Potpuni oprost kod dominikanaca

2016.11.21. Potpuni oprost 1

 

 

Jučer je na svetkovinu Isusa Krista Kralja svega stvorenja papa Franjo službeno zaključio Godinu milosrđa. Ipak, potpuni oprost uz određene uvjete još je uvijek moguće dobiti kod dominikanskih crkava i kapelica.

 

 

Naime, Papa Franjo je udijelio ovu mogućnost zbog toga što Red propovjednika slavi 800. godišnjicu svoga postojanja. Ovakav potpuni oprost je moguće dobiti do 21. siječnja 2017. Ovaj datum je uzet zato što je osmostoljetna obljetnica od kada je papa Honorije III. donio bulu "Gratiarum omnium largitori" kojom je potvrdio Red braće propovjednika. Vjernici mogu dobiti ovakav potpuni oprost pod uobičajenim uvjetima (sakramentalna ispovijed, euharistijska pričest i molitva na nakanu Vrhovnog Svećenika), a koji ako su u duhu pokore i potaknuti ljubavlju, mogu dobiti jednom dnevno, a mogu također svaki put namijeniti za duše koje su u čistilištu, srcem ujedinjeni s duhovnom svrhom Svete godine milosrđa:

a.- na jubilejskim slavljima, kao što je određeno u pismu zamolbe, na kojima će pobožno sudjelovati;

b.- u crkvama i kapelicama Dominikanske obitelji koje pohode na hodočašću i gdje će pred Presvetim Sakramentom prikladno vrijeme pobožno razmatrati, zaključivši molitvom Gospodnjom, vjerovanjem, molitvom Jubileja i zazivom Blaženoj Djevici od Presvete Krunice.

 

Članovi Dominikanske obitelji koji su zbog bolesti ili drugih ozbiljnih razloga spriječeni sudjelovati na jubilejskim slavljima mogu također dobiti potpuni oprost uz određene uvjete.

 

Ako želite pročitati više o ovom oprostu upućujem vas na službenu dominikansku stranicu (ovdje) gdje je izloženo pismo kojim se ovaj oprost podijelio, te pismo fr. Ante Gavrića koji je tada bio provincijal Hrvatske dominikanske provincije.

 

Fr. Ivan Babić OP