(FOTO) Hodočašće u Mariju Bistricu

2016.08.05.Marija Bistrica.02

 

Dana 7.5. 2016. održalo se tradicionalno svibanjsko, osmo po redu, Dominikansko kruničarsko hodočašće u nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Hodočašću su nazočili i dominikanski studenti, zajedno sa župljanima župa Kraljice sv. krunice i bl. Augustina Kažotića na Peščenici.

 

U ranim jutarnjim satima prema nacionalnom svetištu krenula su puna tri autobusa. Putem su se pjevale marijanske pjesme, upoznavalo se povijest svetišta te su se čitala molitvena razmatranja. Po dolasku u Mariju Bistricu, bilo je predviđeno slobodno vrijeme za razmatranje, druženje i šetnju suncem obasjanim – bistričkim krajolikom.

 

Prva zajednička točka bila je molitva krunice u bazilici, nakon čega je uslijedilo duhovno obogaćujuće predavanje fr. Domagoja Augustina Polanščaka o krunici. U 11 sati svečano euharistijsko slavlje predslavio je i propovijedao p. Mato Bošnjak. Pritom je sve nazočne hodočasnike pozdravio i dobrodošlicu im zaželio mons. Zlatko Koren, rektor svetišta. Nakon mise, svi su hodočasnici u bazilici, jednoglasno sa svećenicima i bogoslovima, izmolili prigodnu molbenicu Kraljici sv. krunice.

 

Ubrzo nakon slobodnoga vremena i okrijepe, u popodnevnim satima, hodočašće je bilo upotpunjeno i zaokruženo pobožnošću križnoga puta koje je predvodio fr. Ljudevit Josip Jeđud (p. Lujo). On je to hodočašće ujedno organizirao i vodio. Po završetku predviđenoga rasporeda, jedni su još otišli u kratku šetnju, a drugi na kavu u ugodnom društvu.

 

Zahvalni Bogu i Majci Božjoj na zagovoru, na lijepom sunčanom vremenu koje nas je poslužilo te na svim primljenim blagoslovima u životu i današnjem danu, u kasnim popodnevnim satima, vratili smo se natrag u svoje zagrebačke dominikanske župe.

 

 

fr. Gabriel Matej Baćak OP

 

Cijelu fotogaleriju pogledajte na Flickru.