Naša svakodnevica

Mjesec dana bečke škole (1.dio)

2017.9.21. Beč 16

 

Beč... grad valcera, umjetnosti, kulture, dobre hrane... To bi bile prve asocijacije kada netko spomene ime toga grada. No, ja sam imao priliku uvijeriti se je li to zapravo tako. Mjesec dana proveo sam u Beču, pohađajući tečaj njemačkog jezika na Internationales Kulturinstitut (IKI) kojeg od srca preporučujem svima. Osim odlaska na tečajeve imao sam dovoljno slobodnog vremena da istražim Beč. Uz mnoštvo slika i teksta želim vam bolje približiti Beč, njegov povijesni značaj, njegove znamenitosti, njegovu kulturu, običaje...Da ne duljim, krenimo u upoznavanje Beča. 

Opširnije:Mjesec dana bečke škole (1.dio)

Predstavljen 'Izazov istine' u Zagrebu

2016.12.12.izazov 8

U večernjim satima nedjelje, 11. prosinca 2016., u dvorani "Kažotić" u samostanu Kraljice svete krunice u Zagrebu, mladi hrvatski dominikanci predstavili su novi broj svoga glasila "Izazov istine".

Opširnije:Predstavljen 'Izazov istine' u Zagrebu

Duhovna obnova u Petrovču

 

2016.11.21. duh. obnova u Petrovču 5

 

 

Tijekom protekla tri dana (18.11. - 20.11.) bili smo na duhovnoj obnovi u Sloveniji, u dominikanskom svetištu Majke Božje u Petrovču. Obnovu je bogoslovima vodio fr. Ivan M. Tomić, a putu u Sloveniju pridružio se i učitelj studenata fr. Domagoj A. Polanščak.  Sudjelovali smo i na više događaja koji su bili organizrani povodom godine jubileja Reda propovjednika.

 

Opširnije:Duhovna obnova u Petrovču

Postavljanje u službu čitača ( lektora)

2016.11.12. Primanje službe čitača 11

 

 

U subotu, 12. studenog, na spomendan biskupa i mučenika sv. Jozafata, provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković postavio je desetoricu braće studenata u službu čitača (lektora) pod konventualnom svetom misom. Na euharistiji uz Provincijala koncelebrirali su: učitelj studenata, fr. Domagoj A. Polanščak i prior samostana fr. Zvonko Knežević.

 

Opširnije:Postavljanje u službu čitača ( lektora)

Znanstveni skup i podjela službe akolita

IMG 4553 - Copy-min

 

 

 

U utorak, 15. studenog 2016., na blagdan svetog Alberta Velikog, studenti dominikanci su sudjelovali na znanstvenom skupu pod nazivom "Suvremeni izazovi odnosa filozofije i teologije". Nakon skupa smo prisustvovali na euharistijskom slavlju u crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici, na kojem su u službu akolita postavljena braća studenti fr. Gabriel M. Baćak, fr. Reginald Biklić, fr. Domagoj M. Duvnjak i fr. Ivan Zrno.

 

Opširnije:Znanstveni skup i podjela službe akolita

Kardinal Müller u Zagrebu

2016.11.10. Muller

 

U utorak, 8. studenog, stigao je u Zagreb uzoriti kardinal Müller. U Zagreb je stigao zbog više razloga. Prvi razlog je taj što je od Hrvatskog katoličkog sveučilišta primio počasni doktorat. Svečanost se održala u četvrtak, 9. studenog u  dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, a doktorat mu je uručio pred mnogim uzvanicima rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

 

Opširnije:Kardinal Müller u Zagrebu

In memoriam: Slavka Lovrinčević

2016.11.03.slavka.lovrincevic

Valjalo bi, zaista, započeti biblijskim riječima o završetku ovozemnog života jednog starozavjetnog pravednika koji je mnogo prepatio: i umrije, star, nauživši se života.

 

Tako slično, u dubokoj starosti preminula je u nadi uskrsnuća naša draga Slavka Lovrinčević. Poseban osmijeh na njezinom staračkom licu i mnoge životne priče iz njezinog ispunjenog života ostat će u sjećanju onima koje je ova draga starica poučavala kastiljskom jeziku (castellano - kako je voljela da zovemo španjolski) dok su se nalazili u dominikanskom novicijatu u Dubrovniku. Iako se teško kretala pod teretom starosti, nije joj nikada bilo teško putovati iz obližnjih Mlina i posjećivati nas.

Rado je s nama dijelila svoja bogata iskustva iz života u Argentini i oduševljenost njihovim načinom života te nam pričala o skromnom, siromašnom i pristupačnom kardinalu Bergogliu, koji će postati papa Franjo, nerijetko ističući kako je često hodao u poderanim cipelama te kako je jako volio piti mate, argentinski tradicionalni čaj. Poznavala ga je i osobno, i mnogo nam je puta spomenula kako bi mu voljela pisati u Vatikan, ali ga ne želi zamarati jer ima puno posla. Eto takva je bila naša Slavka.

 

Neka je Bog trojstvene ljubavi primi u svoj zagrljaj! Počivala u njegovu miru!

2016.11.03.slavka i novaci

 

Opširnije:In memoriam: Slavka Lovrinčević

Malo hodoćašće u Luceru

 07


U četvrtak, 20. listopada 2016. godine nas četvero dominikanskih trećoredaca iz Bratstva blaženog Augustina Kažotića (Laura Katarina Jagodić, Davor Augustin Tkalčević, Darko Tomislav Jelinić i Maja Jelinić) zajedno s bratom suradnikom fra Antom Kazotijem, dalekim rođakom našeg Blaženika, krenuli smo na dugo iščekivano hodočašće u Luceru kako bismo se poklonili pred grobom tog slavnog hrvatskog dominikanca i biskupa. Ovo je hodočašće za nas bila prekrasna prigoda da u Jubilejskoj godini Reda propovjednika hodočastimo na sveta mjesta za nas dominikanske laike: u Sienu, gdje se nalazi relikvija glave svete Katarine Sijenske, zatim u Luceru, gdje je grob blaženog Augustina te najzad u Bolognu na grob svetog oca Dominika.

 

Opširnije:Malo hodoćašće u Luceru

Brat Marin na Danu bioetike

20161024 215736

 

 

 

 

 

Naš brat Marin Golubović sudjelovao je na proslavi Dana bioetike koja je održana na Pravnom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu. U samom programu sudjelovao je pisanim radom s temom: „Bioetika, ljudsko dostojanstvo i ljudska prava" koji je nagrađen trećom nagradom i sudjelovao je u studentskoj debati. Pitali smo našeg brata Marina za nekoliko misli o proslavi Dana Bioetike i evo što nam je rekao, a u prilogu vam donosimo i njegov rad.

Opširnije:Brat Marin na Danu bioetike

Izabran novi učitelj studenata

2016.10.26.učitelj.01

 

Na izbornoj Provincijskoj skupštini koja se održala u Bolu na Braču od 19. do 23. rujna 2016. godine, braća su izabrali fr. Domagoja A. Polanščaka za novog učitelja studenata.

 

Fr. Domagoj Augustin Polanščak, dipl. teolog, dipl. filozof i književni komparatist.Rođen je 27. kolovoza 1981. godine u Sisku, od oca Zvonka i majke Marije, rođ. Petranović. Ima brata Lea. Dolazi iz župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku. Osnovnu školu i opću gimnaziju završio je u rodnom gradu. Nakon završetka srednje škole upisao je Filozofski fakultet u Zagrebu i diplomirao, smjer filozofija i komparativna književnost. U kolovozu 2010. godine ulazi u Red braće propovjednika. Nakon novicijata u Dubrovniku, asigniran je u samostan Kraljice sv. krunice kao brat student i studirao teologiju na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove gdje je i diplomirao. Doktorand je na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Po rukama zagrebačkog nadbiskupa Josipa kardinala Bozanića zaređen je za đakona 25. listopada 2014. godine, a po rukama sisačkog biskupa mons. Vlade Košiča primio je red prezbiterata 27. lipnja 2015. godine. Do sada je obnašao službu župnog vikara u župi Kraljice svete Krunice u Zagrebu, te je bio moderator studija u Studentatu.

Mlada misa - fr. Ivan Marija Tomić

2016.09.15.mlada misa.01

 

U nedjelju, 11.9., proslavili smo mladu misu fr. Ivana Marije Tomića u njegovoj župi u Gornjim Bogićevcima.Okupili smo se pred njegovom kućom te nakon majčinog blagoslova se uputili u procesiji prema župnoj crkvi, pjevajući i moleći putem.

Opširnije:Mlada misa - fr. Ivan Marija Tomić