Sveti Nikola Tavelić - kršćanin “ekstremist”

2016.11.14. Nikola Tavelic-ekstremist 1

 

 

Dok je prvi hrvatski blaženik, dominikanac, Augustin Kažotić; prvi hrvatski svetac je franjevac, Nikola Tavelić, koji je mučeništvo podnio zbog svoje vjere i ljubavi prema Istini i svima onima kojima je htio donijeti Istinu koja ga je oduševila. Toliko je ljubio one koji još nisu upoznali tu Istinu da je za njih bio spreman dati svoj život.  Kažu da je bio ekstreman. Složio bih se s time.

 

 

Uistinu je bio ekstreman kršćanin, jer je bio spreman položiti svoj život za spasenje bilo kojeg čovjeka, čak i za svoje neprijatelje. Ekstreman kršćanin je onaj koji ekstremno ljubi druge ljude i moli za spasenje svih ljudi. Ekstreman kršćanin moli da se spase i pripadnici drugih religija kojima nije dana milost da upoznaju Krista. Pripadnici nekih drugih religija "mole" da propadnu oni koji nisu njihovi i "vjeruju" da će svi oni propasti. 

Krvnici Nikole Tavelića su bili ekstremisti svoje religije koji naravno nisu spremni ljubiti, a još manje dati svoj život za svoje neprijatelje i moliti za njihovo spasenje, nego čine upravo suprotno. Vrlo su spremni ubiti sve one koji nisu poput njih. Oni koji su mučili i ubili Nikolu Tavelića jasno su pokazali vlastitu nemoć da idu u argumentirani i dobronamjerni dijalog sa  drugim čovjekom.  Toga puta im je ususret došao čovjek koji uistinu jest Božji, koji je zahvaćen Božjim Duhom i preobražen susretom sa živim Bogom koji jest Ljubav, a ljubav općenito traži dijalog i put do srca drugih ljudi. Njegovi krvnici nisu prepoznali tu ljubav, a drugih načina da ga “pobijede” osim mača kojim su inače širili svoju religiju, nisu imali. Time su jasno rekli nešto o sebi i svome shvaćanju svoje "religije" te o svojoj nespremnosti na dijalog i o vlastitoj nemoći da razumski argumentirano obrane sebe i svoju vjeru.  Nikolu Tavelića, Božjeg čovjeka nisu uspjeli natjerati da se odrekne Ljubavi Božje, darovane mu u Kristu Isusu, te su ga nakon mučenja, raskomadali i spalili. Pobijedio je zapravo svetac kojega danas spominjemo u katoličkoj crkvi. Pobijedio je umrijevši zahvaćen ljubavlju Božjom, a njegovi krvnici su sami sebe porazili svojim činom, koji je znak, ne ljubavi, nego mržnje, ne jakosti i istine, nego straha i nemoći.

 

Što reći nego, sveti Nikola Taveliću moli za nas i Gospodine smiluj se njegovim krvnicima, ali i svim današnjim "ljudima-krvnicima" koji u ime neke svoje fanatične i/ili fanatično shvaćene religije ubijaju neke druge ljude, kao što su nekoć ubili njega.

 

PS - Ovo je fotografija, ikone svetog Nikole Tavelića u Jeruzalemu, u kapelici središnjeg samostana franjevačke kustodije u Svetoj zemlji. 

 

2016.11.14. Nikola Tavelic-ekstremist 2

 

fr Ivan Dominik Iličić OP