Zahvaljujući zauzetosti urednika, uredništva i dominikanskih studenata koji su pripravili materijale za časopis, ova ideja je u vrlo kratkom roku provedena u stvarnost. Nadamo se da ta brzina nije umanjila kvalitetu sadržaja.

 

Ta nadanja potvrdila je profesorica Ana Biočić koja je okupljenima ukratko predstavila teme ovog broja tematiziranog pod temom "Hrvatski dominikanci i njihov doprinos". Tako ovaj broj sadrži članke o:

 

 

Ivanu Stojkoviću, borcu za jedinstvo društva i Crkve,

Blaženoj Djevici Mariji u spisima Klementa Ranjine,

Vinku Draganji, zaboravljenom umjetniku,

Vjekoslavu Matijaci, pučkom misionaru,

dijalogu s onima koji ne vjeruju kroz misli Jordana Kuničića,

zlatnom početku zagrebačkog samostana na Koloniji,

knjižnici tog istog samostana,

trogodišnjem djelovanju dominikanaca u Subotici,

doprinosu hrvatskih dominikanaca hrvatskoj glazbenoj baštini

doprinosu sestara dominikanki odgoju mladeži.

 

U časopisu su doneseni i poneki notni zapisi hrvatskih dominikanaca, a uz slobodna razmišljanja o kršćaninu kao čovjeku nade i budućnosti te o smislu vječnosti u možete i pročitati ulomak drame "Prebivao je među nama" Rajmunda Kuparea.

 

U kronici studentata (svibanj-studeni 2016.) uz brojne fotografije možete izbliže upoznati život dominikanskih studenata. Nova rubrika "Jeste li znali?" donosi niz zanimljivosti o ljudima, događajima i zdanjima s kojima još mnogi nisu upoznati, a imaju svoju vrijednost u tijeku povijesti.

 

Večer su svojim glazbenim izvedbama uljepšali Natalija Kralj, Ana Lisičak i Ivan Ščepanović.

 

Nakon predstavljanja druženje se nastavilo uz opušteni razgovor i okrjepu.

 

Uskoro će biti objavljeno i online PDF izdanje časopisa koje ćete moći pronaći na web stranici dominikanskih studenata "Tragom istine".

 

Sljedeće predstavljanje je u zadarskom Nadbiskupskom sjemeništu, 18. prosinca u 19.30 sati.

 

fr. Ivan Zrno OP

 

2016.12.12.izazov 9

2016.12.12.izazov 1

2016.12.12.izazov 2

2016.12.12.izazov 3

2016.12.12.izazov 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

2016.12.12.izazov 7