Duhovna obnova u Petrovču

 

2016.11.21. duh. obnova u Petrovču 5

 

 

Tijekom protekla tri dana (18.11. - 20.11.) bili smo na duhovnoj obnovi u Sloveniji, u dominikanskom svetištu Majke Božje u Petrovču. Obnovu je bogoslovima vodio fr. Ivan M. Tomić, a putu u Sloveniju pridružio se i učitelj studenata fr. Domagoj A. Polanščak.  Sudjelovali smo i na više događaja koji su bili organizrani povodom godine jubileja Reda propovjednika.

 

 

Fr. Tomić je započeo duhovnu obnovu s nekoliko pitanja: Tko je moj Bog? Tko sam ja? Koji je moj ideal? Koji je smisao ovoga što činimo? Je li vrijedno? Je li poželjno? Što mi moja nutrina govori? Može li se biti Božji bez Boga? Je li me netko zvao ili me netko natjerao? Zapravo, svi nagovori bili su tu da nam pomognu kako bi odgovorili na ta pitanja koje nam je postavio fr. Tomić na početku duhovne obnove. Ono o čemu smo promišljali jest zapravo pitanja o samome sebi, o Bogu i o mome odnosu prema Bogu. Fr. Tomić je istaknuo kako bez Boga nismo bitni i bez Boga ne možemo sresti sebe niti se zagledati u sebe. On je taj koji nam daje snage u našim slabostima, grijesima i patnjama...

 

            U petak smo sudjelovali na promociji knjiga. Jedna je od autora Ennia Staida pod naslovom „Sv. Dominik, prerok za današnji čas“, a posvećena je životu sv. Dominika. Svoj osvrt na knjigu je ovom prilikom dao i naš student fr. Dajan Topalovič. Druga je knjiga od Timothya Radcliffa, a zove se „Vrznite mreže in odrinite na globoko“. Ona govori o sakramentu krštenja i potvrde, a pisana je na način da bi je i kršćani koji nisu katolici mogli smatrati korisnom. Na promociji je bio prisutan i celjski biskup koji je iskoristio priliku i pozvao nas u nedjelju popodne u Celje da sudjelujemo na misi u katedrali povodom završetka godine milosrđa.

 

            Povodom 800. godine jubileja Reda u Žalecu, u subotu navečer, održana je svečana promocija filma o sv. Dominiku. Na svečanoj promociji sudjelovali su mnogi uzvanici kako crkvenog tako i društvenog života. Predvođeni provincijalom HDP fr. Slavkom Sliškovićem i studenti su bili prisutni na svečanoj promociji zajedno sa svojim učiteljem fr. Domagojem A. Polanščakom i voditeljem duhovne obnove fr. Ivanom M. Tomićem.

 

            U nedjelju poslijepodne, sudjelovali smo u celjskoj prvostolnici na zatvaranju jubilejskih vrata, te uživali u gostoprimstvu celjskog biskupa. Imali smo i tu čast probati vino kojeg su poslužili Ivanu Pavlu II. povodom njegova dolaska u Sloveniju.

 

            I tako, nakon tri dana gustoga rasporeda uspjeli smo opet zastati, zapitati se i obnoviti se. Zahvaljujemo braći u Sloveniji na gostoprimstvu i našem subratu fr. Tomiću na riječima koje nam je uputio tijekom ova tri dana.

 

 

2016.11.21. duh. obnova u Petrovču 1

 

2016.11.21. duh. obnova u Petrovču 2

 

2016.11.21. duh. obnova u Petrovču 3

 

2016.11.21. duh. obnova u Petrovču 4

 

2016.11.21. duh. obnova u Petrovču 6

 

2016.11.21. duh. obnova u Petrovču 7

 

Fr. Dominik Štefulić OP