Brat Marin na Danu bioetike

20161024 215736

 

 

 

 

 

Naš brat Marin Golubović sudjelovao je na proslavi Dana bioetike koja je održana na Pravnom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. U samom programu sudjelovao je pisanim radom s temom: „Bioetika, ljudsko dostojanstvo i ljudska prava" koji je nagrađen trećom nagradom i sudjelovao je u studentskoj debati. Pitali smo našeg brata Marina za nekoliko misli o proslavi Dana Bioetike i evo što nam je rekao, a u prilogu vam donosimo i njegov rad.

 

Pitanja koja život pred nas često stavlja okupiraju naše misli. Neke misli nas napuste vrlo brzo, ali neke ostaju i utječu na naše razmišljanje, na naše životne stavove, svjetonazor... Pitanje koje bih nazvao „pitanjem svih pitanja" jest upravo sam život - činjenica života. Pitanje je to koje je, možemo reći, prisutno od samog iskona čovječanstva i kao takvo u temeljima filozofije. Tko sam? Odakle sam? Zašto sam? Kamo idem? ...
Imajući u vidu razmišljanje o činjenici života kao dara, može se čovjek pokušati staviti u ulogu liječnika koji sudjeluje u samom porodu. Taj liječnik svo svoje stečeno znanje, svoje sposobnosti; stavlja upravo u službu života. Međutim, sudjelujući nedavno na proslavi Dana Bioetike (UNESCO Chair in Bioethics, Croatian Unit), primjetio sam kako se liječnici često puta nađu i u nezavidnoj situaciji. Primarijus dr. sc. Vladimir Blagaić, iz kliničke bolnice Sveti Duh, iznio je svim sudionicima na proslavi Dana Bioetike dvije situacije u kojima se on kao liječnik našao u gotovo bezizlaznoj situaciji. Svakako da liječniku nije jednostavno pomiriti se s činjenicom kada više ni on, uza sav svoj trud i znanje, ne može ništa učiniti kako bi spasio život. Život se svojim prirodnim putem ugasi. Ono što je protuprirodno jest pobačaj, no, pitanje primarijusa i studentske debate koja je uslijedila, nije bilo vezano uz pobačaj, nego uz činjenicu da je majka odlučila zadržati i roditi dijete, ali je došlo do medicinskih komplikacija. Bila su postavljena dva pitanja i sama studentska debata u dvije skupine studenata. Bogatstvo ove debate nije u velikim studentskim govorima, u umnosti i snalažljivosti samih govornika. Bogatstvo je u različitosti. Sudjelovali su studenti Pravnoga fakulteta, Filozofskog fakulteta, Medicinskog fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta. Uistinu, ugodno je slušati mišljenja s različitih znanstveno-stručnih gledišta oko istoga pitanja. Na izgradnju nam je svima bila razmjena osobnih mišljenja i iskustava, premda se ne moramo slagati s drugom stranom. U tome je ljepota i bogatstvo akademske zajednice, pluralnost mišljenja i međusobno uvažavanje drugog i drugačijeg mišljenja. Jer, živimo svi ovdje jedni kraj drugih, a tako se malo poznajemo. Ovo je bila prilika da svatko od nas pruži jedan mali dio sebe, svog mikrokozmosa, u širu akademsku zajednicu te i na taj način damo svoj doprinos o „pitanju svih pitanja", o čudesnom daru života.

 

fr. Marin Golubović OP

 

Esej "Bioetika, ljudsko dostojanstvo i ljudska prava" preuzmite ovdje.