(FOTO) Dominikanci u zemlji kamena, krša i maslina

2015.mostar

U utorak, 12. svibnja, sedmorica braće studenta Hrvatske dominikanske provincije su povodom predstavljanja Reda i sudjelovanja u sklopu pobožnosti „13 utoraka sv. Anti Padovanskom", zajedno sa svojim učiteljem, fr. Antom Bobašom, posjetili franjevački samostan i crkvu sv. Petra i Pavla u Mostaru.

 

Pri dolasku u Mostar dočekao ih je fratar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, fra Iko Skoko, koji je s njima bio na ručku te ih kasnije proveo samostanskim klaustrom, kapelom, molitvenom dvoranom i samom crkvom sv. Petra i Pavla koja je, sa svojim zvonikom visine 107 m, najviša sakralna građevina u Bosni i Hercegovini.

 

Ispričavši im sve o njezinoj gradnji i povijesnom značaju, baš kao i o Hercegovačkim franjevačkim mučenicima za vrijeme Drugog svjetskog rata, fra Iko im je pokazao i obližnju parcelu na kojoj fratri grade pučku kuhinju i studentski dom.

 

Uslijedila je šetnja centrom grada Mostara, preko Starog mosta i rijeke Neretve, pa sve do prekrasnog vidikovca, Mehmed Koski pašine džamije, i natrag do franjevačkog samostana.

 

Prije samog početka euharistijskog slavlja u župi sv. Petra i Pavla, fr. Marko Pavlinović i fr. Anto Gavranović su nazočnim vjernicima ispred ulaza u crkvu dijelili svete sličice naših dominikanskih svetaca i blaženika te časopis „Izazov istine" koji je službeno glasilo mladih hrvatskih dominikanaca.

 

Nakon uvodne molitve ispred kipa sv. Ante Padovanskog, predslavljena je bila sv. misa koju je predvodio i na kojoj je propovijedao fr. Anto Bobaš.

 

Poslije sv. mise dominikanski su bogoslovi, fr. Ivan Dominik Iličić, fr. Gabriel Matej Baćak, fr. Domagoj Marija Duvnjak, fr. Ante Kazoti i fr. Lovro Krželj, pred mnoštvom od oko tisuću nazočnih vjernika, izveli svoj već dobro uvježbani igrokaz pod nazivom: „Dominiče, tko si?", kojim su još jednom, ovaj put u Mostaru, prezentirali svu raznolikost i bogatstvo Dominikanskog reda i njegove obitelji.

 

Pozdravivši se s fra Ikom Skokom i zahvalivši braći franjevcima na srdačnom gostoprimstvu, braća studenti su se, zajedno sa svojim učiteljem, uputili prema splitskom dominikanskom samostanu gdje su prenoćili i sutradan ujutro sudjelovali na još jednom euharistijskom slavlju, ovaj put sa splitskim dominikancima.

 

Za kraj vrijedi spomenuti i da su braća studenti na putu prema Mostaru posjetili obitelj našeg bogoslova, fr. Marka Pavlinovića, u Cisti Velikoj te tom prilikom obišli povijesna nalazišta stećaka i bunara iz turskih vremena.

 

tekst: fr. Gabriel M. Baćak OP

foto: fr. Ivan D.Iličić OP & fr. Lovro Krželj OP