Znanstveni skup i podjela službe akolita

IMG 4553 - Copy-min

 

 

 

U utorak, 15. studenog 2016., na blagdan svetog Alberta Velikog, studenti dominikanci su sudjelovali na znanstvenom skupu pod nazivom "Suvremeni izazovi odnosa filozofije i teologije". Nakon skupa smo prisustvovali na euharistijskom slavlju u crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici, na kojem su u službu akolita postavljena braća studenti fr. Gabriel M. Baćak, fr. Reginald Biklić, fr. Domagoj M. Duvnjak i fr. Ivan Zrno.

 

 

Na početku simpozija sudionike je pozdravio ravnatelj Instituta svetog Tome Akvinskog, prof. dr. sc. Alojz Ćubelić. U ime suorganizatora nazočnima se obratio dekan Katoličkog bogoslovnog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof, dr. sc. TonćiMatulić. Prema programu Simpozija glavni referat sa naslovom "Filozofska pitanja - teološki odgovori", održao je glasoviti engleski filozof i mislilac gospodin Stephen Priest. Drugo predavanje je održao prof. dr. sc. Davor Pećnjak koji je progovorio o temi Bog, filozofija, teologija i vjera. Docent filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Danijel Tolvajčić je prezentirao, komentirao i analizirao Karl Jaspersovo poimanje odnosa filozofije i religije. Dr. Iva Mršić Felbar je progovorila o fenomenu tjelesnosti iz teološke perspektive. Dr. Branko Murić je posljednjem predavanju ovog simpozija izložio pitanje izazova 'postmodernističkog' doba za teologiju. Poslijepodne se održao rad u skupinama, a nakon toga je uslijedila završna rasprava. U završnoj raspravi ponovno smo profitirali u dubokim i zanimljivim uvidima prof. dr. sc. Stephena Priesta koji je odgovarao i komentirao sažetke rada u skupinama.

 

Nakon toga smo sudjelovali na večernjem euharistijskom slavlju koje je predslavio o. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, u crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici. Tijekom slavlja su fr. Gabriel M. Baćak, fr. Reginald Biklić, fr. Domagoj M. Duvnjak i fr. Ivan Zrno postavljeni u službu akolita.

Akolit se inače postavlja da pomaže đakonu i poslužuje svećeniku. On u određenim slučajevima može dijeliti svetu pričest, izlagati vjernicima na klanjanje Presvetu Euharistiju i na kraju je pohraniti, ali bez da podijeli blagoslov narodu. Ako je potrebno, može se brinuti za pouku drugih vjernika, koji će po privremenom ovlaštenju pomagati đakonu ili svećeniku u liturgijskim činima, noseći misal, križ, svijeće itd. ili vršeći druge slične službe.

Molimo da se ova četiri nova akolita odnose prema mističnom Tijelu Kristovu s iskrenom ljubavlju baš kao što je to učinio i sv. Albert Veliki.