Kardinal Müller u Zagrebu

2016.11.10. Muller

 

U utorak, 8. studenog, stigao je u Zagreb uzoriti kardinal Müller. U Zagreb je stigao zbog više razloga. Prvi razlog je taj što je od Hrvatskog katoličkog sveučilišta primio počasni doktorat. Svečanost se održala u četvrtak, 9. studenog u  dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, a doktorat mu je uručio pred mnogim uzvanicima rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

 

 

 

Drugi razlog jest njegova želja pohoditi Stepinčev grob i hodočastiti u Stepinčevu katedralu. Tom prigodom je i u 18 sati, u četvrtak, u zagrebačkoj katedrali održao svetu euharistiju u čast bl. Alojzija Stepinca u koncelebraciji sa uzoritim kardinalom Josipom Bozanićem, apostolskim nuncijem u RH, preuzvišenim ocima biskupima, svećenicima. Na euharistiji su bili prisutni i mnogi službenici kako gradskih tako i državnih vlasti. Na misi je sudjelovalo i par dominikanskih bogoslova. Ono sa čime je mene zadivio, jest njegova borba sa Hrvatskim jezikom. Cijelu euharistiju održao je na Hrvatskom jeziku. To pokazuje koliko mu je stalo do Crkve u Hrvata i koliko je zapravo ljubi i poštuje. Drugo, s čime me je zaintrigirao, jest ljubav prema bl. Stepincu. S kojom je ljubavlju i poštovanjem govorio o Nadbiskupu. Moglo se uistinu primijetiti da je uzoriti kardinal uistinu ganut mučeništvom bl. Stepinca i siguran u njegovu svetost. Za Stepinca je kazao kako je on djelujući u četirima različitim političkim sustavima kao nepromjenjivo i trajno uporište imao savjest, koja mu je bila svetište susreta duše s Kristom, vjerodostojni Božji glas koji mu je u svakome trenutku omogućavao razlučiti dobro od zla, istinito od lažnoga, lijepo od ružnoga, jedinstvo od razdora, mir od bilo kakvoga nereda. Takvom je svojom savješću služio Bogu, svojoj Crkvi i spasenju čovjeka. Nakon euharistijskog slavlja kardinal Müller je zajedno sa nasljednikom bl. Alojzija, kardinalom Bozanićem i svima prisutnima kleknuo pred grob blaženika, te mu uputio svoju molitvu.

 

Treći povod njegova dolaska bilo je predstavljanje knjige u dvorani Vijenac. Njegova knjiga “Razgovor o nadi” odgovara na pitanja odnosa razuma i vjere, siromaštva i bogatstva, sekularizirane mase i „kreativne manjine“, u kojoj navodi „veličanstven lik“ i djelo mučeništva blaženoga Alojzija Stepinca. Kardinal veli, da je Bog u Stepinčevu primjeru pokazao da čak i u najtežoj političkoj situaciji, ako pripadamo kršćanskoj stvaralačkoj manjini, možemo u Bogu pronaći milost i savjet koji su potrebni kako bismo donijeli ispravnu odluku, izdržali nevolje, oprostili neprijateljima te prosvijetlili ostatak društva znakovima stvarne nade.

 

Ukratko o kardinalu Mülleru:

Gerhard Ludwig Müllerrodio se 1947. u Finthenu blizu Mainza. Nakon što je maturirao na Biskupijskoj srednjoj školi u Mainzu, studira teologiju u Munichu i Freiburgu. Doktorirao je teologiju 1977. Pod mentorstvom prof. Karla Lehmanna, kasnije kardinala. Prihvatio je poziv honorarnog predavača na katedri dogmatske teologije na Katoličkom sveučilištu u Munichu 1986. godine. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je biskupom Regensburga 1. listopada 2002. godine. Papa Benedikt XVI. ga 2. srpnja 2012. imenuje nadbiskupom ad personam, te prefektom Kongregacije za nauk vjere. Po toj poziciji postao je čelnik Međunarodne teološke komisije, Papinske biblijske komisije te Papinske komisije Ecclesia Dei. Papa Franjo nakon izbora za papu, potvrdio ga je na službama, te ga je 22. veljače 2014. imenovao kardinalom đakonom Svete Rimske Crkve i dodijelio mu kao naslovnu kardinalsku crkvu sv. Agneza u agoniji u Rimu.

 

2016.11.10. Muller 1

 

2016.11.10. Muller 2

 

2016.11.10. Muller 3

 

2016.11.10. Muller 4

 

 

2016.11.10. Muller 5

 

2016.11.10. Muller 6

 

 fr Dominik Štefulić OP