Bezuvjetna ljubav - istinski melem na tešku ranu

2015.06.12.bezuvjetnaDana 6. lipnja 2015. hodočastili smo u Sarajevo i prisustvovali susretu duhovnih zvanja s papom Franjom u sarajevskoj katedrali. Kao sastavni dio toga susreta sa Svetim Ocem bili su predviđeni nastupni govori troje Bogu posvećenih osoba u obliku svjedočenja teških životnih situacija i praštanja istih. O svojoj patnji, praštanju, Božjem milosrđu i Njegovoj Bezuvjetnoj Ljubavi koja ih je dotakla i oslobodila, redom su govorili: vlč. Zvonimir Matijević, fra Jozo Puškarić i s. Ljubica Šekerija.

 

2015.06.12.bezuvjetna3Prigodno, o svetkovini Presvetog Srca Isusova, donosim i svoj kratki osvrt na svjedočanstvo fra Joze Puškarića, franjevca koji je tom prigodom izrekao svjedočanstvo svoje patnje, svog jezivog mučenja, ali i opraštanja istoga. On je u logoru za vrijeme Domovinskog rata bio fizički udaran i mlaćen raznim predmetima, rukama i nogama, a znali su ga na mučenje izvoditi i do pet puta dnevno, uglavnom noću.


Od batinanja su mu bila slomljena i tri rebra. Tom je prigodom rekao da je siguran kako nijedan čovjek to ne bi mogao izdržati sam, bez pomoći drugih ljudi, a pogotovo ne bez Božje pomoći. Prijetili su mu da će ga guliti, čupati mu nokte i soliti rane. U svome svjedočenju pred Papom, rekao je kako je osobito zahvalan Gospodinu što ga nijednog trenutka nije zahvatila mržnja prema njegovim mučiteljima.


2015.06.12.bezuvjetna4Fra Jozo kaže da im je oprostio, jer nas Isus poziva na praštanje. Pritom nadodaje: „Praštanju su me učili moji roditelji, svećenici i sestre, učitelji i odgojitelji; praštanje otvara prostor za dolazak Božjeg kraljevstva u čovjekovo srce i samo tako možemo u drugom čovjeku prepoznati brata i sestru."

 

Eto jednog odličnog primjera kako Božansko milosrđe može djelovati na čovjeka te mu dati dovoljno snage da uspije oprostiti čak i svom najokrutnijem agresoru te ga po tom činu i molitvi za njega bezuvjetno ljubiti. I eto, upravo je to je pravi odaziv na Isusov poziv ljubavi prema naprijateljima.


Stoga znati bezuvjetno ljubiti i praštati s pravom znači osloboditi se mračnog nemira što ga nosi zlopamćenje, a koje bi taj izvor psihološkoga i duhovnoga rasta trebao moći uspješno ugasiti. Malo-pomalo, ne i bez svjesnih napora, ta nam ljubav otvara oči za novi pogled na proživljenu stvarnost.

 

Po njoj se odražava Božansko milosrđe koje na žrtvu djeluje tako da je očigledno preobražava i daje joj snage da na taj način zadobije melem na sve svoje teške i gorke rane koje ta ljubav i to praštanje iscjeljuje te svakome čovjeku pruža puno ljepši, bolji, zdraviji, ispunjeniji i profitabilniji život.

 

fr. Gabriel M. Baćak OP

2015.06.12.bezuvjetna1