Duhovne vježbe na Korčuli

2015.04.18.korculaB

U dominikanskom samostanu sv. Nikole i u samostanu sestara dominikanki u Korčuli, od Vazmenog utorka 7.travnja do subote 11. travnja 2015. godine održane su duhovne vježbe za braću studente Hrvatske dominikanske provincije. Voditelj duhovnih vježbi bio je dominikanac fr. Marko Bobaš, starješina korčulanskog samostana svetoga Nikole.

 

Duhovne vježbe su posebno milosno vrijeme u kojem je moguće na poseban način ostvariti intimne molitvene trenutke s Gospodinom u tišini svoga srca. Te trenutke je nemoguće, a i nepotrebno u cijelosti podijeliti s drugima. Oni ostaju u dubinama svake pojedine duše koja ih je primila. Međutim potrebno je dijeliti nešto od onoga što smo primili jer nas to uči karizma dominikanskog reda i našeg utemeljitelja koji je sate i sate provodio u intimnim trenucima s Gospodinom i primao spoznaju, snagu i nadahnuće za poslanje koje je imao. Govorio je s Bogom da bi onda bio sposoban govoriti drugima o Bogu, točnije o onome što je Bog učinio u njegovom životu. U susretu s drugima svjedočio je i dijelio radost, ljubav koju je primao od Gospodina. To ga je osposobilo za vedrinu i otvorenost duše. Zbog toga su ga mnogi pamtili po susretljivosti i radosnom osmijehu. Ono što je primao od Gospodina u njemu je rasplamsalo čežnju da to donosi drugima. Tako je i s nama na ovim duhovnim vježbama pa prenosimo i dijelimo u općenitoj formi djelić od onoga što smo primili od našega patera Marka Bobaša.

 

Govorio nam je stvari koje se tiču svih kršćana, a ne samo nas redovnika i budućih svećenika. Odmah prvoga dana nas je zainteresirao rečenicom kako je jednom zgodom vidio na internetu naslov jedne narodnjačke pjesme pod nazivom "Neke ptice nikad ne polete" što je odmah povezao za vlastitim iskustvom i žalosnim stanjem većine kršćane. Dakle u jednom životnom trenutku uspio je priznati samome sebi i pred Gospodinom da je upravo on godinama bio ta ptica koja nije poletjela. Čak je bio uvjeren da je dobar kršćanin, te sposoban i savjestan svećenik. Međutim, svjedoči Marko da je sve vrijeme gradio svoj projekt, svoje kraljevstvo a ne Božji projekt i njegovo kraljevstvo i da prije nije susreo Isusa koji je osoba. Dakle bio je svećenik a da pri tome nije imao intiman odnos s Isusom, a izmolio je tisuće molitava Božanskog časoslova kao uzoran i revan redovnik. Rekao je kako let započinje tek nakon intimnog susreta s Isusom. Taj susret i promjena mentalitetnog sklopa u poimanju molitve i odnosa s Gospodinom je tek početak leta. Kada započnemo s našim letom dolaze brojne kušnje i napasti. Jedna od njih je da si počnemo umišljati da smo bolji i prosvjetljeniji od drugih, da je to sve naša zasluga, da pomislimo "Vidi me tko je kao je", da gledamo druge s visoka i slično. Za nastavak leta važna je poniznost pred Gospodinom, iskreno traženje njegove Svete volje svaki dan i spremnost na rušenje vlastitog kraljevstva kako bi se ostavilo prostora Gospodinu da u nama izgradi svoje Kraljevstvo, da zaživi njegov projekt u našem životu. Naglasio je kako Bog poštuje našu slobodu i da neće graditi svoj projekt ako mu to ne dopustimo i ako smo navezani na vlastiti projekt. Kada mu dopustimo, tada On stoji iza nas i u potpunosti financira, odnosno brine se za taj projekt koji onda nitko ne može zaustaviti. Da bismo to uspjeli potrebno je sve raditi s Isusom i uvijek ga pitati savjet u intimnom molitvenom razgovoru. Važno je razgovarati i s duhovnikom o prepoznavanju Božje volje koju osluškujemo u tišini svoga srca za vrijeme intimnog odnosa s Gospodinom. Više puta je rekao da mnogi kršćani nemaju program za konvertiranje, odnosno čitanje poruka koje im Gospodin šalje te nastavljaju sami kročiti kroz život kao siročad umjesto da postanu ljubljena Djeca Boža koja su intimno povezana s Isusom i koja postaju sposobna gledati na svijet očima duha te čitati znakove vremena i stanja vlastite duše.

 2015.04.18.korculaA

Naglasio je da ćemo moći pomoći drugima da ne budu više siročad, tek tada kada sami doživimo da smo ljubljeni.Tek kad se nama otvore oči srca i duha, odnosno kada primimo na dar "program za konvertiranje" poruka o stanju vlastite duše moći ćemo drugima pomoći da se i njima to dogodi. Pater je više puta naglasio na važnost redovitog dnevnog rasporeda i pozvao nas na ranije lijeganje i ranije ustajanje kako bismo na samome početku dana imali sat vremena intimnog druženja s Gospodinom u kojemu bismo mu predali svoj život, zamoli ga i dali mu dozvolu da u tome danu s nama izgrađuje svoj projekt i kako bismo mu predali sve ljude koje ćemo susretati toga dana.

 

Na poseban način je protumačio Isusovu oporuku s križa, čime nam je posvijestio kako su to jako važne riječi jer ih je Isus rekao neposredno prije smrti. Bogu je jako stalo do toga da ne budemo siročad nego da Mariju prihvatimo kao Majku, a ona će nas uvijek dovoditi svome Sinu u kojemu imamo život vječni i u kojemu ćemo ostvariti svoje ovozemaljsko poslanje i dopustiti ostvarenje i dovršenje Božjeg projekta i kraljevstva u nama. U tome duhu završavamo ovaj izvještaj i srdačno vas pozdravljamo i blagoslivljamo.

 

fr. Lovro Krželj OP

fr. Ivan Dominik Iličić OP

 

 

FOTOGRAFIJE S DUHOVNIH VJEŽBI POGLEDAJTE KLIKOM NA FOTOGRAFIJU ISPOD.

2015.04.18.korculaC