Adventsko hodočašće i duhovna obnova dominikanske obitelji

2015.12.19.Duhovna obnova.03 

Novi događaj u životu dominikanske obitelji i prijatelja bilo je adventsko hodočašće i duhovna obnova u Međugorju i Sinju od 4. do 6. prosinca 2015. godine. Hodočašće je započelo u kasnim večernjim satima petka kada smo se ispred samostana Kraljice svete krunice smjestili u autobus i uz pozdravni blagoslov o. Ante Bobaša OP zaputili prema Međugorju. O. Mirko Irenej Vlk OP bio je zadužen za duhovno vodstvo ovog hodočašća i duhovne obnove, za nagovor i stoga se odmah prihvatio te uloge i uvodnim nagovorom nas uveo u razmatranje značaja ove duhovne obnove. Molitva krunice predvođena članovima Dominikanskog laičkog bratstva 'bl. Ozana Kotorska' nastavila se nakon uvodnog nagovora, a zajednička molitva časoslova - Povečerja, zaokružila je molitveni dio nakon čega smo utonuli u san s ciljem što boljeg odmora za dan koji slijedi.

 

Subotnje jutro, još vozeći se u autobusu, započeli smo zajedničkom molitvom časoslova - Jutarnje, nakon čega smo došli u Međugorje. Penjući se na brdo Križevac, braća studenti i braća suradnici predvodili su Put svjetla kojim smo razmatrali Kristovo uskrsnuće. Dolazak na vrh značio je povlačenje u dubinu srca svakog hodočasnika da iznese svoje najveće molitve i zahvale i preda ih Gospodinu. Okrjepa u obliku finog ručka u pansionu Grle obnovila nas je za nastavak programa, a to je bio poslijepodnevni nagovor o. Mirka o milosrđu te sakrament pomirenja. Sveta misa u župnoj crkvi sv. Jakova okupila je hodočasnike dominikanske obitelji sa hodočasnicima iz drugih zemalja nakon čega smo se vratili u pansion na zajedničku molitvu časoslova - Večernje. Uslijedilo je slobodno vrijeme i euharistijsko klanjanje.

2015.12.19.Duhovna obnova.02

 

Prije nedjeljnog doručka u pansionu, zajednički smo molili Jutarnju molitvu časoslova. Za uspon na Podbrdo, braća studenti pripremili su vlastita razmatranja o Djevici Mariji koja su iznosili prije svake desetice krunice koju smo zajednički izmolili. Podno Marijina kipa i Kristova križa na Podbrdu ostavili smo pokoju suzu, molitvu, smiješak, zahvalu, radost, preispitivanje, tugu, probleme i otvorili srca. Uz gitare i pjesmu zaputili smo se u svetište Čudotvorne Gospe Sinjske u župnu crkvu pri franjevačkom samostanu gdje je svetu misu predvodio o. Mirko , a potom i molitvu Gospi Sinjskoj podno njene slike. Fra Antonio Mravak ispričao nam je o povijesti samostana i svetišta te o redovničkim zvanjima na sinjskom području. Puni informacija i dojmova te ispunjenog srca od hodočašća i duhovne obnove zaputili smo se sretno prema Zagrebu u sigurnim rukama našeg vozača Petra i, naravno, naše Nebeske Majke.

 

2015.12.19.Duhovna obnova.01

 

Kraljice Mira, moli za nas!

Čudotvorna Gospe Sinjska, moli za nas!

Maja Rita Marinović LOP