Sveta je ispovjed poput najbolje dizalice

ispovjed.01

 

Sveta ispovijed je poput najbolje dizalice. Božji milosni zahvat u svijet je poput najvećeg krana koji je omogućio čovjeku izlazak iz njegovog blata i povratak u nebeske visine. Pozvani smo na posinjenje, pobožanstvenjenje, na intiman odnos s Bogom u kojemu postajemo zahvaćeni predokusom neba već ovdje na zemlji te dionici Božanske naravi koji su sposobni ljubiti čak i neprijatelje. 

 

Što smo bliži Bogu svjesniji smo svoje grešnosti i slabosti i više se preispitujemo da li smo oholi, da li druge osuđujemo i bacamo u raze kategorije, kalupe, skupine koje smatramo manje vrijednima. Opasno je smatrati se vrjednijim od drugih i prepisivati sebi određene sposobnosti koje drugi nemaju. Ponizan čovjek se raduje kad je netko drugačiji od njega i ima drugačije darove jer je svjestan da se time ostvaruje jedinstvo u raznolikosti koja obogaćuje. Ponizan čovjek je svjestan da je dar sve što ima. Da mu Gospodin omogućuje da može i htjeti dobro i činiti dobro i ustrajati u dobru. 

ispovjed.02

 

Rastuži me kad čujem kršćane kako površno osuđuju druge kršćane koji su po nečemu drugačiji od njih. Valjda se njihov ego osjeća ugroženim u susretu s drugima i drugačijima tako se neki uznemire zbog neokatekumena, neki zbog karizmatika, neki zbog “protestantskih” pjesama, neki zbog “katoličkih”, neki zbog pričešćivanja na ruku, neki zbog pričešćivanja na usta, itd… Takozvani modernisti preziru i osuđuju tradicionaliste koji to isto čine prema prvima. Zajenički nazivinik im je to da nemaju dovoljno velikodušne i širokogrudne ljubavi, te oholost u kojoj  i jedna i druga strana misli da je potpuno u pravu, da je vrijednija, bogomdana, da oni sve savršeno razumiju, da su oni mjerilo i kriterij istinitosti. I jedni i drugi nisu ponizni, poučljivi, otovreni duhovnom rastu, preispitivanju sebe, suočavanju sa vlastitim manama i pogreškama, sa eventualnim zabludama u kojima se nalaze. Sveta ispovijed bi dobro došla i jednima i drugima, samo kad bi se uspjeli skrušiti i primznati da su oni ti koji ne ljube dovoljno i osuđuju druge.  Mislim da su i jedni i drugi u opasnosti da postanu fanatici koji površno osuđuju druge i to iz vrlo jednostavnog razloga jer oni razmišljaju drugačije od njih koji su “mjerilo istinistosti”. Otvorenost Duhu Svetome čini nas sposobnima da se radujemo različitim karizmama, darovima zajednicama, pjesmama, liturgijskim obredima i da u svemu pokušamo vidjeti nešto dobro i da poniznom ljubavlju, molitvom i dobronamjernim savjetom nastojimo da se neke manjkavosti poprave ako je moguće. Duh Sveti teži jedinstvu i raduje se raznolikosti koja obogaćuje Crkvu. Duh Sveti povezuje stvari, ima širok pogled, čini pravi sklad duha i tijela, razuma i vjere, znanja i pobožnosti. Čini nas sposobnima ljubiti sve ljude i željeti svakome spasenje. Daruje nam slobodu od zatvorenosti u nas same i svijest da nismo mi mjerilo za druge i da je istinska svetost dar koji dolazi od Gospodina, a ne plod neke naše savršenosti koju bi imali sami po sebi za razliku od drugih koji to nemaju.

 

Najlakše je drugačijega proglasiti manje vrijednim, nazadnim, biti uvjeren da je drugi u krivu, a da si ti mjerilo svega najispravnijega. Ah ta oholost.

 

Gospodine smiluj nam se, oslobodi nas i očuvaj nas od oholosti koja ima svoje prse u svakom grijehu, u svakom manjku ljubavi, u svakoj površnoj osudi, u svakom površnom olajavanju, ogovaranju, komentiranju drugoga pri čemu je često prisutna sljepoća u odnosu na samoga sebe. 

 

Sveta ispovijed je veliki dar, velika snaga. Bog je veći od svih naših grijeha. Veći je od našega srca. Ne bojmo se priznavati svoje grijehe, i dopuštati Gospodinu da nas oslobađa od oholosti i osposobljava za život u novosti života, u svetosti.

 

Koristimo veliki dar Svete ispovijedi što češće, barem jednom mjesečno i rastimo u Gospodinu koji želi naše spasenje, našu svetost, našu poniznost i zahvalnost prema Njemu koji je Izvor svake svetosti i Pokrovitelj svakoga dobroga dara.

 

Molimo za milost iskrene, skrušene i redovite Svete ispovijedi. 

 

fr. Ivan Dominik Iličić OP

ispovjed.03