(FOTO) Taizé susret u Pragu – kvasac jedinstva kršćana

2015.01.01.taize.00

Laudate omnes gentes Dominum – Svi narodi hvalite Gospodina, odzvanjalo je nesvjesno u ušima tridesetak tisuća mladih Europljana koji su se slili u češku prijestolnicu, u Prag, kako bi još jednom posvjedočili kršćansku prisutnost u svijetu te podsjetili sve Europljane na duboko kršćansko korijenje u europskom tlu. Braća iz Taizéa, odlučili su da se 37. Susret mladih pod nazivom Hodočašće povjerenja na Zemlji, ove godine održi u Pragu od 29. prosinca 2014. do 2. siječnja 2015.


Mladim pravoslavcima i protestantima, pridružili su se i mnogobrojni mladi katolici kako bi posvjedočili Krista koji je jedan i kako bi kroz međusobno upoznavanje gledali prema jedinstvu svih kršćana. Pet dana svog boravka u Pragu, mladi Europljani, među kojima su bili i mladi iz župe Kraljice svete Krunice, promišljali su o tome kako biti sol zemlje u današnjem svijetu te kako izgrađivati mir i povjerenje među narodima.

 


U jutarnjem dijelu programa, mladi su nakon molitve u malim skupinama jedni druge hrabrili na izgrađivanje plemenitijeg i ljepšeg svijeta, svijeta u kojem će mladi biti perspektiva i konstruktivna stvarnost društva. Dijelili su osobna iskustva, govorili o miru, o svome kršćanskom svjedočanstvu u svojim domovinama. Uz jutarnji dio programa koji se odvijao po praškim župama koje su ugostile i u svoje domove primile mlade, mladi su se još dvaput dnevno okupljali na molitvama u praškim crkvama i na velesajmu. Uz to, bilo je vremena i za razgledavanje ljepota grada Praga te sudjelovanje u mnogobrojnim radionicama diljem Praga.

 


Sadašnji prior Taizé zajednice, brat Alois, svakodnevno je imao nagovore i promišljanja. No svakako, najupečatljiviji je onaj posljednji nagovor koji je održao na večernjoj molitvi 1. siječnja kada je dao šest konkretnih prijedloga za ekumensko djelovanje (vidi: http://www.taize.fr/hr_article17449.html). Upravo je ekumenizam stvarnost kojoj svi kršćani moraju snažno prionuti i beskompromisno se za jedinstvo kršćana zalagati. Na to nas potiče i papa Franjo. Posljednje večeri, objavljeno je da će sljedeće godine Hodočašće povjerenja na Zemlji od 28. prosinca 2015. do 1. siječnja 2016. biti u Španjolskoj, u Valenciji. Hasta la vista in Valencia J