Napoleon - car i vojskovođa koji se na kraju života poklonio Kristu

2017.1.8. napoleon 1

I Napolenon je bio jedan od "velikih" kraljeva ovoga svijeta, koji se ipak na kraju poklonio Kristu Kralju, shvativši da ne može uništiti njegovu Crkvu i kraljevstvo Njegove ljubavi. 

 

 

Dok je kao zatočenik provodio posljednje dane života na otoku Sveta Helena, Napoleon Bonaparte, francuski car i veliki vojskovođa, napisao je sljedeće riječi o Isusu Kristu: "Reći ću vam ovo. Aleksandar, Cezar i ja, mi smo utemeljili velika carstva, Ali naša carstva su bila utemeljena na sili. Isus je utemeljio svoje kraljevstvo na ljubavi i sve do danas milijuni su spremni umrijeti za njega ...

 

 

Tko je danas spreman umrijeti za mene? ... Mislim da ponešto znam o ljudskoj prirodi i zato vam kažem, Isus Krist je bio više od čovjeka ... Vrijeme, veliki razarač, ne može uništiti ovaj sveti plamen. I to je ono što me najviše začuđuje. To je ono što mi jasno kazuje da je Isus Krist Bog."

 

 

Nedavno je bila svetkovina Bogojavljenja. Poput kraljeva, mudraca s istoka i mi se poklonimo Gospodinu i dopustimo mu da nas susret s Njime preobrazi kao što je preobrazio mudrace koji su se nakon susreta s Gospodinom vratili kući drugačijim, novim putem.

 

 

Fr. Ivan Dominik Iličić OP