Somos hermanos – Mi smo braća

2016.02.13.papa.i.patrijarh.00

Bratski zagrljaj Franje i Kirila, most je koji ponovno ujedinjuje Zapad i Istok. Ne, vidljivo jedinstvo se nije dogodilo, ali prototip, slika, ikona jedinstva je "naslikana" plamenom Duha Svetoga. Nastavimo zajedno koračati ususret Kristu, koji sâm već hita k nama. Koračajmo zajedno, jer "somos hermanos" – mi smo braća!

 

Povijesni susret pape Franje i ruskog patrijarha Kirila, veliko je djelo Duha Svetoga, koji je ovoga puta izlio milost ekumenskog optimizma zbog kojeg bi se trebala "radovati Majka Crkva", Zaručnica Kristova, mistično Tijelo Kristovo. U tjeskobnoj situaciji u kojem se našao svijet, pogođen ratom i zlom razjedinjenja, progonima i patnjama većim nego ikada u povijesti, susret dvojice pastira, koliko god netko to pokušao obezvrijediti, povijesni je i ključni korak u ovom trenutku povijesti, a budućnost će posvjedočiti koliki će odjek i utjecaj imati.

 

Biskup Rima i episkop Moskve pokazali kako je jedinstvo kršćana hodočašće prema Kristu. Hodočasnički je put nepredvidiv i ponekad težak, ali cilj kojem se hita, pruža utjehu i ulijeva snagu. Franjo i Kiril, kao dva Kristova učenika, hodočaste u Emaus. Obojica su slušali glas istoga Uskrsloga Krista, dok im je otkrivao Pisma. Zagrljajem i poljupcem mira su pokazali kako su stigli do Emausa i prepoznali Krista u lomljenju kruha.

 

Zato je Franjo mogao reći: "Somos hermanos" (Mi smo braća!), a Kiril potvrditi uzdahom olakšanja. Susrela su se dvojica braće u Kristu kako bi svijetu pokazali da je Krist iznad svih podjela i iznad svih razdora. I nije to poruka samo kršćanima (premda ponajprije njima!), već cijelome svijetu!

 

Bratski zagrljaj Franje i Kirila, most je koji ponovno ujedinjuje Zapad i Istok. Ne, vidljivo jedinstvo se nije dogodilo, ali prototip, slika, ikona jedinstva je "naslikana" plamenom Duha Svetoga. Oživjele su riječi psalmista: "Gle, kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti." (Ps 133, 1) Pa nastavimo zajedno koračati ususret Kristu, koji sâm već hita k nama. Koračajmo zajedno, jer "somos hermanos" – mi smo braća!

 

Ivan Gavranović

preuzeto sa stranice zajednistvo.com

2016.02.13.papa.i.patrijarh.01